Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Κουβέλης: Σηκώσαμε βάρη που ξεπερνούσαν το εκλογικό ποσοστό 6,3%


Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα "REAL NEWS" και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή 

Η ΕΡΤ φαντάζομαι κ. Πρόεδρε υπήρξε η αφορμή και όχι η αιτία για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Οι πραγματικοί λόγοι;

Η ΕΡΤ υπήρξε η αφορμή για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου παρά την αντίθεσή μας, την οποία γνώριζε πολύ καλά. Γνώριζε την κατηγορηματικότητα της θέσης μας και προχώρησε στην έκδοση της πράξης αυτής, χωρίς να ζητήσει την υπογραφή των Υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Τους αγνόησε και προχώρησε με τις υπογραφές των Υπουργών της Ν.Δ. Αυτή του η ενέργεια μαρτυρά ότι είχε επιλέξει τη ρήξη. Τουλάχιστον με τη ΔΗΜΑΡ. Είχαν προηγηθεί και άλλα θέματα και όχι μόνον το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για το οποίο είχαμε συμφωνήσει – για να το αρνηθεί η Ν.Δ. στη συνέχεια - και ο νόμος για την ιθαγένεια. Υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες που περιόριζαν τη δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή η συμμετοχή μας στην τρικομματική κυβέρνηση. Η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια στήριξη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας.

Εκτιμάτε ότι ο Αντ. Σαμαράς θέλησε να σας χρησιμοποιήσει;

Η επιλογή μας να υπάρξει κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012 ήταν πράξη ευθύνης της ΔΗΜΑΡ έναντι της χώρας και της κοινωνίας. Εάν η ΔΗΜΑΡ επέλεγε τον βολικό χώρο της αντιπολίτευσης, δεν θα υπήρχε κυβέρνηση. Η χώρα θα πήγαινε σε αλλεπάλληλες εκλογές, η πολιτική – όσο και η κοινωνική – ρευστότητα θα ήταν παρούσα. Η χώρα θα χρεοκοπούσε και τυπικά και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα ήταν βεβαία, με αυτονόητη συνέπεια την επιστροφή της Ελλάδας σε δεκαετίες του παρελθόντος. Τη στάση μας να υπάρξει κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα την εξαρτήσαμε αποκλειστικά και μόνον από το συμφέρον της χώρας. Από τίποτα άλλο. Σηκώσαμε βάρη που ξεπερνούσαν το εκλογικό ποσοστό 6,3% που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Η δική μας Αριστερά, χωρίς ευθύνες του παρελθόντος, νομιμοποίησε την κυβέρνηση και της έδωσε το αναγκαίο κύρος και στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς. Ούτε ο πρωθυπουργός. Είμαστε πολιτικά περήφανοι γι’ αυτό που κάναμε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπήρξε ειλικρινής μαζί σας; Γιατί αρχές της εβδομάδας οι διαρροές από την ηγεσία της Ιπποκράτους ήταν «ότι κάνουμε θα το κάνουμε μαζί τον Φώτη». Άλλαξε γνώμη ή δεν συμφώνησε μαζί σας…

Με τη στήριξη και τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν εκχωρήσαμε την αυτονομία μας και τις ενέργειές μας ούτε στον κ. Σαμαρά, ούτε στον κ. Βενιζέλο και στα κόμματά τους. Αναζητούσαμε τον κοινό πολιτικό τόπο και τη συλλειτουργία της κυβέρνησης, παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές. Δεν συμφωνήσαμε ποτέ πως «ό, τι κάνουμε θα το κάνουμε μαζί» με τον κ. Βενιζέλο. Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει ευθύνη για τις διαρροές στις οποίες αναφέρεσθε. Όποιος τις έκανε αυτός έχει την ευθύνη να πεί γιατί τις έκανε. Υπήρξαν κοινές ενέργειες. Από κοινού οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν πρόταση νόμου για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ- και μάλιστα με αναδρομικά αποτελέσματα – και πρόταση για τον αντιρατσιστικό νόμο. Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στη Βουλή. Όταν θα έρθουν για συζήτηση και ψηφοφορία τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Έκαναν εντύπωση πάντως οι διαρροές πως την Τετάρτη πάνω σε χαρτί, με τα γράμματά σας, οι τρεις αρχηγοί συμφωνήσατε στο θέμα της ΕΡΤ και μετά εσείς υπαναχωρήσατε. Θα ήθελα το σχόλιό σας…

Τι να σχολιάσω; Διαρροές; Τι επιχειρούν αυτοί που τις κάνουν; Να απαξιώσουν την απόφαση της ΔΗΜΑΡ και μάλιστα των συλλογικών της οργάνων; Εγώ όμως να τους ρωτήσω: πόσες ημέρες πέρασαν από την έκδοση της προσωρινής διαταγής του Προέδρου και πόσες από την απόφαση του Σ.τ.Ε που διατάσσει να καταστούν άμεσα ενεργές οι συχνότητες της ΕΡΤ; Το «μαύρο» είναι ακόμα στις οθόνες μας. Ποια νομιμότητα επιδεικνύουν και ποιο σεβασμό στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας; Κι’ αυτό δεν είναι διαρροή. Είναι γεγονός που προσβάλλει τη νομιμότητα.

Στις κρίσιμες συσκέψεις της τελευταίας εβδομάδας κ. Πρόεδρε τέθηκε θέμα και εκλογών; Και ήθελα να σας ρωτήσω εάν θέσατε θέμα, προ των αδιεξόδων, ακόμα και νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με άλλον πρωθυπουργό, ώστε να αποφευχθούν οι κάλπες;

Δεν έθεσα τέτοιο θέμα, παρά το γεγονός ότι είχα την εκτίμηση και τη σκέψη ότι «κύκλοι» της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς με τις μονομερείς ενέργειές τους παρωθούσαν σε ρήξη και εκλογές. Άλλο ζήτημα βέβαια ότι ανέκρουσαν πρύμνα.

Στον ένα ακριβώς χρόνο που η ΔΗΜΑΡ υπήρξε στην κυβέρνηση, τι πιστεύετε ότι πετύχατε κ. Πρόεδρε;

Πολλά και σημαντικά. Με πρώτο και σημαντικό ότι δώσαμε λύση – όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες – και η χώρα παρέμεινε στην ευρωζώνη. Αποκρούσαμε επαχθείς ρυθμίσεις, περιορίσαμε μέτρα, βελτιώσαμε μέτρα. Δεν πετύχαμε όσα θέλαμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των εταίρων. Αναλυτικά και συγκεκριμένα η ΔΗΜΑΡ θα μιλήσει για όλα αυτά στους έλληνες πολίτες.

Αν γυρίζαμε πίσω ένα χρόνο τι θα κάνατε διαφορετικό; Θα συμμετείχατε π.χ. και πάλι στην κυβέρνηση, θα επιλέγατε και πάλι πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, θα ξαναβάζατε υπουργούς τον Αντώνη Μανιτάκη και τον Αντώνη Ρουπακιώτη;

Ορθά ενεργήσαμε με τα τότε δεδομένα. Οι επιλογές μας ήταν ορθές. Έτσι έπρεπε να πράξουμε. Κάναμε το πολιτικά χρήσιμο για τη χώρα. Για δε τους δύο υπουργούς, τον Αντ. Μανιτάκη και τον Αντ. Ρουπακιώτη, ας το ξαναπώ: έκαναν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους. Δέχονται επιθέσεις όμως από εκείνους που αναζητούν άλλοθι για να δικαιολογήσουν τις δικές τους καθυστερήσεις και ανεπάρκειες και τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές.

Τη νέα κυβέρνηση πώς την κρίνετε; Και τι χαρακτηριστικά της λείπουν από την έξοδο της ΔΗΜΑΡ;

Είναι υπερτροφική, με έντονο το στοιχείο της διευθέτησης εσωκομματικών ισορροπιών. Η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς της λείπει. Ως στοιχείο μιας ευρύτερης νομιμοποίησης και τούτο ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπάρχει και στηρίζει την κυβέρνηση.

Εκτιμάτε ότι έχει προοπτική τετραετίας;

Η εξέλιξη των πραγμάτων και η αποτελεσματικότητά της θα κρίνει τη συνοχή της και θα ορίσει τη διάρκειά της.

Είναι σαφές πως έχουμε εισέλθει σε εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας. Η ΔΗΜΑΡ υπό ποίες προϋποθέσεις μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πράγματι, έχουμε εισέλθει σε εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι συνεργασίες όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Προϋποθέτουν συγκλίσεις και συμφωνίες. Η χώρα πρέπει να δώσει τη μάχη για την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με το δικό της διακριτό στίγμα. Δεν απομακρύνεται κατ' ελάχιστον από την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτηση των λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η παρουσία μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ενεργή. Με σαφήνεια και προγραμματική δέσμευση. Αυτά όμως δεν αποτελούν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποια δεδομένα μπορούμε να μιλάμε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ασκήσεις επί χάρτου η ΔΗΜΑΡ δεν κάνει.

Ως προς τον εκλογικό νόμο τι πρέπει να γίνει κ. Πρόεδρε;

Πρέπει να καθιερωθεί η απλή αναλογική. Αυτή, εκτός από το γεγονός ότι καταγράφει με καθαρό και γνήσιο τρόπο τους πολιτικούς συσχετισμούς, υπηρετεί και τις αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις και συνεργασίες. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που προέκυπταν ως αυτοδύναμες με τους εκλογικούς νόμους, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την απλή αναλογική.

Δηλώσατε ότι θα αναλάβετε πρωτοβουλίες ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς. Θα απευθύνονται και προς το ΠΑΣΟΚ;

Η Δημοκρατική Αριστερά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού και σοσιαλιστικού χώρου. Η έκφραση αυτού του χώρου καθίσταται τώρα περισσότερο από κάθε φορά αναγκαία για την κοινωνική και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας. Τον δικομματισμό και τον διπολισμό τον πληρώσαμε ακριβά. Μόνο ως καρικατούρα μπορεί να υπάρξει πάλι. Και αυτό πρέπει να αποκρουσθεί.

Ποιους θα προσκαλέσετε κ. Πρόεδρε; Και πότε;

Θέλουμε να συναντηθούν και να συμπαραταχθούν όλες αυτές οι δυνάμεις. Είναι οι πλειοψηφικές δυνάμεις μέσα στην κοινωνία. Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς τους πολίτες. Προφανώς και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Ένα πιο προσωπικό ερώτημα. Πολλοί, όσο στηρίζατε την κυβέρνηση, σας χαρακτήριζαν υπεύθυνο. Όταν αποχωρήσατε σας χαρακτήρισαν ως και «διαπλεκόμενο». Τι απαντάτε;

Ποιόν πείθουν οι λασπολόγοι; Γελάνε οι πολίτες με τις μεθόδους τους. Μαζί τους γελάμε και εμείς στη ΔΗΜΑΡ και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε: πόσο αδίστακτοι είναι αυτοί που κάθε φορά συγκρούονται με την ηθική της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...