Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

 Μιχελάκης: Δεν αντέχει η οικονομία άλλα οριζόντια μέτρα

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επενδυτής» ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχει άλλα οικονομικά μέτρα, ενώ ανέλυσε και την αναδιάρθρωση που επιχειρείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Μιχελάκη:
Ποια θα είναι η επόμενη “δεξαμενή” για την κινητικότητα στο Δημόσιο; 
Έχω επαναλάβει και θα το ξαναπώ και τώρα, οριζόντιες περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα ξαναγίνουν με την προϋπόθεση, το τονίζω, να γίνει επιτέλους η αξιολόγηση των ΟΤΑ. Αξιολόγηση δομών και ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες είναι υπερστελεχωμένες και ποιες υποστελεχωμένες. Έτσι θα καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού που θα τεθεί σε κινητικότητα, θα υπάρξει κάλυψη των υφιστάμενων κενών και θα διασφαλιστεί η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη. 
Θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της επιτροπείας όσων δήμων εμφανίζουν αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων; 
Θα ισχύσει ότι προβλέπει ο νόμος. 
Τη δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας ποιος θα την κάνει; 
Όπως προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε, οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα ασκούνται από την 23η Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Αστυνομία. Υπογραμμίζω, για άλλη μια φορά, ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών δεν πρόκειται να θίξει τα έσοδα των Δήμων που θα συνεχίσουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται από τους Δήμους. Επιπλέον, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορεί να καθορίζεται η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων από τις αρμοδιότητες αυτές από υπαλλήλους του Δήμου. 
Άλλες αναδιαρθρώσεις μετά τη Γενική Γραμματεία Ισότητας;
 Η απόφασή μας για εξορθολογισμό του Δημοσίου είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό ισχύει για όλα τα υπουργεία και βεβαίως για το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει κάποια άλλη ώριμη απόφαση για μεταρρύθμιση στις δομές του υπουργείου. 
Βρήκατε έργα σε Δήμους που χρηματοδοτήθηκαν αλλά δεν έγιναν; 
Βρήκα μελέτες για 173 έργα ΣΔΙΤ, τα οποία είχαν ενταχθεί από το 2009 στο πρόγραμμα Θησέας, αλλά παρέμεναν αναξιοποίητες. Προσθέτω ότι για τις μελέτες αυτές έχουν πληρωθεί περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ. Να διευκρινίσω ότι από τις 173 μελέτες μόνο δύο πήραν έγκριση από τη Διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ και βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης. Ζήτησα, ήδη, γραπτή αναφορά για τους λόγους που δεν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για τους λόγους καθυστέρησης στην προώθηση των έργων. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συστηματική προσπάθεια για την ένταξη των Δήμων σε αναπτυξιακά έργα μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ, την αξιοποίηση του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από ξένες εταιρείες, τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ξένες τράπεζες, αλλά και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, το ταχύτερο δυνατό. 
Πόσο πρέπει κατά τη γνώμη σας να συρρικνωθεί το Ελληνικό Δημόσιο; 
Θέλουμε ένα κράτος που να μην περισσεύει εκεί που δεν χρειάζεται και να μην λείπει όταν το έχει ανάγκη ο πολίτης. Αυτό το διττό στόχο έρχεται να υπηρετήσει η κινητικότητα.
Νέα μέτρα θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ; Η κατάσταση στους βουλευτές είναι οριακή. 
Έχουν απαντήσει σ’ αυτό – και μάλιστα κατ’ επανάληψη – ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος μας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός: Δεν πρόκειται να υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα οριζόντια μέτρα ούτε στην πλευρά των φόρων ούτε στην πλευρά της περικοπής εισοδημάτων. Ούτε στην Κεντρική Διοίκηση ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν αντέχει τέτοια μέτρα ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η κυβέρνηση. 
Εκλογές αν καταψηφιστεί νομοσχέδιο ή κάποιο άρθρο; 
Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τους συναδέλφους που αναπτύσσουν προβληματισμούς είτε σε επιμέρους ζητήματα είτε σε κάποια άρθρα νομοσχεδίων. Πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι συνδέονται άμεσα με τα ζητήματα που τίθενται κάθε φορά. Πιστεύω, όμως, πως την ώρα των αποφάσεων, όταν μπαίνουν στη ζυγαριά από τη μια τα επιμέρους και από την άλλη το εθνικό συμφέρον, τότε γέρνει ξεκάθαρα η ζυγαριά. Έχω, λοιπόν, την πεποίθηση ότι κανένας από τους συναδέλφους που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν πρόκειται να σύρει τη χώρα σε εκλογές την ώρα που κρίνεται η έξοδός της από την κρίση. Οι εκλογές, κάτω από τις σημερινές περιστάσεις, δεν είναι ούτε κομματικό ούτε προσωπικό ζήτημα. Είναι εθνικής σημασίας υπόθεση. Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο. 
Μετά από αλλεπάλληλα Μνημόνια, τόσα μέτρα, περικοπές και μειώσεις που έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή ύφεση και ανεργία εκτιμάτε ότι το πρόγραμμα βγαίνει; Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι δεν βγαίνει, οι συντάκτες του προγράμματος παραδέχονται ότι έκαναν λάθη, ο κόσμος και η οικονομία ματώνουν αλλά η κυβέρνηση εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα. 
Πράγματι, υπάρχουν μεγάλα και σοβαρά ζητήματα μπροστά μας. Έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Διότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχές και φανφάρες. Η στρατηγική μας αναπτύσσεται στον άξονα σταθεροποίηση, ανάταξη, ανάπτυξη. Για τα ειδικότερα θέματα που θέτετε θα ήθελα να επισημάνω: Πρώτον, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει στους εταίρους μας το ζήτημα της επανεξέτασης και της περαιτέρω ελάφρυνσής του, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αποφάσεις για το θέμα αυτό θα υπάρξουν – όπως δήλωσε ο νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ – λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την περίοδο μετά τον Ιούλιο του 2014, είναι βέβαιο πως οι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους με την προϋπόθεση βέβαια ότι και εμείς θα τηρήσουμε τις δικές μας. Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων, τη θέση μας σας την είπα ήδη. Νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν. 
Όλα τα αυγά στο γερμανικό καλάθι; 
Απ: Σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Πριν από λίγο καιρό είχε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο ταξίδι στην Κίνα. Και βέβαια η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Σας απάντησα; 
Νέα Δημοκρατία ή Νέα Ελλάδα;
 Η Νέα Δημοκρατία έχει ως όραμα και σκοπό της μια Νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τις παθογένειες του χτες, αλλά και τα βάσανα του σήμερα. Μια Ελλάδα που αναπτύσσεται και προοδεύει για όλους τους πολίτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...