Άρθρο του Στάθη Λειβαδίτη, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος Πειρατών Ελλάδας
Κάποιοι κατηγορούν και ειρωνεύονται ότι τα κόμματα Πειρατών για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το ελεύθερο κατέβασμα (free downloading) και ο διαμοιρασμός (sharing) αρχείων από το ίντερνετ. Πρόκειται για μια υπερ-απλούστευση που γίνεται εσκεμμένα, αφενός με στόχο την υποβάθμιση του πειρατικού κινήματος και αφετέρου την αποφυγή της διαρροής ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα. Στην πραγματικότητα τα κόμματα Πειρατών παγκοσμίως συν-αποτελούν τον πολιτικό βραχίονα του ίντερνετ και αγωνίζονται για τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες που καταπατώνται από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, με πρόσχημα τη σταθερότητα, ή την ασφάλεια, ή την πάταξη της τρομοκρατίας, κλπ. Όλα αυτά που ευαγγελίζονται τα κόμματα Πειρατών ίσως φαίνονται νέα και πολύ «προχωρημένα» για τον περισσότερο κόσμο, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης και εξαθλίωσης της κοινωνίας.Η αλήθεια είναι όμως ότι σε μια τέτοια στιγμή η συμμετοχή όλων στα κοινά είναι απαραίτητη, για να μην απεμπολήσουμε τα δικαιώματα μας αλλά και για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση, η δημοκρατία είναι που χρειάζεται διάσωση στη χώρα μας και όχι τόσο η χώρα μας από τα χρέη.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα – πρώτα τα κόμματα Πειρατών είναι δημοκρατικά, με την έννοια ότι από το Σώμα των Μελών, δηλαδή από τη βάση, λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις και στις βασικές 3+1 αρχές τους είναι η διαφάνεια στο κράτος. Άλλωστε γι’ αυτό μπαίνουν αμέσως στο στόχαστρο των παραδοσιακών κομμάτων, του περασμένου αιώνα, που επιμένουν να λειτουργούν με ξεπερασμένες μεθόδους και εισπράττουν την αδιαφορία του κόσμου. Ποιος πολιτικός θέλει τη διαφάνεια; Ρωτείστε στο δρόμο οποιονδήποτε περαστικό, τυχαία, να σας πει τη γνώμη του για τους πολιτικούς. Δεν θα συναντήσετε ούτε έναν να σας μιλήσει με καλά λόγια γι’ αυτούς. Οι πολίτες έχουν σχηματίσει αυτή τη γνώμη, φυσικά όχι άδικα, αφού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οι τίμιοι και ειλικρινείς πολιτικοί - αν υπάρχει αυτό το είδος - είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.
Η σημαντική διαφορά των ανθρώπων που είναι μέλη των κομμάτων Πειρατών από τους συνηθισμένους πολιτικούς, είναι ότι έχουν μπει σε αυτά εθελοντικά και συνειδητά, γιατί πιστεύουν ότι στο σημερινό κόσμο μπορεί να εφαρμοστεί ένα δικαιότερο σύστημα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Στην πρόσφατη Συνεδρίαση των Ευρωπαϊκών κομμάτων Πειρατών στην Αθήνα (PPEU Athens 2013), καταρτίστηκε το κοινό εκλογικό πρόγραμμα (http://ppeu.net/wiki/doku.php?id=programme:conferences:athens2013:consolidated_programme) με το οποίο θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές της επόμενης χρονιάς. Το ίδιο είχε γίνει και στις ευρωεκλογές του 2009 όταν για πρώτη φορά συντάχθηκε ένα κοινό Ευρωπαϊκό μανιφέστο, η «Διακήρυξη της Ουψάλα» (http://historik.piratpartiet.se/?p=933)
Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι από την «Διακήρυξη της Αθήνας» και συγκεκριμένα από το Προοίμιο και τα κεφάλαια Συμμετοχή του Πολίτη και Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Διαφάνεια στην Πολιτική και Νομοθεσία Κατά της Διαφθοράς:
«…Οι Πειρατές θεωρούμε πως το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να οργανωθεί βάσει τόσο του κοινού συμφέροντος όλων των Ευρωπαίων πολιτών, όσο και του συμφέροντος των κρατών μελών. Ως εκ τούτου όλοι οι Πειρατές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε υιοθετήσει αυτό το εκλογικό πρόγραμμα και παλεύουμε μαζί για να κάνουμε το όραμά μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματικότητα. Το δημοκρατικό έλλειμμα εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης υπήρχε από τις απαρχές της και δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς κατά την διάρκεια της διαδικασίας ενσωμάτωσης. Ένας σημαντικός στόχος όλων των Πειρατών θα είναι να επιδιορθώσουν αυτή την κατάσταση και να χτίσουν ένα γερό δημοκρατικό θεμέλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι υψίστης σημασίας να σχεδιαστούν πολιτικές διαδικασίες που θα είναι πιο φιλικές για τους πολίτες και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη ενός κοινού Ευρωπαϊκού πολιτισμικού χώρου, προστατεύοντας παράλληλα τους υπάρχοντες πολιτισμούς. Η ΕΕ θα πρέπει να φανεί αντάξια των αρχών της περί αποκέντρωσης και αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ αν μπορούν να επιλυθούν καλύτερα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Αν δεν υπάρχει ισότιμη και χωρίς διακρίσεις επικοινωνία, δεν θα μπορέσει να επέλθει επαρκής συμμετοχή και έτσι δεν θα μπορούν να παρθούν ορθές αποφάσεις που να εκπροσωπούν το γενικό δημόσιο συμφέρον.»
«Το διαδίκτυο ως μια νέα σφαίρα επικοινωνίας προσφέρει τρομερές ευκαιρίες, δίνοντας τη δυνατότητα για πολιτική εξέλιξη, βοηθώντας την υπερπήδηση της πολιτικής ιεραρχίας, της μονόδρομης επικοινωνίας και το σπάσιμο της επικράτειας των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι Πειρατές, ως εκ τούτου, θα αμυνθούμε υπέρ της ελευθερίας του διαδίκτυου με ισχυρή αποφασιστικότητα τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι Πειρατές θέλουμε ένα κοινό πρότυπο για τις πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε πρωτοβουλίες πολιτών που θα μπορούν να αλλάξουν συντάγματα, νόμους, κλπ, και πάντα να ακολουθεί δημοψήφισμα…»
«…Οι συναλλαγές του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών οντοτήτων που επιτελούν δημόσιο έργο μέσω ανάθεσης, πρέπει να είναι διάφανες. Η πολιτεία, η πολιτική και η εκτελεστική εξουσία είναι διαχειριστές των χρημάτων των πολιτών, που καταβάλλονται μέσω της φορολόγησης. Οι Πειρατές πιστεύουμε πως είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να ελέγχουν όλες τις συμβάσεις στον δημόσιο τομέα, χωρίς να είναι απαραίτητη καμία αιτιολόγηση για την αίτηση οποιασδήποτε πληροφορίας. Οι όποιες εξαιρέσεις στην διαφάνεια θα πρέπει να είναι περιορισμένες, ξεκάθαρα και λειτουργικά απαριθμημένες στην νομοθεσία περί διαφάνειας…»
Είναι φανερό ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα παραδοσιακά κόμματα (όλες οι δημοσκοπήσεις το καταγράφουν αυτό) και στρέφουν την προσοχή τους σε εκείνα που τους παρέχουν τη δυνατότητα της μεγαλύτερης συμμετοχής στις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων. Και αυτό γιατί τα αρχηγικά παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να ακούσουν ούτε καν τα μέλη τους!
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του ήρωα Snowden, για τη μαζική παρακολούθηση ανυποψίαστων πολιτών πολλών χωρών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Αμερικής, ταρακούνησαν τα θεμέλια του δημοκρατικού κράτους. Πολίτες από όλο τον κόσμο ξεσηκώθηκαν, προκλήθηκαν διπλωματικά επεισόδια, γιατί πρόκειται για μια καθαρή περίπτωση ωμής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιδιωτικότητας, της ελευθερίας της έκφρασης, της ελεύθερης επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Και πώς να μην είναι, όταν όλα τα μηνύματα μας στο Διαδίκτυο βρίσκονται σε κοινή θέα, το ίδιο και οι τηλεφωνικές συνομιλίες μας, είναι κάπου εκεί αποθηκευμένες και οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτές οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν, η διαδικτυακή συμπεριφορά μας καταγράφεται και αποθηκεύεται.
Αλλά οι Πειρατές δεν αγωνίζονται μόνο για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες. Και αν αναρωτιέστε τι σημαίνουν όλα αυτά και αν έχουν κάποια πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή, αναλογιστείτε τι μπορούν να καταφέρουν πολυεθνικές εταιρίες ειδικευμένες σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και ευρεσιτεχνιών. Θα μπορούν π.χ. να απαγορεύουν να φυτεύουμε στις αυλές μας το τάδε λαχανικό ή το δείνα φρούτο, να απαγορεύουν να μοιραστούμε με τους φίλους μας τη γνώση και τον πολιτισμό γιατί κάποιος έχει κάνει “copyright” και θα πρέπει να πληρώσουμε για τη χρήση τους. Αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε μονοπώλια και οι Πειρατές τα αντιμάχονται. Λένε όχι στα μονοπώλια της παγκοσμιοποίησης γιατί είναι το μόνο παγκόσμιο κόμμα που έχει κοινές θέσεις. Λένε όχι και στο μονοπώλιο της εξουσίας από τους πολιτικούς. Γιατί, στην ελληνική περίπτωση, να παίρνουν αποφάσεις μόνο 300 και όχι 300.000;
Πιστεύω ότι μόνο μέσα από την πρόταση των Πειρατών μπορεί να προκύψει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μέσα από τη συμμετοχή όλων στα κοινά. Αν πιστεύετε ότι αυτά είναι κυρίαρχα ζητήματα σε μια σύγχρονη κοινωνία στηρίξτε και ψηφίστε το κόμμα Πειρατών Ελλάδας.
Στην ουσία ψηφίζετε εσάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !