Του Θ. Σκυλακάκη,
Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι ότι τα ελλείμματα δεν έχουν ακόμα μειωθεί. Φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε στο τέλος της χρονιάς περίπου 20 δις έλλειμμα. Που πάει να πει ότι ακόμα και φέτος τους τόκους και τα χρεολύσια των δανείων τους πληρώνουμε με λεφτά των δανειστών. Αν δεν είχαμε αυτά τα χρήματα θα είχαμε προ πολλού χρεοκοπήσει. Αν δεν μειώσουμε τα ελλείμματα κατά 15 δις ακόμα, θα χρεοκοπήσουμε. Άλλο τόσο δηλαδή σε σχέση με ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.
Χρήματα εκτός από το μνημόνιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βάζει κανείς στην Ελλάδα. Ούτε το δημόσιο ούτε οι τράπεζες βρίσκουν δανεικά στο εξωτερικό. Και δεν θα βάζει όσο δεν μειώνουμε τα ελλείμματα από τα 20 στα 5 το πολύ δις. Ανάπτυξη χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Δεν μπορεί να γίνει και δεν πρόκειται να γίνει. Ούτε αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει αν δεν μειώσουμε τα ελλείμματα. Γιατί για να μας χαρίσουν μέρος των χρεών, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν ότι μπορούμε να πληρώνουμε για το μέρος που απομένει τόκους και χρεολύσια, αν όχι για όλα για ένα τμήμα τουλάχιστον.
Αντί η κυβέρνηση να ψάχνει πως θα μειώσει τα ελλείμματα, όχι πλέον με οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων, αλλά σε συγκεκριμένους τομείς με μείωση του κράτους, παλινωδεί και κάνει μισές δουλειές στις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη, όταν καταφέρουμε να περικόψουμε τα ελλείμματα. Την ίδια ώρα με την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και την αδυναμία της να περικόψει την φοροδιαφυγή στραγγαλίζει και εξουθενώνει το υγιές κομμάτι της οικονομίας, που είναι το μόνο που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Όσο για τους φοροφυγάδεςαντί να αλλάξει εκ θεμελίων τον ίδιο τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό στον οποίο υπάρχουν εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, κάνει όλο και πιο αυστηρές και αυθαίρετες τις διατάξεις, που τους μόνους που θα διευκολύνουν είναι τους επαγγελματίες εκβιαστές που συνεχίζουν να υπάρχουν στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα. Δεν έχει οικονομική πολιτική (δεν λέει πλέον καν τα περί μηδενισμού του ελλείμματος χωρίς θυσίες), και απλώς επαναλαμβάνει μηχανικά την λέξη «ανάπτυξη» και περιμένει να φθαρεί η κυβέρνηση. Δεν έχει βέβαια ποτέ εξηγήσει από πού θα βρεθούν τα χρήματα για «ανάπτυξη» εφόσον κανείς δεν μας δανείζει εκτός από το μνημόνιο κατά του οποίου καταφέρεται.
Κανείς δεν μιλά επίσης για το απλό γεγονός ότι φέτος θα εισπράξουμε από το μνημόνιο 46 δις. Του χρόνου όμως από το μνημόνιο θα πάρουμε μόνο 24 δις και πρέπει να βρούμε 27 δις από μακροχρόνιο δανεισμό στις διεθνείς αγορές που για την ώρα είναι κλειστές και θα παραμείνουν κλειστές όσο δεν μειώνουμε τα ελλείμματα. Το δε 2013 θα πρέπει να βρούμε 38 δις και το 2014 67 δις.
Όσο δεν μειώνουμε το κράτος και τα ελλείμματα πηγαίνουμε ολοταχώς το τραίνο της ελληνικής οικονομίας στο βουνό. Ο χρόνος πρόσκρουσης (αν εντωμεταξύ δεν εκτροχιαστούμε), είναι το 2012. Ο μηχανοδηγός –η κυβέρνηση, έχει χάσει τον έλεγχο- και δεν τολμάει να πατήσει το φρένο. Ο άλλος βασικός επιβάτης, η αξιωματική αντιπολίτευση, λέει ότι πρέπει να πάμε πιο γρήγορα γιατί έχει μια μαγική συνταγή με την οποία την ώρα που θα φτάνουμε στο βουνό θα ανοίξει ένα μαγικό τούνελ και θα βρεθούμε σε ένα καταπληκτικό κόσμο όπου θα τρέχουν όλοι να μας δανείσουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς την πρόσκρουση. Και το χειρότερο είναι ότι αν βρούμε το θάρρος να κάνουμε ακόμα και σήμερα το σωστό, να μειώσουμε το δραστικά κράτος και να προχωρήσουμε τις βαθιές αλλαγές, η Ελλάδα θα μπορούσε μέσα σε δύο χρόνια να περάσει τα χειρότερα και να αρχίσει γρήγορα να ανακάμπτει. Έχουμε τους ανθρώπους. Χρειάζεται όμως πολιτικό θάρρος και στοιχειώδης εθνική συνεννόηση. Να σταματήσει ο λαϊκισμός και να κάνουμε επιτέλους αυτό που πρέπει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !