Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

«Δεν θα ανεχθώ κωλυσιεργία. Εκλογές πριν από το Πάσχα»

Άρθρο του Αντώνη Σαμαρά 
στη Real News

Πολύς θόρυβος έγινε ξανά, τις τελευταίες μέρες, για την ημερομηνία των εκλογών. Πριν απ’ όλα να θυμίσω ότι τίθεται θέμα εκλογών σήμερα, επειδή εμείς το θέσαμε και επιμείναμε και εξασφαλίσαμε συμφωνία των τριών κομμάτων για άμεσες εκλογές μόλις εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτή η συμφωνία ισχύει απολύτως!Αλλιώς, γιατί να συμφωνούμε σε κάτι, όταν αμέσως μετά το υπονομεύουμε;

Η κυβέρνηση αυτή είναι, λοιπόν, «μεταβατική» και δεν είναι «συγκυβέρνηση», ακριβώς γι’ αυτό: γιατί συγκροτήθηκε για λίγο, μέχρι να εξασφαλιστεί η έκτη δόση (πράγμα που ήδη έγινε) και να ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων του ελληνικού χρέους (PSI) και για τη νέα συμφωνία δανεισμού που θα τελειώσει οριστικά το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τίποτε λιγότερο δεν αρκεί. Τίποτε περισσότερο δεν χρειάζεται. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί, με νωπή εντολή και με ισχυρή νομιμοποίηση να κάνει τις μεγάλες ανατροπές μέσα στην Ελλάδα και να διαπραγματευθεί τις μεγάλες αλλαγές ώστε να υπάρξει Ανάκαμψη και να δουλέψει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αλλωστε, την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει τέτοιες τροποποιήσεις την έχουμε ήδη διαμηνύσει στους δανειστές μας.

Συμπέρασμα: επειδή είμαστε υπεύθυνοι, διευκρινίσαμε από την αρχή ότι στο θέμα της ημερομηνίας θα δείξουμε ελαστικότητα όσον αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και μόνο γι’ αυτό!

Είχαμε προσδιορίσει, όλοι μαζί, ως καταλληλότερη ημερομηνία τη 19η Φεβρουαρίου. Αν η συμφωνία για ανταλλαγή των ομολόγων λήξει νωρίτερα, μπορούν οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα. Αν χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμα, τότε μπορούν οι εκλογές να καθυστερήσουν λίγο ακόμα.

Αλλά να εξηγούμαστε: όχι μετά το Πάσχα (15 Απριλίου)!
Οποιαδήποτε καθυστέρηση πέρα από τα όρια αυτά, σημαίνει δύο πράγματα:

- Είτε ότι θα έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με την ανταλλαγή ομολόγων, πράγμα που κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να το εύχεται…

- Είτε ότι κάποιοι κωλυσιεργούν συστηματικά για να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη.

Αυτό το τελευταίο εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε ούτε να το ανεχθούμε.

Ολοι σχεδιάζουμε τις επόμενες εξελίξεις με δύο βασικές υποθέσεις: ότι όλα θα πάνε καλά με την ανταλλαγή ομολόγων και ότι όλα θα πάνε καλά στην ευρωζώνη.

- Είναι συμφέρον για τη χώρα να ολοκληρωθεί το συντομότερο η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επειδή ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος κάτι να μη πάει καλά, είτε μέσα στην Ελλάδα είτε έξω.

- Είναι συμφέρον για τη χώρα να γίνουν εκλογές αφότου ρυθμιστεί τελειωτικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μόνον έτσι θα εκφραστεί το φρόνημα του ελληνικού λαού σε συνθήκες ομαλότητας και χωρίς εκβιαστικά διλήμματα.

- Είναι συμφέρον για τη χώρα να υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή εντολή το ταχύτερο. Αν όλα πάνε καλά, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο. Κι αν κάτι δεν πάει καλά εκτός Ελλάδος, για να έχει η χώρα κυβέρνηση με ισχυρή νομιμοποίηση και να μην μείνει ακυβέρνητη σε συνθήκες διεθνούς κρίσης.

- Αντίθετα, θα ήταν μικροκομματικό συμφέρον να αφήσουμε τα πράγματα να σέρνονται και να φορτώνουμε τις ευθύνες στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Υπονομεύουν την κυβέρνηση Παπαδήμου όσοι κωλυσιεργούν. Μαζί υπονομεύουν και τα συμφέροντα της χώρας…

- Πάρτε για παράδειγμα τις επικουρικές συντάξεις. Κόπηκαν δύο φορές μέσα στους τελευταίους μήνες (τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο). Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για νέες περικοπές. Τα επικουρικά ταμεία έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας επειδή τους χρωστάνε τα κύρια ταμεία. Αυτό μπορεί να τακτοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Αλλωστε δεν ξέρουμε ακόμα το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ομόλογα και είναι ανοικτό πώς θα επανακεφαλαιοποιηθούν μετά το «κούρεμα» των ομολόγων.

Το πρόβλημα επανακεφαλαιοποίησης των ταμείων θα το αντιμετωπίσουμε μετά το κούρεμα και συνολικά. Αν το αντιμετωπίσουμε πριν και αποσπασματικά, δεν θα το λύσουμε…

Και, εν πάση περιπτώσει, δική μας δέσμευση είναι να αποκαταστήσουμε τις χαμηλές συντάξεις. Οχι να τις περικόψουμε κι άλλο. Σε αυτό όλοι θα διαπιστώσουν ότι είμαστε αμετακίνητοι.

- Πάρτε ακόμα για παράδειγμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη. Η παραίτηση δύο ανώτατων δικαστικών που εξετάζουν το οικονομικό έγκλημα δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά…

Οσοι πιστεύουν, λοιπόν, ότι η περίοδος προσφέρεται για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, ας γνωρίζουν ότι η υπομονή μας δεν είναι ανεξάντλητη.

Σε στιγμές κρίσης οι πολιτικοί οφείλουν να δείχνουν ευθύνη και αποφασιστικότητα. Και τα δύο μαζί!

Γιατί «υπευθυνότητα» χωρίς αποφασιστικότητα είναι ανοχή στο λάθος.
Ενώ «αποφασιστικότητα» χωρίς υπευθυνότητα οδηγεί σε λαϊκισμό.

Εμείς έχουμε δείξει και την υπευθυνότητά μας και την αποφασιστικότητά μας. Κι όποτε χρειαστεί θα δείξουμε ξανά ότι διαθέτουμε και από τα δύο…

Υπομονή θα δείξουμε όση χρειαστεί - και μια και δύο και πέντε εβδομάδες.
Ανοχή σε κωλυσιεργίες δεν θα δείξουμε ούτε μιαν ώρα!
Κι όσοι παίζουν μικροκομματικά παιγνίδια θα αντιμετωπίσουν και την υπευθυνότητά μας και την αποφασιστικότητά μας.
Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Το ’χουμε δείξει πολλές φορές ως τώρα…
Και θα ’χουμε πολλές ευκαιρίες να το δείξουμε ξανά και ξανά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...