Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ι. Γεωργούλιας: Για να επενδύσεις στην Ελλάδα δίνεις μάχη

Οι επενδύσεις και η προσέλκυσή τους αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης –με βάση τουλάχιστον τις εξαγγελίες, αλλά και το νόμο του “fast track”. Η πραγματικότητα όμως παραμένει διαφορετική, μια που επενδυτικά σχέδια από ιδιώτες παραμένουν στις καλένδες, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα τιθασευτεί το γραφειοκρατικό τέρας του δημοσίου και θα λάβουν το «πράσινο» φως.

Το ερώτημα που γεννάται σύμφωνα με τον ο Δρ. Ιωάννη Χ. Γεωργούλια, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Δικτύου Ιδιωτικών Πολυκλινικών Ελλάδος και Κέντρων Αποκατάστασης (ΔΙΠΕΚΑ) είναι εντέλει εάν η χώρα μας διώχνει τους επενδυτές και αντί να κυνηγά το fast track, λειτουργεί και ενδυναμώνει το slow track, δοκιμάζοντας τις αντοχές των επενδυτών που ήδη έχουν έρθει στη χώρα μας.

Συνέντευξη στη Ρόη Χάικου  capital.gr 

- Κύριε Γεωργούλια, εκπροσωπείτε έναν μεγάλο επενδυτικό όμιλο από το εξωτερικό ο οποίος ήδη έχει επενδύσει στη χώρα μας, και οι επενδύσεις του είναι σε εξέλιξη. Πιστεύετε πως θα συνεχίσουν οι επενδύσεις του Ομίλου στη χώρα μας;

Δυστυχώς, μόνο σαν ειρωνεία μπορεί να ακουστεί η προοπτική για περαιτέρω επενδύσεις, ειδικά μετά τα πρόσφατα στοιχεία της World Bank, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας βρίσκεται στην 109η θέση (από 183 κράτη συνολικά), υποχωρώντας μάλιστα κατά 12 θέσεις αναφορικά με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

- Μετά την ανακοίνωση του fast track από τον πρωθυπουργό δεν θα περίμενε κανείς να δοθεί μια ώθηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό;

Δυστυχώς το fast-track φαίνεται να έχει μείνει μόνο στα λόγια. Ειδικά μάλιστα εάν αναλογιστεί κανείς την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, και τα συνεχή εμπόδια που αντιμετωπίζει κανείς για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, ενώ άλλες χώρες τρέχουν. Πέρα λοιπόν από εξαγγελίες, χρειάζονται εφαρμογή, οδηγίες, έλεγχος, και αποτέλεσμα, αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα και αυτά που ήταν προγραμματισμένα.

- Μιλάτε από την προσωπική σας εμπειρία...

Εδώ και δύο χρόνια 50 εκατ. ευρώ περιμένουν να επενδυθούν, και να προσφέρουν εργασία σε 400 άτομα, αλλά έχουν κολλήσει στο δρόμο. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ίδρυση της Γενικής Ιδιωτικής Κλινικής, 150 κλινών και του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, 50 κλινών, στα Γιάννενα (Πολυκλινική Ιωαννίνων).

- Πού βρίσκεται σήμερα η διαδικασία αυτή;

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η υπόθεση ξεκίνησε ομαλά το Νοέμβριο του 2008 με την αγορά του οικοπέδου και τη συνήθη διαδικασία αδειοδότησης, η οποία απαιτεί μια σειρά από βεβαιώσεις από διάφορους φορείς. Όταν λοιπόν η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, έγινε η κατάλληλη αίτηση στο Υπουργείο Υγείας, με τις ανάλογες υποβολές σε 3 υπεύθυνες επιτροπές. Το Σεπτέμβριο του 2009, έγινε υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Μετά η υπόθεση «κόλλησε». Ο τότε περιφερειάρχης προφασιζόμενος τις εκλογές (ευρωεκλογές αρχικά και στη συνέχεια τις βουλευτικές), δεν υπέγραφε την τελική, και οριστική έγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου. Αυτή η άρνηση, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας για περίπου 10 μήνες!

Τον Ιανουάριο του 2010 λοιπόν, ο νέος περιφερειάρχης, με μια διάθεση «καινοτομίας» αναρωτήθηκε μήπως η Πολυκλινική είναι ίδρυμα κοινωφελούς χρήσης, για να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, οπότε έπρεπε πέρα από το Υπουργείο Υγείας, να στραφούμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, και να μπούμε σε μια νέα διαδικασία μελετών και διαδικασιών. Λες και πρώτη φορά δημιουργείται ιδιωτικός φορέας παροχής Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας.

- Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείτε πως οι ξένοι έχουν λόγο να επενδύσουν στη χώρα μας και πώς αντιμετωπίζουν οι δικοί σας επενδυτές την περιπέτειά σας στα Γιάννενα;

Τα προβλήματα που προκαλεί η γραφειοκρατία σίγουρα δεν μπορούν να ενθαρρύνουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα... Στο δικό μας παράδειγμα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, και ακόμη δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Αντιθέτως όπως έχει τώρα η κατάσταση, φαίνεται ότι θα κοστίσει επιπλέον χρόνο και τρέξιμο με γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε κάποια στιγμή να βγει άκρη. Πώς μπορούμε λοιπόν να εξηγήσουμε την κατάσταση στους ξένους επενδυτές που είχαν αποφασίσει να επενδύσουν 50 εκατ. ευρώ στο εν λόγω έργο και δεν το βλέπουν να προχωρά; Όταν οι ίδιοι μάλιστα είδαν 2 ανάλογα έργα, τις Πολυκλινικές Τριπόλεως και Λαμίας, να ολοκληρώνονται σε 8 και 10 μήνες (χρονικό διάστημα που ήδη τους φαίνεται αρκετά μεγάλο, όταν ανάλογα έργα στο εξωτερικό προχωρούν σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα). Μάλιστα λόγω των απανωτών γραφειοκρατικών κωλυμάτων έχουν δημιουργηθεί νέα προβλήματα και στη λειτουργία των υπαρχουσών κλινικών.
Βλέποντας την κατάσταση  ο ξένος επενδυτής –όπως οποιοσδήποτε άλλωστε– δυσανασχετεί.

- Από την δική σας προσπάθεια να επενδύσετε στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, και δη στην περιφέρεια, ποιο είναι εντέλει το συμπέρασμα;

Δεν θα έλεγα ότι μετανιώνω, γιατί πιστεύω πως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και της περιφέρειας. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν επαρκούν τα κέντρα υγείας και αποθεραπείας για το σύνολο του πληθυσμού της επαρχίας και της περιφέρειας. Ο κόσμος πηγαίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ πολλοί, ειδικά για αποθεραπεία ταξιδεύουν ακόμη και στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη σύγχρονων μονάδων, είναι λοιπόν πολύ σημαντική από άποψη κοινωνικής πρόνοιας αλλά και λόγω του ότι δημιουργεί υποδομές, θέσεις εργασίας κλπ.

Όταν όμως η ανάπτυξη αυτή καθυστερεί με όλο αυτό τον γραφειοκρατικό κυκεώνα, σίγουρα αποθαρρύνεται ο οποιοσδήποτε επενδυτής.

- Η υγεία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή. Ποιος ο ρόλος για το δίκτυο ιδιωτικών πολυκλινικών και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Η ανάπτυξη του δικτύου πολυκλινικών είναι απαραίτητη για την παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών υγείας στην περιφέρεια. Υπάρχουν ευκαιρίες για ιδιωτική νοσηλεία. Παρά την κρίση, σε πρόσφατη μελέτη, είδαμε μια αυξητική τάση στο ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού που αφιερώνεται σε υπηρεσίες υγείας και ακόμη ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη υποδομών υψηλού επιπέδου, σε συνδυασμό με στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, και πιστεύουμε πως θα δώσει γερό «πάτημα» στις περιοχές όπου έχουμε φυσική παρουσία.

- Πλην της μονάδας που θέλετε να δημιουργήσετε στα Γιάννενα, τι άλλο προβλέπει το επενδυτικό σας πλάνο;

Εκτός των Ιωαννίνων προγραμματίζουμε την ανάπτυξη μιας πολυκλινικής στην Χαλκίδα, ενώ τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη 2 επιπλέον πολυκλινικών. Επίσης προγραμματίζουμε την εξαγορά 2 κλινικών στην Αθήνα –κίνηση που πιστεύουμε πως θα μας ενισχύσει σημαντικά όσον αφορά το branding του ομίλου.

- Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η θέση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας τα επόμενα χρόνια, και ιδιαίτερα όσο διαρκεί η κρίση;

Κάθε κρίση κρύβει και κάποιες ευκαιρίες. Ήδη με την πρόσφατη (18/12) Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» βλέπουμε μια τάση για περαιτέρω περικοπή εξόδων στον Δημόσιο Τομέα. Η τάση αυτή πιστεύουμε πως σε ορισμένες περιστάσεις θα ευνοήσει τον Ιδιωτικό Τομέα.

Τα προβλήματα του Δημόσιου τομέα Υγείας, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κρίση, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας στην χώρα μας, δημιουργώντας ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, στην μείωση του κόστους για τον ασθενή αλλά και στην συνολική μείωση της Δημόσιας δαπάνης για τον τομέα της υγείας.

Ήδη μετά την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με φορείς από τον κλάδο ανακοινώθηκε ότι ρευστό δεν υπάρχει και στη συνέχεια προτάθηκε η ανάληψη ευθύνης δημοσίων νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) από ιδιωτικούς φορείς.

Μπορεί λοιπόν όπως δήλωσε ο Υπουργός, αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν χρήματα, αλλά από την άλλη «τούβλα και κτίρια» προς αξιοποίηση υπάρχουν όπως ανέφερε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Δημόπουλος.

Εμείς ως Δίκτυο Ιδιωτικών Πολυκλινικών Ελλάδος & Κέντρων Αποκατάστασης είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε την κυβέρνηση, και να της αφαιρέσουμε το κοινωνικό-πολιτικό κόστος που θα είχαν δράσεις άμεσου περιορισμού κόστους, με την ενεργή συμμετοχή μας σε αυτή την πρωτοβουλία. Έτσι, προτείνουμε στο υπουργείο να αναλάβουμε την ευθύνη για τη διαχείριση λειτουργίας και εξόδων δημοσίων νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης.



Πηγή:www.capital.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...