Image via WikipediaΤου Γιάννη Μανούσου
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Δήμου για υποβολή προτάσεων για τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης σας παραθέτω περιληπτικά κάποιες ενδεικτικές δράσεις. Φυσικά εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω ότι ο χρόνος που είχαμε για τις προτάσεις μας ήταν απελπιστικά ασφυκτικός.
Κύριοι του δημοτικού συμβουλίου από τις προτάσεις που σας κάνω, κάποιες από αυτές είναι άμεσα υλοποιήσιμες με μικρό κόστος και κάποιες μπορεί να φανούν ουτοπικές αλλά τα πάντα είναι θέμα οράματος και πολιτικής βούλησης.
Ενδεικτικές Δράσεις
Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοτικών κτιρίων και χώρων, επέκταση της χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας.
Σύμφωνα με την μόδα της εποχής εδώ θα έπρεπε να σας προτείνω να βάλετε φωτοβολταϊκά πάνω στα δημοτικά κτίρια για να καλύψετε μέρος των αναγκών σας σε ηλεκτρική ενέργεια, δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο λάθος και θα εξηγήσω γιατί.
Με την σημερινή τεχνολογία και τις τρέχουσες τιμές της αγοράς για να παράγεις 10 kwh με φωτοβολταϊκά πάνελ πρέπει να επενδύσεις περί τα 45.000 ευρώ και να δέσμευσης 150 τετραγωνικά ταράτσας με ότι αυτό συνεπάγεται για την αισθητική υποβάθμιση παραδοσιακών ιστορικών κτιρίων σαν της Ερμούπολης (τα κτήρια αυτά πρέπει να φαίνονται ωραία και από ψηλά). Φυσικά εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν χρειάζεται η παραγωγή 10 μόνο kwh αλλά αρκετές φορές περισσότερα για να καλύψεις τις ανάγκες υπαλλήλων που καταναλώνουν ενέργεια χωρίς σύνεση και ενός ενεργοβόρου κτιρίου. Θα μου πείτε τώρα, και πια είναι η λύση; Αντί να παράγεις ενέργεια καλύτερα είναι να καταναλώνεις έξυπνα εξορθολογικεύοντας την χρήση από τους υπαλλήλους, και μειώνοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση με τα όπλα που σου δίνει η σημερινή τεχνολογία. Θα μπορούσες δηλ. να γλυτώσεις την κατανάλωση των 10kwh αλλάζοντας μόνο 30 συμβατικούς υπολογιστές με νέας τεχνολογίας PC που ονομάζονται NETTOP ή MINI PC μαζί με τις οθόνες τους που αντί για συμβατικές θα πρέπει να είναι τεχνολογίας LED (energy star A+) και όλα αυτά με κόστος το πολύ 18.000 ευρώ, άρα γλυτώνεις άμεσα τουλάχιστον 27.000 χιλιάδες ευρώ ανά 10kwh παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Εκτός τώρα από την οικονομία ενέργειας κατά περίπου 80% με αυτούς τους υπολογιστές, εξοικονομούμε και άπειρο χώρο γραφείων, γιατί δεν έχουν τις μονάδες μαζί με τα καλώδια αλλά μόνο ένα μικρό κουτάκι στο πίσω μέρος της οθόνης που συνδέεται και με τα περισσότερα περιφερειακά του, ασύρματα. Φυσικά θεωρώ αυτονόητο ότι από εδώ και πέρα ο Δήμος δεν θα πρέπει να αγοράζει καμία συσκευή που να μην είναι πιστοποιημένη με Energy Star A+.
Σε αυτό το σημείο σας παραθέτω μια φωτογραφία μίας μάρκας για να καταλάβετε, υπάρχουν όμως παρόμοια προϊόντα και σε αρκετές άλλες μάρκες.
Η βιώσιμη αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Προστασία και ανάπτυξη φυσικής κληρονομιάς. Ανάδειξη και προστασία μνημείων εντός του αστικού ιστού. Αποκατάσταση και ανάδειξη με λειτουργική αξιοποίηση ιστορικών περιοχών ή/και κτιρίων του αστικού χώρου για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
Εδώ προτείνω συγκεκριμένες λύσεις, εφικτές, κυρίως προσιτές ως προς το κόστος, και με μεγάλη προστιθέμενη αξία τόσο για το νησί όσο και για τους κατοίκους του.
Η κυριαρχία της εικόνας στην σημερινή εποχή είναι δεδομένη. Στα διαφημιστικά τουριστικών περιοχών ανά τον κόσμο, εκτός από τις φυσικές ομορφιές που υπερτονίζονται (πράγμα που δεν υστερούμε φυσικά), κυρίαρχο λόγο έχουν και τα τέλεια φωτισμένα κτίρια. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τους φωτισμούς led, παράδειγμα τέτοιου φωτισμού στην Αθήνα είναι οι καμινάδες στο Γκάζι στην Πειραιώς. Οι φωτισμοί με LED εκτός από το πανέμορφο φωτιστικό αποτέλεσμα είναι και απίστευτα χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης σε σχέση με τους παραδοσιακού προβολείς.
Η πρόταση είναι να φωτιστεί από εταιρίες με αυτήν την ειδίκευση η ''Βενετία'' της Σύρου, που έως τώρα για κάποιον ανεξήγητο για μένα λόγο είναι στο σκοτάδι αν και είναι ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του νησιού μας και το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο νησί. Μετά πρέπει να φωτιστεί με τον ίδιο τρόπο και όλο το κτίριο του λιμεναρχείου μαζί με την σχολή εμποροπλοιάρχων, και τέλος, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, πρέπει να φωτιστεί η οδός Ερμού σε συνδυασμό με το Δημαρχιακό Μέγαρο και την Πλατεία Μιαούλη αντιμετωπίζοντας τα ως σύνολο και όχι το καθένα ξεχωριστά.
Άλλη πρόταση πάνω στο ίδιο θέμα θα μπορούσε να ήταν και η αισθητική αναβάθμιση και επέκταση κατά πλάτος του Λιμενοβραχίονα μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό ή και καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την ανάδειξή του ως ακόμα ένα σήμα κατατεθέν του νησιού π.χ. Εκεί θα μπορούσαν να γίνουν κτίρια για την μεταστέγαση της αγοράς της Ερμούπολης και στην άκρη του κάποιο εστιατόριο με θέα την πόλη, φυσικά αυτό είναι μόνο μια ιδέα που καμία αξία μπορεί να μην έχει μετά τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα για διαφόρους λόγους πρέπει και αυτό το σημείο να φωτιστεί όπως τα προηγούμενα για να βγει από την αφάνεια. Φυσικά κύριοι δεν μπορώ να καταλάβω ποια λογική επέβαλε την μετατροπή σε πάρκινγκ ενός από τα ωραιότερα σημεία της Ερμούπολης όταν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε πάρκινγκ μακριά από το ιστορικό κέντρο και να το υποστηρίζαμε αυτό με συχνότερες δημοτικές δωρεάν συγκοινωνίες.
Άλλη μία παρέμβαση που είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει γιατί είναι βασικός παράγοντας αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου, είναι η υπογειοποίηση των καλωδιώσεων (ΔΕΗ-ΟΤΕ) σε μερικά τουλάχιστον σημεία (λόγου κόστους) του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, της Άνω Σύρου και σε σημεία που ενδείκνυνται για φωτογράφιση των τουριστών στις αναμνηστικές τους φωτογραφίες από το νησί.
Τέλος νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε αισθητικά την δεξαμενή του Νεωρίου μέσα από έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό σε συνεργασία πάντα με την εταιρία. Μια πρόταση θα ήταν ένα έργο τέχνης γκράφιτι που εκτός από την αισθητική αναβάθμιση του τοπίου θα μπορούσε να γίνει θέμα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο έργο γκράφιτι παγκοσμίως με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαφήμιση του νησιού.
Η προώθηση της καινοτομίας και η ανάπτυξη επιχειρηματικότητας
Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αγοράς εργασίας και με την βελτίωση της ελκυστικότητας για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Πολλές καινοτόμες και ρηξικέλευθες ιδέες νέων επιστημόνων πεθαίνουν στο δρόμο προς την υλοποίηση. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια της Ελληνικής πραγματικότητας και οι οικονομικές δυσχέρειες αναστέλλουν την πραγμάτωση τους. Σε αυτό το σημείο ο Δήμος της Σύρου θα μπορούσε να καινοτομήσει δημιουργώντας έναν χώρο γραφείων (ενιαίο χώρο) μέσα στο δημαρχιακό μέγαρο για την υποστήριξη των επιστημόνων αυτών.
Ο Δήμος για να κάνει πράξη αυτήν την ιδέα πρέπει να δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει την γραφειοκρατική και την υλικοτεχνική υποστήριξη καινοτόμων προτάσεων. Ειδική επιτροπή του Δήμου θα αναλάβει να μελετήσει και να εγκρίνει αυτές που θα θεωρηθούν ως πιο ελκυστικές και εν δυνάμει κερδοφόρες. Στους νέους αυτούς νομίζω ότι είναι εφικτό ο Δήμος να τους καλύπτει με ένα ποσό 500 ευρώ το μήνα για τα έξοδα διαμονής τους για κάποιο χρονικό διάστημα ώσπου να αρχίσει να αποδίδει η επένδυση και με υποχρέωση μετά το εύλογο αυτό διάστημα να μείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται είτε αυτοί είτε κάποιο κομμάτι της εταιρίας τους από την Σύρο, θα μπορούσε ακόμη ο Δήμος να κρατάει κάποιο μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρία. Η βούληση αυτή του Δήμου θα πρέπει να είναι συνεχής και όχι να καλυφθούν οι θέσεις με την πρώτη προκήρυξη, κάθε φορά που στον Δήμο θα κατατίθεται κάποια καλή ιδέα σύμφωνα με την επιτροπή τότε και μόνο τότε θα μπαίνει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο.
Τουρισμός
Συνδρομή στην βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών
Πολιτισμός
Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών.
Χρήση νέων τεχνολογιών στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και απλοποίηση της επικοινωνίας δήμου – πολιτών, δράσεις/δομές στήριξης των επιχειρηματιών
Η νέα τάση του διαδικτυακού μάρκετινγκ είναι οι εφαρμογές που λειτουργούν με τα νέα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (iPhone, adroid, bada, windows). Ο Δήμος Σύρου μπορεί άμεσα και με χαμηλό κόστος να δημιουργήσει μια ανάλογη εφαρμογή, και πιο συγκεκριμένα έναν τουριστικό οδηγό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε επισκέπτη. Ο επισκέπτης του νησιού θα έχει με αυτήν την εφαρμογή άμεσα στο κινητό του τηλέφωνο ιστορικές πληροφορίες, ήθη και έθιμα του νησιού μαζί με τις γιορτές που γίνονται κατά τόπους, συριανές συνταγές, παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων, χάρτη της Σύρου, διαδρομές, παραλίες, δρομολόγια όλων των συγκοινωνιών του νησιού, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης κ.α.π. Η εφαρμογή αυτή θα λαμβάνεται στο κινητό κατά την άφιξη του τουρίστα στη Σύρο είτε με Bluetooth είτε με WiFi φυσικά θα έχει την δυνατότητα να την κατεβάσει στο κινητό από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αρκεί να έχει σύνδεση Internet.
Αυτήν την ευκολία που μας δίνει πλέον η τεχνολογία μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και για τους πολίτες της Σύρου ώστε να ενημερώνονται για τα βασικά θέματα του νησιού και κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούν με κάποιο κωδικό να έχουν και κάποιες γραφειοκρατικές διευκολύνσεις π.χ. να λαμβάνουν κάποια πιστοποιητικά.
Τέλος, είναι καιρός η Σύρος να αποκτήσει ένα υψηλών προδιαγραφών συνεδριακό κέντρο. Με το συνεδριακό κέντρο το νησί θα μετατραπεί σε πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού. Η τόνωση της τουριστικής κίνησης κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι σωτήρια για την τοπική οικονομία του νησιού. Καταλληλότερο σημείο αυτήν την στιγμή, το Θέατρο Απόλλων, χώρος μεγάλος και ιστορικός, με υποδομές και για αυτό εύκολα μετατρέψιμος σε συνεδριακό χώρο υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.
Προτείνω να δοθεί μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος σε κάποιον καταξιωμένο επιχειρηματία της αγοράς των Συνεδρίων ώστε να αρχίσει άμεσα να αποδίδει καρπούς για την τοπική οικονομία. Το ότι το θέατρο Απόλλων θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις εκτός από τον φυσικό του ρόλο δεν το ακυρώνει, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως θέατρο αλλά πλέον σε συνεργασία με τον επενδυτή για τους χρόνους λειτουργίας.
Θα μπορούσα κύριοι να σας προτείνω ακόμη δεκάδες δράσεις, ο χρόνος όμως που έχω στην διάθεσή μου δεν αρκεί, γεγονός πάντως είναι ότι η Σύρος πρέπει να αποκτήσει μια ταυτότητα και η ταυτότητα αυτή δεν είναι μόνο τα υπέροχα κτήρια είναι το φαγητό, ο πολιτισμός, η μουσική και άλλα πολλά.
Θα έπρεπε να βρούμε τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν και να τα αναδείξουμε. Στο χέρι μας είναι.
Υ.Γ. Οι πρόγονοί μας, μας άφησαν πολλά και για αυτά είμαστε περήφανοι, πρέπει όμως κύριοι και μεις να βάλουμε το λιθαράκι μας στην Ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !