Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Λ.Αυγενάκης: «Ο λαός να επιβάλει τη συναίνεση των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων σε μία κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας»


Σημεία τοποθέτησης του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια της Βουλής...«Μοναδική λύση αποτελούν οι εκλογές, με τις οποίες ο λαός θα εκφραστεί και θα δώσει ισχυρή εντολή και ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗ.ΣΥ., Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις». Επίσης, αναφέρθηκε το διακύβευμα των ημερών, ζητώντας από την κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στους πολίτες για τις πραγματικές πολιτικές εξελίξεις.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:
«(…) Η πλήρης παράλυση και η πρωτοφανής αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης δεν καθιστά καθόλου σίγουρη την υπερψήφιση της θετικής Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, πράγμα που απευχόμαστε ως Δημοκρατική Συμμαχία και εργαζόμαστε για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.

(…) για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, στο χείλος του γκρεμού. Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων διότι συνεχίζει να σπάει ρεκόρ σε ραθυμία, σε αναποφασιστικότητα, σε ατολμία αλλά και σε προχειρότητα. Βρίσκεται κυριολεκτικά σε πανικό και σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις προσπαθεί να σώσει την κατάσταση και να δικαιολογήσει όλα όσα δεν έκαναν μήνες τώρα.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμπαίζετε τους πολίτες και κρύβετε την αλήθεια. Τη μια στιγμή μας ενημερώνετε ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι τα λεφτά επαρκούν για λίγες εβδομάδες, ενώ την άλλη στιγμή μας διαβεβαιώνετε ότι η χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη της, δεν θα πτωχεύσει και θα παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο ίδιος μέσα σε λίγα λεπτά παρουσιάστηκε από τρομακτικός έως πλήρως καθησυχαστικός. Δεν πρέπει, όμως, να απατόμαστε. Το διακύβευμα των ημερών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο είναι τεράστιο.

Μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά. Ο πρωτογενής τομέας σε όλη τη χώρα υποφέρει. Οι αγρότες μας μένουν χωρίς ενισχύσεις και χωρίς ουσιαστική στήριξη. Οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κλείνουν η μία μετά την άλλη. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας προστίθενται στις μακρές λίστες των ανέργων. Κάθε μέρα νέοι άνθρωποι γεμάτοι όνειρα και ελπίδες μεταναστεύουν για το εξωτερικό. Ήδη η προοπτικής της οικονομικής ανάκαμψης ακόμα και εντός του 2012 απομακρύνεται, κάτι που οι ίδιοι βεβαιώνατε λίγους μήνες πριν.

Αποτελεί, λοιπόν, απαίτηση του λαού η Κυβέρνηση, που έχει την πλήρη ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, να μας πει με κάθε ειλικρίνεια τί πραγματικά συμβαίνει. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό με φόρους και με νέους φόρους επειδή η ίδια είναι ανίκανη να ενεργοποιήσει και να ενδυναμώσει τον κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό. Δεν μπορεί να τσεκουρώσει κατά 10% το προσωπικό σε εκατό υπηρεσίες και οργανισμούς της χώρας χωρίς αξιολόγηση, χωρίς να κρίνει το έργο τους και χωρίς φυσικά να λαμβάνει υπόψη την προσφορά τους.

Δεν είναι στην ίδια κατηγορία το ΙΤΕ Ηρακλείου με όλους τους οργανισμούς «φαντάσματα», που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν. Δεν μπορεί να σχεδιάζει ο κ. Βενιζέλος αυτή την ώρα που μιλάμε νέα επίπονα εισπρακτικά μέτρα, τη στιγμή που η Κυβέρνηση σας δεν ήταν και δεν είναι ικανή να κάνει εγκαίρως τη δουλειά της και να περικόψει τις δαπάνες.

Εμείς ως Δημοκρατική Συμμαχία από αυτό εδώ το Βήμα τονίζουμε ότι η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις οφείλει να πει σε όλους τους πολίτες την καθαρή αλήθεια. Οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα στα καίρια ζητήματα και ερωτήματα που θέτουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα; Ποια είναι η πραγματική εξέλιξη των πραγμάτων, κύριε Παπανδρέου, κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ;

Δεν αναζητούμε μεσοβέζικες διπλωματικές απαντήσεις και μισόλογα. Απαιτούμε κύριοι να μάθουμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, κάτι που είναι ξεκάθαρη υποχρέωση της Κυβέρνησης και των μελών αυτής. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να γνωρίζουν.

Πάνω απ’ όλα ποια είναι τα σενάρια για το μέλλον της χώρας μας που υπάρχουν στο τραπέζι, εάν υπάρχουν, και τι θα συμβεί εάν επαληθευτούν τα σενάρια που ακούμε εντός και εκτός της χώρας μας και εντός και εκτός της Ευρώπης.

Απαιτούμε την αλήθεια. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ο λαός ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις. Έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να γνωρίζει την πραγματικότητα όποια και αν είναι αυτή.

(…) είναι γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια των πολιτών. Οι εταίροι και οι δανειστές μας έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στην Κυβέρνηση, αλλά και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εξανεμίστηκε η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού και χάθηκε η αξιοπιστία του Υπουργού Οικονομικών πριν καν δημιουργηθεί. Απόδειξη γι’ αυτό υπάρχει. Είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Ecofin και του Eurogroup στην Πολωνία. Απόδειξη είναι και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τις διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι Ευρωπαίοι δεν πείθονται πλέον από τις ανακοινώσεις και τις καλές, ομολογουμένως, προθέσεις σας. Θέλουν απτά αποτελέσματα, πιο ουσιαστικά, μόνιμα μέτρα για τη μείωση των δαπανών.

Από την άλλη, μηδενική παραμένει η αξιοπιστία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, του κ. Σαμαρά, που συνεχίζει να υπόσχεται θαυματουργικές, ουτοπικές λύσεις, τύπου ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ, μένοντας πλήρως αποκομμένος από την Ευρώπη και λέγοντας εντελώς ανεύθυνα σε όλους αυτό που θέλουν να ακούσουν. Ακόμη και στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς μίλησε εκτός τόπου και χρόνου, σαν να μην έχει αντιληφθεί σε ποια εποχή ζει. Φαίνεται σαν να έχει μείνει στην παραγωγική περίοδο του 1990, όπως πολύ εύστοχα σήμερα του γράφουν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Πέρυσι υποσχέθηκε να μηδενίσει το έλλειμμα σε δεκαοκτώ μήνες χωρίς θυσίες. Φέτος μας είπε ο κ. Σαμαράς ότι θα το διπλασιάσει σε δεκαοκτώ μέρες, μοιράζοντας υποσχέσεις πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ για αυξήσεις δαπανών και μείωση εσόδων. Ακραίος και αναίσχυντος λαϊκισμός.

Μπήκα στη διαδικασία -κάντε το, σας παρακαλώ και σας προκαλώ- να συγκρίνω τα δύο κείμενα των ομιλιών του κ. Σαμαρά προχθές και του κ. Παπανδρέου δύο χρόνια πριν, τότε ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Βρήκα ειλικρινά ελάχιστες διαφορές. Βασικό συστατικό; Ο λαϊκισμός. Κοινός τόπος; Ο στόχος να κερδίσουμε την καρέκλα με όποιο κόστος, με θύμα τους Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς, είναι φανερό ότι τα δύο παλαιά μεγάλα Κόμματα επιμένουν να μη στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και παρόλο που είμαστε στο χείλος του γκρεμού, επιμένουμε να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που από την πρώτη στιγμή η Δημοκρατική Συμμαχία έθεσε υπεύθυνα, αλλά και ξεκάθαρα ως βασική προτεραιότητα, μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, προτάσσοντας το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.

Τώρα, φίλες και φίλοι, προέχει η Ελλάδα και όχι τα Κόμματα, διότι εάν συνεχίσουμε να καθυστερούμε όλα όσα πρέπει να γίνουν, το μέλλον της χώρας μας εν συνόλω διαγράφεται δυσοίωνο. Διότι όλοι είμαστε στο ίδιο πλοίο και όλοι μαζί θα βυθιστούμε.

Σε αυτές τις ύστατες ώρες με αυτά τα δεδομένα στο πολιτικό προσκήνιο, μοναδική λύση αποτελούν οι εκλογές. Ο λαός πρέπει να εκφραστεί και να δώσει ισχυρή εντολή και ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Μόνο αυτός μπορεί να επιβάλει τη συναίνεση των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων και θα το κάνει, πέρα από τους όποιους εκβιασμούς ακούστηκαν στη Θεσσαλονίκη μερικές μέρες πριν. Διότι, επαναλαμβάνω ότι μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας μας παραμένει ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Στην Κρήτη λέμε ότι στο ζόρι απάνω δίνουμε τα χέρια, ενώνουμε δυνάμεις και ρίχνουμε γροθιά στον αντίπαλο. Αυτή τη στιγμή ο αντίπαλος δεν είναι μέσα στη χώρα. Είναι εκτός χώρας. Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε όλοι μαζί ή τουλάχιστον όσοι πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...