Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Η οικονομική ανάπτυξη μετριέται και σε Μbs

The Nokia Siemens Networks logo created by Mov...Image via Wikipedia“Και όμως η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας μετριέται και σε Mbs”, ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία για τους έλληνες δημοσιογράφους με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας Connectivity Scorecard 2011, με τη Σουηδία να παραμένει στην κορυφή, παρά τη βελτίωση της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Καλύπτοντας πενήντα χώρες παγκοσμίως, η έρευνα Connectivity Scorecard τονίζει ότι οι χώρες που συνεχίζουν να επενδύουν στην τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) θα είναι αυτές που θα αποφύγουν καλύτερα τους σκοπέλους της οικονομικής κρίσης και θα θέσουν τις βάσεις για αειφόρο ανάπτυξη.» Δυστυχώς για τη χώρα μας, στη σχετική βαθμολογία για τις καινοτόμες οικονομίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, αν και βελτίωσε τη βαθμολογία της σε σχέση με την έρευνα του 2010, κατατάχθηκε τελευταία, με σημαντική διαφορά από την πρωτοπόρο Σουηδία και κάτω από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. «Μία από τις μελέτες καταδεικνύει σαφή συσχετισμό των επενδύσεων σε ICT σε μια χώρα με την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ειδικότερα για την Ελλάδα τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: μια μικρή αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στον ελληνικό πληθυσμό κατά 10 συνδέσεις στους 100 συνδρομητές, δηλαδή μια αύξηση 10%, θα απέφερε συνολικά αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά δύο δισεκατομμύρια δολλάρια.»

Ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος αναφέρθηκε στην επιτυχή πορεία της εταιρείας Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα από το 2007, οπότε και ιδρύθηκε παγκοσμίως η Nokia Siemens Networks. «Η Nokia Siemens Networks αποτελεί κορυφαία εταιρεία στο ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακών λύσεων και υπηρεσίων, κάτι που φαίνεται άλλωστε από την πορεία των αποτελεσμάτων μας τα τελευταία χρόνια. Σε μια παγκοσμίως δύσκολη οικονομική συγκυρία και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς να στρέφεται στην Ελλάδα και τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, η Nokia Siemens Networks συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους εργοδότες σε τοπικό επίπεδο, απασχολώντας περισσότερους από 750 εργαζόμενους, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τους τομείς της Ερευνας & Ανάπτυξης, των Πωλήσεων και της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης προς τους πελάτες της εταιρείας», και συνέχισε: «Η εταιρεία ταυτόχρονα αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα. Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη καινοτομίας για την εταιρεία παγκοσμίως, καθώς έχει την κύρια ευθύνη για την ανάπτυξη σημαντικών προϊόντων και εφαρμογών, τα οποία προορίζονται για κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ανά τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nokia Siemens Networks επενδύει κατά μέσο όρο 16.4% των καθαρών πωλήσεων της σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης παγκοσμίως.»

Στο κέντρο σήμερα απασχολούνται περίπου 540 Έλληνες μηχανικοί οι οποίοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη του τμήματος που δραστηριοποιείται σε τεχνολογίες αιχμής όπως το Mobile Internet και η σύγκλιση των τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών για δίκτυα νέας γενιάς. Με το 100% της παραγωγής να εξάγεται σε όλο τον κόσμο το Κέντρο συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αποτελώντας ένα πρότυπο κέντρο τεχνολογίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας. ’Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη των προϊόντων και των τεχνολογιών αιχμής με τις ιδέες τους και τη συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση έργων σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια εστία προόδου και καινοτομίας. Η ενθάρρυνση και η επιβράβευση των νέων ιδεών αποτελούν βασικά στοιχεία της εταιρικής κουλτούρας που αντιμετωπίζει την καινοτομία ως στρατηγικό μοχλό ανάπτυξης. Έχοντας ως όπλο την ισχυρή τεχνογνωσία και την εμπειρία έργων μεγάλης κλίμακας σε τεχνολογίες αιχμής οι Έλληνες μηχανικοί διαδραματίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών της χώρας όπως οι επικοινωνίες και η ψηφιακή κοινωνία.

«Η δέσμευση της εταιρείας μας απέναντι στη χώρα δε σταματά όμως εδώ. Πρόσφατα, ως επιβράβευση της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ευθύνης της που περιλάμβανε την Αλβανία, την Κύπρο και τη Μάλτα, ανατέθηκαν επιπλέον αρμοδιότητες εμπορικής ευθύνης για πελάτες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ. Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών των στελεχών της εταιρείας στη χώρα και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και θετικό μήνυμα προς τις αγορές από τη Nokia Siemens Networks.», ολοκλήρωσε ο κ. Έξαρχος.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Janne Rajala, (φωτό) Senior Consultant της Communicea και μέλος της ομάδας των αναλυτών που εκπόνησαν την μελέτη, για τέταρτη συνεχή χρόνια.

«Η κατάταξη κάθε χώρας στο Connectivity Scorecard βασίζεται σε συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ των κρατών, και, γι’ αυτό το λόγο, η απόδοση κάθε χώρας μετριέται σε σχέση με την απόδοση της πρώτης χώρας σε αυτή την κατηγορία την δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η ανάλυση κάθε χώρας, ο προσδιορισμός των δυνατών σημείων της και των αδυναμιών της, και οι προοπτικές βελτίωσης που ανοίγονται για το μέλλον.»

«Η Ελλάδα με βαθμολογία 4,22 διατηρεί την τελευταία θέση στην κατάταξη με των 25 ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών που καθοδηγούνται από την καινοτομία (innovation driven economies), στον πίνακα με τους δείκτες συνδεσιμότητας του 2011 (Connectivity Scorecard 2011 index). Η Ελλάδα βρισκόταν στην ίδια θέση και το 2010 με βαθμολογία 3,44 και όπως φαίνεται συνεχίζει την ίδια μη δυναμική πορεία. Παρότι η χώρα έχει να επιδείξει ένα σημαντικά μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σύγκριση με πολλές από τις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, η απόδοση της Ελλάδας στις περισσότερες παραμέτρους του δείκτη είναι χαμηλή. Σε 19 από τις 40 συνυπολογιζόμενες παραμέτρους η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία πεντάδα, και συγκεκριμένα η Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη σε μετρήσεις που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο, και συγκεκριμένα τη χρήση του από τους καταναλωτές και την υποδομή του δημόσιου τομέα. Παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις σε κάποιες μετρήσεις σχετικές με τις τηλεπικοινωνίες είναι ικανοποιητικές.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα εμφανίζεται μέσα στις πρώτες 10 θέσεις σε πέντε από τις μετρούμενες παραμέτρους. Η διείσδυση των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή – η Ελλάδα διακρίνεται ανάμεσα στις 10 πρώτες θέσεις μεταξύ των 25 χωρών των οποίων η οικονομική εξέλιξη καθοδηγείται από την καινοτομία. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η αύξηση πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα αυτών των χωρών, στις οποίες αναπτύσσονται τάσεις αντικατάστασης της σταθερής από την κινητή τηλεφωνία. Επίσης, στην κατηγορία της χρήσης από το καταναλωτικό κοινό, η Ελλάδα εμφανίζεται σε καλή θέση όσον αφορά στη σταθερή αλλά και στην κινητή τηλεφωνία.

Από την πλευρά του επιχειρηματικού τομέα, στον οποίο και αποδίδεται η μεγαλύτερη βαρύτητα στην έρευνα, η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά καλή επίδοση όσον αφορά στο κομμάτι των εταιρικών υπηρεσιών δεδομένων (data services) –μετρούμενο βάσει εσόδων– με υπηρεσίες IP VPN και Ethernet (π.χ. χρήση νέων πρωτοκόλλων δεδομένων). Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η Ελλάδα δε διαθέτει παραδοσιακά υποδομή τέτοιου είδους και οι εταιρικές υπηρεσίες data είναι σχετικά «νέες» στην ελληνική αγορά. Η αύξηση της χρήσης των εταιρικών υπηρεσιών data σε κινητά δίκτυα, είναι επίσης σχετικά υψηλή.

Επιπλέον –και αυτό αποτελεί μάλλον έκπληξη–, αν και η χώρα έχει φτωχές επιδόσεις σε όλες τις άλλες μετρούμενες παραμέτρους που έχουν σχέση με την δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα, εμφανίζει σχετικά καλές επιδόσεις στο ποσοστό των επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες e-government. Στην πραγματικότητα, η χρήση υπηρεσιών e-government στην Ελλάδα είναι αναλογικά μεγαλύτερη της αντίστοιχης χρήσης σε κάποιες περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γαλλία.»

Σχετικά με τους τομείς της έρευνας όπου η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλές αρνητικές επιδόσεις, ο κ. Janne Rajala σχολίασε: «Μόλις το 27% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι συχνοί χρήστες του Διαδικτύου, σε σύγκριση με το 50-70% των χωρών που προηγούνται. Αυτό έχει σαν συνέπεια, η ανάπτυξη υπηρεσιών όπως το Internet banking ή οι αγορές μέσω Διαδικτύου να κατατάσσουν την Ελλάδα στην χαμήλοτερη θέση μεταξύ των χωρών των οποίων η οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από την καινοτομία.

Στον τομέα των επιχειρήσεων, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις, τόσο στις μετρούμενες παραμέτρους που αφορούν την ανάπτυξη υποδομών, όσο και την χρήση αυτών. Η διείσδυση προσωπικών υπολογιστών είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες Μεσογειακές χώρες ή τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων από τις επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας προς επιχειρήσεις και η χρήση ασφαλών διακομιστών βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλά. Επιπλέον, η κατά κεφαλήν δαπάνη για υπηρεσίες ΙΤ από τις επιχειρήσεις στη χώρα είναι η χαμηλότερη συγκριτικά μεταξύ όλων των χωρών των οποίων η οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από την καινοτομία – 20% της αντίστοιχης δαπάνης χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και κάτω από 10% της δαπάνης χωρών που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην έρευνα.

Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης χαμηλές επιδόσεις στις παραμέτρους αξιόλογησης που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα, όσον αφορά στην ανάπτυξη υποδομών και στην χρήση τους. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες της δημόσιας διοίκησης για εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ο ΟΗΕ κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις (μεταξύ των χωρών των οποίων η οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από την καινοτομία) της λίστας που αφορά δείκτες υπηρεσιών e-government και συμμετοχής, με μόνο το 10% περίπου του πληθυσμού να χρησιμοποιεί υπηρεσίες e-government.»

Στην παρουσίαση του ο κ. Rajala αναφέρθηκε σε πλήθος βέλτιστων πρακτικών παγκοσμίως, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο για το μελλοντικό ψηφιακό σχεδιασμό της χώρας. « Με την υπάρχουσα οικονομική κρίση, οι προσπάθειες να βελτιωθεί το επίπεδο χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) θα μπορούσαν να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση για οικονομική ανάπτυξη.», σχολίασε κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...