Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Guardian: Η Χρυσή Αυγή θέλει να απλώσει τα πλοκάμια της παγκοσμίως

Στις «επεκτατικές» πολιτικές βλέψεις της Χρυσής Αυγής σε όλες τις περιοχές που μπορεί να υπάρχουν Ελληνες αφιερώνει εκτενές της άρθρο η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Με το θάρρρος της μετεωρικής της ανόδου στην Ελλάδα το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής απλώνει τα πλοκάμια της και στο εξωτερικό, εν μέσω φόβων ότι δρα με σκοπό να δημιουργήσει "κύτταρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη". Η εξτρεμιστική ομάδα, που μοιάζει με τους Βρετανούς νεοναζί του 1980, άρχισε να ανοίγει γραφεία στη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ», επισημαίνει το άρθρο.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η νέα διεθνής ώθηση της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα πρόσφατων δημοσκοπήσεων, εδραιώνοντάς την στην τρίτη θέση και ως την πιο γρήγορα ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Εισήλθε για πρώτη φορά στη βουλή στις περσινές εκλογές με 18 βουλευτές, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση συγκεντρώνει το 11,5% των ψήφων του εκλογικού σώματος.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι επιθυμία της Χρυσής Αυγής είναι να επεκταθεί διεθνώς, καθώς τον προηγούμενο μήνα άνοιξε γραφείο του κόμματος στη Γερμανία, ενώ σχεδιάζει παραρτήματα και στην Αυστραλία.

Ο Guardian παραθέτει τη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος δήλωσε ότι «έχει σχεδιάσει να δημιουργήσει κύτταρα οπουδήποτε υπάρχουν Έλληνες», καθώς και αυτή βουλευτού του κόμματος σε αυστραλιανή εφημερίδα, ο οποίος ανέφερε ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η Χρυσή Αυγή λέει την αλήθεια. Στις άμεσες βλέψεις μας είναι η δημιουργία γραφείου και τοπικής οργάνωσης στη Μελβούρνη. Πολύ σύντομα βουλευτές μας θα ταξιδέψουν στην Αυστραλία».

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του πατέρα Αλεξ Καρλούτσου, ενός εκ των ηγετικών μορφών της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι χρυσό στη Χρυσή Αυγή. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι μέρος της πνευματικής ή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

«Παρά τις αντιδράσεις, οι ακροδεξιοί έκαναν συντονισμένες προσπάθειες να μετακινηθούν οπουδήποτε, με τη Χρυσή Αυγή να λέει ότι επόμενος σταθμός είναι το Τορόντο. Αλλά τη μεγαλύτερη έμφαση στην επέκτασή τους θα τη δώσουν στις ΗΠΑ όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αφίσες, αυτοκόλλητα και προκηρύξεις της Χρυσής Αυγής άρχισαν να εμφανίζονται στην Αστόρια - προάστιο της Ν. Υόρκης-, όπου το κόμμα των ακροδεξιών άνοιξε και λειτουργεί τοπική οργάνωση», τονίζει το δημοσίευμα.

Η Χρυσή Αυγή, σημειώνει ο Guardian, ελπίζει να εκμεταλλευθεί την βαθειά απογοήτευση και την οργή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για τα τρία χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα βουλιάζει από την οικονομική κρίση.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...