Ένα τέτοιο θέμα είναι και αυτό της λεγόμενης Κεντροδεξιάς, το οποίο κατά καιρούς επαναφέρουν στελέχη της Ν.Δ. με ή χωρίς λόγο.
Μάλιστα λίγο πριν από τον εσωκομματικό ανασχηματισμό που πρόκειται να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς πολλά στελέχη τού κόμματος επανέρχονται σε αυτό, λέγοντας ότι το καινούργιο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που θα προκύψει θα πρέπει να έχει στόχο και την επανένωση της Κεντροδεξιάς.
Τι σημαίνει αυτό; Άλλοι λένε ότι με τις πολιτικές του θέσεις και τη φρασεολογία του θα πρέπει να εκφράζει και το κομμάτι που φλερτάρει με την Ντόρα, ενώ άλλοι σημείωναν ότι δεν θα πρέπει να αφήσει απέξω τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, όσο κι αν ο πρόεδρός του είναι επιθετικός εναντίον του Σαμαρά.
Γάμος όμως χωρίς τη νύφη και τον γαμπρό δεν γίνεται. «Ο πρόεδρος δεν πιστεύει στην περίφημη επανένωση της Κεντροδεξιάς μέσα από προσεγγίσεις που συνήθως πέφτουν στο κενό και δηλώσεις καλών προθέσεων», έλεγε στενός συνεργάτης του Σαμαρά. «Η Ν.Δ. είναι ένα παραδοσιακό κόμμα με συγκεκριμένη ιδεολογία και ακόμα πιο σαφή πολιτική πρακτική. Η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα δεν έχει την κουλτούρα της Αριστεράς, που μπορεί να αποδεχθεί διάφορες απόψεις και τάσεις στους κόλπους της».
Συρρίκνωση
Εάν έρθει πάντως η περίφημη επανένωση της Κεντροδεξιάς αυτό θα γίνει μέσα από τη συρρίκνωση των κομμάτων της Μπακογιάννη και του Καρατζαφέρη. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ν.Δ. να έχει παρουσιάσει στους δεξιούς ψηφοφόρους ένα προφίλ κόμματος που μπορεί να ασκήσει εξουσία.Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι «εκτός του κόμματος του Καρατζαφέρη, που, όταν δημιουργήθηκε, εξέφρασε κάτι συγκεκριμένο, κανένα άλλο κόμμα απ’ αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα από τη Ν.Δ. δεν κατόρθωσε να επιβιώσει.
Ούτε το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου μακροημέρευσε, ούτε του ίδιου του Σαμαρά, αλλά ούτε και του Αβραμόπουλου. «Η Δεξιά και η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα δεν έχουν την κουλτούρα της πολυδιάσπασης», σημείωναν τα στελέχη της Ν.Δ. «Ο δεξιός ψηφοφόρος ψηφίζει το κόμμα του για να το δει να κυβερνάει».Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. πιστεύουν μάλιστα ότι πίσω από την επαναφορά της συζήτησης για την Κεντροδεξιά κρύβεται το στρατόπεδο Καραμανλή, που ποτέ δεν έπαψε να ακολουθεί τις απόψεις περί Κεντροδεξιάς, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την πολιτική που είχε χαράξει όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής της ο ίδιος ο Καραμανλής.Αναφέρονταν μάλιστα στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Λούλη, στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε:«Θα έλεγα ότι μαζί με την περίοδο Αβέρωφ, ο οποίος είναι ο μέντορας του κυρίου Σαμαρά, αυτή είναι η δεξιότερη στροφή που έχει κάνει η Ν.Δ.».
Μίλησε ακόμα για «εθνικοπατριωτική σταυροφορία κατά του μνημονίου» και προέβλεψε ότι «η Κεντροδεξιά θα περάσει μεγάλη κρίση».Η απάντηση σε όλα αυτά ήρθε και από τα πλέον επίσημα χείλη της Ν.Δ. Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του ΕΛΚ ο Σαμαράς είπε:«Κάποια στιγμή έγιναν της μόδας κάποιες αντιλήψεις που υποστήριζαν τον “ιδεολογικό αφοπλισμό” της παράταξής μας, ότι τάχα δεν χρειάζονται οι ιδέες μας, αρκεί να πλησιάζουμε τον “μέσον όρο” των εκάστοτε δημοφιλών απόψεων. Ότι τάχα δεν χρειάζεται να πολιτευόμαστε με αρχές και αξίες, αρκεί να παρακολουθούμε τις εκάστοτε δημοσκοπήσεις. Ότι δήθεν δεν χρειάζεται να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να έχουμε ανοικτό διάλογο μαζί της, αρκεί να μετράμε την επιρροή μας με σφυγμομετρήσεις. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά κέρδισε τη μάχη των ιδεών και την κέρδισε επειδή την έδωσε και όχι επειδή αφοπλίστηκε ιδεολογικά».
Συναίνεση α λα καρτ στην κυβέρνηση
Ωραία όλα αυτά τα ιδεολογικά, αλλά καλού - κακού ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κάνει πέρα το... αταλάντευτο αντιμνημονιακό προφίλ του δίνοντας στην κυβέρνηση συναίνεση α λα καρτ. Μια συναίνεση που δεν θα του δημιουργεί πρόβλημα, αλλά και θα δείχνει τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό πως κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.Για παράδειγμα, στα θέματα που αφορούν την παιδεία (εκτός των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, αλλά και τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν για την απονομή δικαιοσύνης και την εναρμόνιση του καταστατικού χάρτη της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκαιο η Ν.Δ. εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει τις οποίες αλλαγές προωθήσει η κυβέρνηση.Τάσσεται ακόμα υπέρ της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να γίνουν εξ αιτίας των όρων που έχει επιβάλει το μνημόνιο, αλλά διότι οι περισσότερες απ’ αυτές έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Επιπλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του κόμματός του κατακτιέται όχι μόνο από την όποια σταδιακή επιβεβαίωση των θέσεών του, αλλά και από τη δυνατότητα της Ν.Δ. να διατυπώσει μία ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, η οποία θα πείθει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.Αυτό ήταν άλλωστε το σκεπτικό με το οποίο πήρε προ ημερών την απόφαση να υπερψηφίσει η Ν.Δ. τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις που αφορούσαν αλλαγές και μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ.
«Ναι επί της αρχής» λέει η αξιωματική αντιπολίτευση και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Όπως εξηγούν συνεργάτες του, η Ν.Δ. διαφωνεί κάθετα – και δεν πρόκειται να αλλάξει στάση – με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς εγκλωβίζει τη χώρα στην ύφεση, και στο ζήτημα της εσωτερικής υποτίμησης. Επιμένει επίσης ότι θα πρέπει η Ελλάδα να ελέγξει τη δυναμική του χρέους με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.Αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται πιο συγκαταβατική.
«Το άγχος του Παπανδρέου να προσεγγίσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ενημερώσει τον Σαμαρά για το ευρωομόλογο και την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου δείχνει την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός», λένε στελέχη της Ρηγίλλης, τα οποία συνδέουν τις τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού με τις μεγάλες αντιδράσεις που εσχάτως σημειώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Κοινό πεδίο
Και τα ευρωπαϊκά θέματα φαίνεται να αποτελούν κοινό πεδίο για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ο Σαμαράς τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, την οποία θεωρεί επιβεβλημένη, διότι η αρχική πρόβλεψη της σύμβασης ήταν μη ρεαλιστική. Όπως και ο Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της Ν.Δ. στηρίζει την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων, προκειμένου να στηριχθούν έναντι των αγορών κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που επιθυμούν να εξέλθουν από την επιτήρηση της τρόικας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της συμμετοχής ιδιωτών, ακόμη και σε ποσοστό 5 τοις χιλίοις, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μεγεθύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των χωρών που βιώνουν κρίση.Ακόμα, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο αρχηγός της Ν.Δ. θεωρεί χωρίς νόημα και όφελος την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ως μέσου πίεσης προς την Ε.Ε. Και αυτό διότι αφενός για να έχει μία ισχύ πρέπει να διενεργηθεί σε τουλάχιστον επτά χώρες και αφετέρου διότι δεν είναι δεσμευτικό.Παρ’ ότι η συνταγματική αναθεώρηση αφορά το 2013 και οι όποιες αλλαγές θα ψηφιστούν το 2017, ο Σαμαράς θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει δεκτή την πρόταση της Ν.Δ. για την αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας. Στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι στο συγκεκριμένο θέμα μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων ώστε να υπάρξουν επαναστατικές αλλαγές.Στελέχη της αναφέρονται μάλιστα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο, όπου και συμφωνήθηκε να υπάρξουν αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Όπως ήδη έχει γράψει το «Ποντίκι», η Ν.Δ. μελετά σειρά προτάσεων, όπως για παράδειγμα την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και όχι από τη Βουλή και με αυξημένες αρμοδιότητες, τη θέσπιση πρωθυπουργικής θητείας στα 8 χρόνια, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα σε 200, αλλά και την αύξηση του ορίου που ισχύει σήμερα για συνταξιοδότηση των βουλευτών.
Δηλώνει αισιόδοξος
Ο Αντ. Σαμαράς είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική αλλαγών στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των απολύσεων στο δημόσιο. Αντιθέτως, δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθούν πεδία συναίνεσης με την κυβέρνηση στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, αλλά και στις ρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν για την απονομή δικαιοσύνης και την εναρμόνιση του καταστατικού χάρτη της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκαιο.Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις αλλαγές που δρομολογεί αυτή την περίοδο η κυβέρνηση στον χώρο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμφωνήσει.
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !