Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη Παπανδρέου στο περιοδικό Νewsweek «Αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας»

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Νewsweek, αξιοποίησε την ευκαιρία για να δείξει ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών που περνά ο ελληνικός λαός . «Αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα δραστικά μέτρα μας είναι ακόμη πολύ πρόσφατα και ο κόσμος αισθάνεται το βάρος», επισήμανε. Πρόσθεσε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. «Ήδη έχουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση των εξαγωγών φέτος. Οι ελληνικές εταιρίες αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές και προσανατολίζονται στις διεθνείς αγορές. Διευκολύνουμε πολύ τη δυνατότητα να ιδρύσει κανείς επιχείρηση και αναμένουμε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα από τη νέα γενιά μας. Έχουμε επίσης δεσμεύσεις από σημαντικούς ξένους επενδυτές», υπογράμμισε.
Αναγνώρισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στην κοινωνία ένα αίσθημα δικαιοσύνης για τα μέτρα. «Αν η μεταρρύθμιση δεν είναι δίκαιη, τότε θα υπάρξει φυσικά μεγάλη αντίσταση. Αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα και επιβαρύναμε περισσότερο τους πιο εύπορους. Καταπολεμούμε τη χρόνια πάθησή μας, τη φοροδιαφυγή, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, δορυφορικές φωτογραφίες ώστε να δούμε ποιος έχει ακίνητη περιουσία που δεν είναι δηλωμένη. Έχουμε κατονομάσει και εκθέσει δημοσίως μερικούς επιφανείς φοροφυγάδες και σχεδιάζουμε να δημοσιοποιήσουμε όλες τις φορολογικές δηλώσεις στο διαδίκτυο», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα: Τη δραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που όπως είπε ήταν απολύτως κρίσιμη για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του χρέους. Τη μάχη υπέρ της διαφένειας. Την προοπτική της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, «από εταιρίες φορτηγών μέχρι φαρμακεία, όπου καρτέλ και μονοπώλια διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς». Τον νόμο fast-track που θα εξαλείψει πολλά επίπεδα γραφειοκρατίας για νέες, διεθνείς και εγχώριες επενδύσεις. Την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα αποδεσμεύσει τα πανεπιστήμια και τα σχολεία από τον κεντρικό έλεγχο. «Έχουμε δωρεάν εκπαίδευση αλλά θα χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα χρηματοδότησης, ώστε τα πανεπιστήμια να συναγωνίζονται για φοιτητές», είπε.
Η επιτυχής μεταρρύθμιση δεν έχει να κάνει μόνο με τις αγορές, απάντησε στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάτι που μπορούν να διδαχθούν άλλες χώρες από τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας. «Οι αγορές είναι μέρος της, αλλά ίσως περισσότερο, το ζητούμενο είναι η καλή διακυβέρνηση, η αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, ώστε να καταστεί περισσότερο διαφανής, ικανή και αποτελεσματική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...