Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Ζητούμενο οι ουσιαστικές απαντήσεις


ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ*

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον και την φυσιογνωμία του. Ρηχές συζητήσεις, "εύκολες" απαντήσεις και υπεκφυγές δεν μπορούν να προσφέρουν στην πιο κρίσιμη στιγμή της σχεδόν 40χρονης πορείας του.

Απαιτείται:

1) Να γίνει κόμμα με θεσμική  λειτουργία και σταθερούς κανόνες,  με συλλογικά και ισχυρά διευθυντικά όργανα, αποφασιστική συμμετοχή των μελών.

2) Υπεράσπιση της πορείας του, με την αναγκαία αυτοκριτική, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό άμεσα.

3) Σοβαρό πρόγραμμα, με ρεαλιστικές προτάσεις. Ριζική αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, σύγχρονες μεταρρυθμίσεις, ανακατανομή φορολογικών βαρών, ενίσχυση-με τα λίγα διαθέσιμα-όσων έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη, εκλογικός νόμος-συνδυασμός μονοεδρικών και"λίστας".

4) Αποσαφήνιση των σχέσεων του με την κυβέρνηση. Με ποιούς στόχους, ποιά όρια, ποιό μείγμα πολιτικής, τώρα που ομαλοποιείται η κατάσταση της χώρας.

5) Συστηματική συμβολή στην ανασυγκρότηση του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

6) Προετοιμασία για  τις ευρωεκλογές του 2014, με τεκμηριωμένη άποψη για την Ελληνική Προεδρία της ίδιας χρονιάς.


* O Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Κουβέλης: Να υποστηριχθούν οι αγρότες με τρόπο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και στη βελτίωση του εισοδήματος


Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ,  Φώτη Κουβέλη, στην προ ημερησίας  διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο «Tα προβλήματα του αγροτικού κόσμου»: 

Ο αγροτικός  κόσμος της χώρας βιώνει και αυτός  την 5χρονη ύφεση, τη δραματική κατάσταση  της χώρας μας.

Η μείωση του εισοδήματος των αγροτών οφείλεται στην ταυτόχρονη επίδραση δύο παραγόντων.
Ο πρώτος είναι η μεγάλη άνοδος του κόστους παραγωγής, που  αυξήθηκε 18% τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών  της ενέργειας και των λιπασμάτων.

Ο δεύτερος είναι η τιμή παραγωγού που ορίζεται χαμηλά,  την ίδια στιγμή βεβαίως που η τιμή  για τον καταναλωτή είναι πολύ μεγαλύτερη. Μια διαφορά που δεν δικαιολογείται από ένα εύλογο κέρδος. Οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα φτηνά και οι καταναλωτές τα πληρώνουν πανάκριβα.  Η κατάσταση αυτή προφανώς δεν είναι άσχετη με τη δράση των  μεσαζόντων στην διαδικασία διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, το νέο περιβάλλον της κρίσης μείωσε κατακόρυφα τη χρηματοδότηση  των τραπεζών προς τη γεωργία.  Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που αρκετοί αγρότες δεν μπορούν να ξεκινήσουν την παραγωγή τους.

Στο πλαίσιο  αυτό πρέπει να κρίνεται  και το ζήτημα των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου. Οι κινητοποιήσεις  γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική.  Η δημοσιονομική στενότητα δημιουργεί περιορισμούς, που βεβαίως πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σταδιακές αλλαγές που θα επαναθεμελιώσουν την αγροτική παραγωγή και θα δημιουργήσουν νέα εισοδήματα.

Οι πρόσφατες  αποφάσεις της κυβέρνησης επιχείρησαν  να αντιμετωπίσουν τα οξυμμένα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών στο  πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων  της χώρας.

Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει  ότι πρέπει να υπάρξουν, στο πρόγραμμα  προσαρμογής της χώρας, τροποποιήσεις μέτρων που δεν αποδίδουν  και συμπληρώσεις με νέα μέτρα,  με σκοπό να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και να λειτουργήσουν αναπτυξιακές διαδικασίες. Το ίδιο λέμε και για τα αγροτικά θέματα.

Πρέπει να υποστηριχθούν  οι αγρότες με τρόπο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και στη βελτίωση του  εισοδήματος των αγροτών.

Όχι μόνο πρέπει να μείνουν οι αγρότες στην αγροτική παραγωγή, αλλά σε αυτήν  πρέπει να ενταχθούν  και άλλοι. Μας βρίσκει αντίθετους η πολιτική που περιγράφει ένα πλήρες αδιέξοδο και ένα καταστροφικό μέλλον. Ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά η πολιτική δεν μπορεί να οικοδομείται στην εκμετάλλευση τους προς ίδιον όφελος. Όχι , δεν θα φύγει ο κόσμος από τα χωράφια , ούτε θα πάει στο εξωτερικό. Θα αλλάξουμε τις συνθήκες και θα  οδηγήσουμε τη χώρα στη σταθεροποίηση, στην ανάπτυξη και στη διάχυση των ωφελειών από αυτήν.
Έτσι αντιμετωπίζουμε  εμείς τα αιτήματα των αγροτών  και όχι με ψηφοθηρική λογική. Δεν  χαϊδεύουμε αυτιά  και δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν βιώσιμα εισοδήματα με τη διατήρηση  παθογόνων  καταστάσεων  του παρελθόντος.

Πιστεύουμε ότι  πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια  για ρυθμίσεις που θα μειώνουν το  κόστος παραγωγής και θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Τέτοια μέτρα είναι:

Η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας.

Η μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος με την  καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου. Σε κάθε περίπτωση το αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για 12 ώρες.

Η εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές. Σε σχέση με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντακαι τα αγροεφόδια πρέπει να ιδρυθεί Παρατηρητήριο Τιμών , το οποίο θα παρακολουθεί τις τιμές και με αγορανομικές διατάξεις θα καθορίζει αυτές στο μέσο όρο των δυο χαμηλότερων τιμών της νότιας ζώνης της Ε.Ε.

Πολύ σημαντικό  όμως ζήτημα είναι και το θέμα της συνταξιοδότησης των αγροτών. Οι γεννηθέντες του 1948 και 1949, που είχαν ενταχθεί στο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι πραγματικά εγκλωβισμένοι,  καθώς έχουν δώσει τα χωράφια τους στο πλαίσιο του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης και τώρα πρέπει να περιμένουν άλλα 2 έτη έως τα 67. Για τους αγρότες αυτούς διεκδικούμε άμεσα τη λύση του προβλήματος , η οποία θεωρούμε ότι είναι εφικτή. Παρόμοια ρύθμιση πρέπει να υπάρξει και για τους αλιείς. Επιπρόσθετα, οι αγρότες, εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας. Η αγροτική δουλειά και ο αγροτικός κάματος δεν επιτρέπει δουλειά πάνω από ορισμένη ηλικία.

Κρίσιμο ζήτημα για το εισόδημα των αγροτών αλλά και την προστασία του καταναλωτή είναι  η εξυγιαντική παρέμβαση στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων. Η διατήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων – εξόδων θα βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανση του εμπορίου και θα προστατεύσει τον ίδιο  τον αγρότη  από παράνομες και αθέμιτες διαδικασίες της εμπορίας. Το υπό κατάρτιση Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων πρέπει άμεσα να τεθεί σε λειτουργία. Συνιστά χρήσιμο εργαλείο για την  προστασία των αγροτών από τις κακές εμπορικές πρακτικές.

Η ελληνική ύπαιθρος μπορεί και πρέπει να στηρίξει παραγωγικά έναν ποιοτικό και ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό τομέα. Αυτό απαιτεί την εξυγίανση των εγχώριων αγορών και την ανάκτηση από πλευράς του κράτους του ρυθμιστικού του ρόλου στην ισορροπία ισχύος μεταξύ αγροτών – εμπορίου και βιομηχανίας. Αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα η ορθή λειτουργία των κανόνων ανταγωνισμού και η πάταξη της κάθε είδους κερδοσκοπίας που λειτουργεί είτε στον χώρο της προμήθειας των αγροτικών εφοδίων είτε στο χώρο της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Το θεσμικό πλαίσιο, όπου υπάρχει, πρέπει και να εφαρμοστεί και να καλυφθούν τα νομικά κενά του. Το κράτος θα πρέπει να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ένας βασικός  στόχος που είχαμε θέσει ήταν διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ήταν ικανοποιητικά για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Το στοιχείο αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό, με το δεδομένο ότι θα υπάρχει χρηματοδότηση για την προώθηση αναπτυξιακών δράσεων στην ελληνική ύπαιθρο, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ζήτημα της διαχείρισης των πόρων με σύνεση και με τρόπο που θα αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και την εγχώρια προστιθέμενη αξία,  πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και ολοκληρωμένα.

Χθες συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση  της Δημοκρατικής Αριστεράς για  τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης  των ανέργων, ιδιαίτερα των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν υπάρχει ενήλικας εργαζόμενος, οι μακροχρόνια άνεργοι με παρωχημένες ειδικότητες, οι άνεργοι άνω των 55 ετών.   Επισημάναμε την ανάγκη να υπάρξει  χρηματοδότηση των δράσεων υποστήριξης, με αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ και αξιοποίηση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τα μέτρα αυτά είναι άκρως απαραίτητα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να υπάρξει προώθηση του  νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, να δημιουργηθούν δουλειές σε τομείς διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών. Η αγροτική παραγωγή είναι ένας τομέας που πρέπει να κρατήσει τους νέους και να προσελκύσει και άλλους στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που πρέπει άμεσα να οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει όλως τις παραμέτρους, όπως  η παροχή γης, η υποδοχή, η αρχική χρηματοδοτική στήριξη, η σύντομη εκπαίδευση και υποστήριξη στη έναρξη της δραστηριότητας.

Στην προγραμματική  συμφωνία γίνεται σαφής αναφορά  για δημιουργία νέων χρηματοδοτικών μέσων και ίδρυση ταμείου ενίσχυσης αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων. Πρόσφατα ανέφερα την ανάγκη προγραμματικής συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε σωστή κατεύθυνση η ενεργοποίηση ειδικού Ταμείου με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», με το οποίο επιδιώκεται να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων από τις τράπεζες στους δικαιούχους των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι τράπεζες πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να υποχρεωθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Στα θετικά στοιχεία συμπεριλαμβάνεται η εξέλιξη  στην αξιολόγηση και έγκριση των  επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης. Πρόκειται για περισσότερα από 7000 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης δημόσιας δαπάνης 670 εκ. ευρώ, τα οποία μέχρι  το καλοκαίρι και για περισσότερο από ένα (1) έτος δεν είχαν  καν αξιολογηθεί. Μέσα σε διάστημα μόλις 5 μηνών έχουν αξιολογηθεί όλα, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί περισσότερα από 2.000 σχέδια.

Η μετατροπή  του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό συνεχίζει να είναι πρώτιστος στόχος. Απαιτείται όμως λήψη συγκεκριμένων δράσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

Δύο σημαντικά  θέματα είναι η λειτουργία συμβατικών και ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων  και η ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας. Για τα θέματα αυτά, οι όποιες δράσεις σχεδιάζονται  πρέπει να επισπευσθούν άμεσα.

Για τον εκσυγχρονισμό  και εξυγίανση των συνεταιρισμών, θα πρέπει το Υπουργείο να επισπεύσει τη διαδικασία των όποιων αλλαγών  έχει μελετήσει και σχεδιάζει  να υλοποιήσει σχετικά με το νόμο για  τους συνεταιρισμούς. Στο πλαίσιο της εξυγίανσης, είναι σε σωστή κατεύθυνση και οι έλεγχοι που γίνονται στις οργανώσεις ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Υποστηρίζουμε τον αναντικατάστατο ρόλο των  συλλογικών οργανώσεων και την δράση  τους ως συλλογικών οικονομικών επιχειρήσεων των παραγωγών.

  Η ελληνική γεωργία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην έξοδο της Ελλάδας από την  οικονομική κρίση , αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς  οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας  νέων θέσεων εργασίας.

Στην προσπάθεια να απαντήσουμε θετικά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και της  ελληνικής υπαίθρου, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αρχών  και πολιτικών, με σαφείς στόχους  και προτεραιότητες, που εμφανίζουν συνέργια και βοηθούν τόσο την  προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στο περιβάλλον της νέας ΚΑΠ, όσο και στην ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου .

Στόχοι πρέπει να είναι
Η ανάπτυξη της υπαίθρου στη βάση ενός νέου προτύπου, το οποίο θα αναγνωρίζει τη διασύνδεση της οικονομίας και της παραγωγής με τα φυσικά οικοσυστήματα.
Η  στροφή σε μια γεωργία που τα προϊόντα της θα είναι ποιοτικά και η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει και να συνδυαστεί με άλλες τοπικές αναπτυξιακές δράσεις, όπως ο τουρισμός της υπαίθρου.

Η ‘’προτυποποίηση ’’ του  παραδοσιακού  τρόπου παραγωγής των προϊόντων μας και η δημιουργία κινήτρων για την στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της  απασχόλησης.

Η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την ποιότητα των προϊόντων και τις ορθές γεωργικές πρακτικές και την ανάπτυξη ενός περισσότερο ευέλικτου, διαφανούς και απλοποιημένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου για την καταβολή των ενισχύσεων.
Η προώθηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα με μέτρα μείωσης  του κόστους παραγωγής, εξυγίανσης του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, προστασίας της αγροτικής γης,  με σαφή καθορισμό των χρήσεών της, αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και της συμβολαιακής γεωργίας.

Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος εκπαίδευσης, τεχνικοοικονομικής συμβουλευτικής στήριξης των αγροτών και σύνδεσης με την έρευνα.
Η στήριξη της συνεταιριστικής και γενικότερα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο αγροτικό τομέα.

Στην ύπαιθρο, τον κοινωνικό ιστό που συνθέτουν  μικρές πόλεις και χωριά σε όλη  την επικράτεια, η αγροτική δραστηριότητα ήταν  κυρίαρχη. Σήμερα δεν αρκεί για να δώσει από μόνη της το επιθυμητό επίπεδο απασχόλησης και εισοδήματος σε όλους τους κατοίκους της.

Η μετατροπή  του αγροτικού τομέα σε δυναμικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά και η δημιουργία εισοδημάτων, σε συνδυασμό  και με δραστηριότητες πέραν της  αγροτικής παραγωγής, θα πρέπει να είναι οι στόχοι  της οικονομίας της υπαίθρου.

Στις μικρές πόλεις και στα χωριά πρέπει να υπάρχει  ποιότητα ζωής που θα  συγκρατήσει και προσελκύσει ακμαίο δημογραφικά πληθυσμό.

Να υποστηρίξουμε  επαγγελματίες αγρότες.

Να ανοίξουμε προοπτικές στους νέους.

Να εγγυηθούμε ασφάλεια και  φροντίδα στις ηλικίες αγροτών που  ολοκληρώνουν τον παραγωγικό τους κύκλο.

Το τοπίο αλλάζει. Σήμερα, τα μέτρα για την ανάπτυξη και  στήριξη της υπαίθρου πρέπει να ξεφύγουν από το πλαίσιο και το μοντέλο του παρελθόντος. Αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Και γι’ αυτή την αλλαγή, στηρίζοντας τον αγρότη, η ΔΗΜΑΡ επιμένει , σταθερά  και συστηματικά.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η Ομιλία του Κων . Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του



«Λιγότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους δεν γίνεται» τόνισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του, για την περίοδο διακυβέρνησής του, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος  Ελληνισμού

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους βουλευτές στην ομιλία του, να κάνουν κάθε τι για να ολοκληρωθεί η σημερινή τετραετία της Βουλής, καλώντας τους όπως είπε χαρακτηριστικά να ψηφίζουν «φιλοευρωπαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής που, όπως είπε, «δεν επιτρέπεται να το αγνοήσουμε,προσθέτοντας ότι « οφείλεται στο κακό παράδειγμα που έδωσε τόσα χρόνια η ασυδοσία της Αριστεράς» και τόνισε ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η δημοκρατική νομιμότητα και να καταδικαστούν φαινόμενα όπως οι κουκουλοφόροι που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις την Χαλκιδική και το κίνημα δεν πληρώνω».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρ. πρωθυπουργού έχει ως εξής:


"Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, όπως ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους συντελεστές του βιβλίου αυτού, που πιστεύω ότι είναι κατ’ εξοχήν χρήσιμο στην παρούσα κρίσιμη και δύσκολη φάση της πορείας της χώρας μας. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, αλλά και τον Θόδωρο Σκυλακάκη, του οποίου η συμβολή υπήρξε πολύτιμη. 

Η περίοδος της κυβέρνησης του 1990-93 είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη. Δεν είναι όμως μόνο η αμείλικτή δύναμη της λήθης που το εξηγεί αυτό. Η περίοδος αυτή είναι και ηθελημένα ξεχασμένη. Ίσως και από αίσθημα ενοχής. Εμείς οι Έλληνες έχουμε βραχεία μνήμη ως λαός. Αυτό είναι προσόν, γιατί έχουμε ζήσει τραγικές στιγμές, διχασμούς, καταστροφές και εμφυλίους, που αφήσαμε πίσω μας. Είναι όμως και ελάττωμα αφού κάθε τόσο ξεχνούμε τα πικρά διδάγματα της ιστορίας και τα λάθη δυστυχώς επαναλαμβάνονται.

Το βιβλίο αυτό που παρουσιάζεται σήμερα, επιχειρεί μία καταγραφή του έργου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1990-1993, με την ωριμότητά και την κατά το δυνατόν αντικειμενικότητα που προσφέρει η χρονική απόσταση και οι δραματικές εμπειρίες των τελευταίων ετών.

Πριν τριάντα χρόνια, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, στις αρχές της δεκαετίας του 80, έγινε η μοιραία επιλογή της βελτίωσης του επιπέδου της ζωής του λαού, μέσω της αύξησης του δημοσίου χρέους. Ελλείμματα που χρηματοδοτούσαν καταναλωτικές δαπάνες, ανεξέλεγκτες ασφαλιστικές παροχές και ασφυκτικός εναγκαλισμός της οικονομίας από το κράτος, μας οδήγησαν, μετά από δεκαετίες άσκησης αυτής της πολιτικής, στον σημερινό εφιάλτη.

Η πρώτη προειδοποίηση του τι επρόκειτο να ακολουθήσει ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν μετά τη ραγδαία αύξηση των κρατικών δαπανών και την αντίστοιχη πτώση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα  έφτασε στα όρια της πτώχευσης. Τότε ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου -ο οποίος ό,τι κι αν έκανε εγνώριζε πάντως καλά τα θέματα της οικονομίας- αντελήφθη ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο και επιχείρησε να μαζέψει τα πράγματα διορίζοντας τον Κώστα Σημίτη υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Η νοοτροπία όμως με την οποία είχε εμποτίσει τους οπαδούς του υπερνίκησε τη λογική, η πολιτική του "Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα", επικράτησε, ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε προειδοποιώντας ότι η οικονομία εκδικείται και τελικά όταν ήρθε στην εξουσία η κυβέρνησή της ΝΔ, τον Απρίλιο του 1990, η Ελλάς είχε ουσιαστικά πτωχεύσει.

 Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τότε είχε εντούτοις ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Το γεγονός ότι στη διάρκεια των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που είχαν μεσολαβήσει, δεν είχα δώσει καμία υπόσχεση στον ελληνικό λαό. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος. Και είχα προετοιμάσει κατά το δυνατόν τον κόσμο για τον ανηφορικό δρόμο που καλούμαστε να ακολουθήσουμε.

Το έργο που παρήγαγε εκείνη η κυβέρνηση μπορεί ο αναγνώστης να δει πλέον συστηματικά παρουσιασμένο στην παρούσα έκδοση. Αυτό που θα ήθελα εδώ να σημειώσω είναι ότι αν η κυβέρνηση εκείνη δεν είχε πρόωρα ανατραπεί, η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική και η σημερινή καταστροφή θα είχε πιθανότατα αποτραπεί.

Η προσπάθεια εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού που αναλάβαμε τότε, ήταν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοποριακή. Aκολούθησαν, χρόνια αργότερα, οι Σκανδιναβικές χώρες -με πρώτη τη Σουηδία- και η Γερμανία με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Σρέντερ. Η κυβέρνηση εκείνη ακολούθησε μια αντιδημοτική πολιτική, σε μια δυσμενή διεθνή συγκυρία, αλλά σε τρία χρόνια αντέστρεψε την καθοδική πορεία. Ακολούθησε μια πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων, -με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να έχουμε για δύο συνεχόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα-, μείωσης του πληθωρισμού, διαρθρωτικών αλλαγών, αποκρατικοποιήσεων και μεγάλων έργων.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα εδραίωσε τότε τον δυτικό προσανατολισμό της εξωτερικής της πολιτικής, που είχε αμφισβητηθεί στη διάρκεια της δεκαετίας του 80, και αξιοποίησε από πλευράς διεθνούς θέσης τις μεγάλες αλλαγές που οδήγησαν σε μια εικοσαετία παγκόσμιας κυριαρχίας της Δύσης. Διασφάλισε επίσης την ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την συνθήκη του Μάαστριχτ καθώς και αυξημένα κοινοτικά κονδύλια για τα επόμενα χρόνια.

Μετά την πτώση της κυβέρνησης εκείνης, η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε στην πραγματικότητα το δρόμο της. Με την εξαίρεση της μισής προσπάθειας που έκανε ο κ. Σημίτης, στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του μέχρι να εξασφαλίσει την είσοδο στην ΟΝΕ, στηριζόμενος κυρίως πάνω στα δικά μας επιτεύγματα και πολιτικές, η Ελλάδα ακολούθησε άβουλη και μοιραία τον ολισθηρό δρόμο των χρεών και των ελλειμμάτων. Παρά τις ελάχιστες φωνές που απομονωμένες από την ευρύτερη κοινή γνώμη, προειδοποιούσαν μάταια για τα επερχόμενα δεινά, ο δανεισμός συνεχίστηκε και κορυφώθηκε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. Φτάσαμε έτσι νομοτελειακά στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία, που μπορούσαμε και έπρεπε ασφαλώς να έχουμε αποφύγει.

Το κεντρικό πρόβλημα της χώρας ήταν το ίδιο το 1990 όπως και σήμερα. Η πολιτική προσέγγιση όμως που ακολουθήθηκε ήταν διαφορετική. Η κυβέρνηση εκείνη είπε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια την αλήθεια από την πρώτη ώρα και μη έχοντας παραπλανήσει τον κόσμο ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές, ήταν εξ ορισμού αξιόπιστη.

Και η δική μας κυβέρνηση του 1990-1993 ασφαλώς είχε αδυναμίες. Και καθυστερήσεις σημειώθηκαν και οι προτεραιότητες που δόθηκαν δεν ήταν  πάντα οι σωστότερες. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προσπαθήσαμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα και ότι δεν κοροϊδέψαμε το λαό.

Οι δύο αυτές λέξεις, ειλικρίνεια και αξιοπιστία, είναι το κλειδί για να λύσουμε και σήμερα τα προβλήματά μας.

Φίλες και φίλοι,

Το πρόβλημα της Ελλάδας ακόμα και σήμερα –στην ακραία κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί- είναι ότι ο πολιτικός κόσμος αρνείται να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Να ομολογήσει όχι μόνο ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας με δανεικά, αυτό το γνωρίζουν πλέον όλοι, αλλά και ότι από αυτή την υπόθεση, μέσω της διάχυσης του πλούτου, επωφελήθηκε το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού. Αυτό δεν μετριάζει ούτε τις ευθύνες των κάθε είδους ηγεσιών, που είναι συντριπτικές, ούτε τον άνισο τρόπο με τον οποίο έγινε η μοιρασιά. Ερμηνεύει όμως την ανοχή και την έλλειψη αντίδρασης μιας ολόκληρης κοινωνίας που βάδισε αμέριμνη στην καταστροφή.

Ο πολιτικός κόσμος δεν λέει ακόμα την πλέον προφανή σε όλους αλήθεια. Ότι από εδώ και πέρα τα δανεικά τελείωσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να ζήσουμε με αυτά που έχουμε και να πληρώνουμε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια ένα μέρος από το εισόδημα που κερδίζουμε για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Τόκων και χρεολυσίων που τα τελευταία τριάντα χρόνια εξοφλούσαμε κατά σύστημα με νέα δανεικά.

Για την επιβίωση του λαού και την πρόοδο της χώρας μπροστά μας ανοίγεται συνεπώς ένας μονόδρομος. Η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, που εμείς κατεξοχήν προχωρήσαμε στην περίοδο εκείνη, τώρα έχουν μείνει σχεδόν στάσιμες. Πρώτιστο μέλημά μας είναι να εισπράξουμε τους φόρους που σήμερα διαφεύγουν. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταυτόχρονα ο δραστικός περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας.  Και δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του δημοσίου χωρίς να κάνουμε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους.

Αν τα κάνουμε αυτά, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και είναι βαριά η ευθύνη που πέφτει επάνω μας. Με την ανατριχιαστική διάσταση που έχει πάρει η ανεργία, με την ανεργία των νέων να περνά το 60%, δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο.  Όσοι έχουν την ευθύνη, την άμεση ευθύνη της διακυβέρνησης, πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και αποφασιστικά.

 Η σημερινή Βουλή, με την Ευρωπαϊκή πλειοψηφία που διαθέτει, μπορεί και πρέπει να διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Άλλωστε αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα. Είναι προσωπική η ευθύνη των βουλευτών που την απαρτίζουν να ψηφίζουν και να στηρίζουν στο διάστημα αυτό φιλοευρωπαϊκές επιλογές και κυβερνήσεις.

Ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συμφώνησε με την τρόικα.  Πρέπει να αντιμετωπίζει και την καθημερινότητα. Να μην αφήνει τα προβλήματα να σωρεύονται αλλά αποφασιστικά να δίνει μάχη για να λύνονται. Ο ιδιωτικός τομέας παλεύει απεγνωσμένα. Τον πνίγει, ίσως περισσότερο από ποτέ, η γραφειοκρατία. Έχει ανάγκη, από κάθε είδους, στο πλαίσιο του δικαίου, στήριξης.

Την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας όμως, υπάρχουν και παρήγορα μηνύματα.  Το πρώτο είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει φανεί, στη διάρκεια της κρίσης αυτής, ωριμότερος από τις κάθε είδους ηγεσίες του.  Αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα, περίσκεψη και προπαντός με αξιοθαύμαστη υπομονή, μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Το δεύτερο παρήγορο μήνυμα είναι ότι έχει  επιδείξει μεγάλη ευαισθησία και αλληλεγγύη έναντι εκείνων που έχουν ανάγκη. Θέλω να το τονίσω με υπερηφάνεια, γιατί έχει περάσει δυστυχώς απαρατήρητο μέσα στον ορυμαγδό της  κακοφωνίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τους εθελοντές της, οι οργανώσεις, τα ιδρύματα,  χωρίς καμία κρατική βοήθεια, υλοποιούν ένα τεράστιο καθημερινό έργο. Οι πολίτες με δική τους πρωτοβουλία ενεργοποιούνται. Από το υστέρημά τους βοηθούν και οι φτωχοί τους φτωχούς.

Πάνω από όλα όμως πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα. Είναι το ελάχιστο εθνικής συνεννόησης που αυτή την στιγμή επιβάλλουν οι θεσμοί και ο πόνος του ελληνικού λαού. Όσοι αγαπούν αυτό το λαό πρέπει να το καταλάβουν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην εφαρμόζει το νόμο της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο οι παράνομες απεργίες, οι βίαιες διαδηλώσεις, οι καταλήψεις και το κύμα των παράνομων μεταναστών που μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε γκέτο.  Θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία είναι η επίθεση μασκοφόρων στη Χαλκιδική αλλά και το σύνθημα "δεν πληρώνω". Ακόμη και οι αγρότες, που δεν έχουν δώσει ακραία μορφή στις κινητοποιήσεις τους, βλάπτουν την εικόνα της χώρας σε μια κατεξοχήν ακατάλληλη στιγμή, που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

Το πρωτόγνωρο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, σε μία χώρα που ποτέ ο φασισμός δεν έβγαλε ρίζες,  είναι ένα φαινόμενο που δεν επιτρέπεται να υποτιμήσουμε. Είναι βέβαιο ότι –κατά μεγάλο μέρος- οφείλεται στην ασυδοσία της Αριστεράς, που επικρατούσε επί πολλά χρόνια. Αυτή έδωσε το κακό παράδειγμα της ασέβειας στο νόμο της Δημοκρατίας. Το 1990 δεν υπήρχε το πρόβλημα αυτό. Αντίθετα το ΚΚΕ και η άλλη αριστερά μετείχαν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνέπρατταν και σε αντιδημοτικές αποφάσεις που η σκληρή πραγματικότητα επέβαλλε. Η Οικουμενική κυβέρνηση, με συμμετοχή της Αριστεράς, έκλεισε τις προβληματικές και απέλυσε πάνω από 10.000 υπαλλήλους. Το ΚΚΕ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πάντες πρέπει να καταλάβουν. Η δημοκρατική νομιμότητα είναι μονόδρομος.

Οι σχέσεις μας με την Ευρώπη,  στον σκληρό πυρήνα της οποίας –όλοι συμφωνούμε- πρέπει να μείνουμε, παρά τις αδυναμίες της, είναι κλειδί για το μέλλον. Η Ευρώπη πήρε τις αποφάσεις της, θα μας στηρίξει με κάθε μέσο, είμαι βέβαιος. Φτάνει να είμαστε συνεπείς και λογικοί. Η Ευρώπη δεν είναι παράλογη. Όταν έχεις δίκιο και επιχειρήματα μπορείς να περιμένεις ανταπόκριση. Πρέπει όμως, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των συνομιλητών σου. Πρέπει να σε θεωρούν αξιόπιστο. Δεν κερδίζεις ασφαλώς τίποτε με νταηλίκια και εκβιασμούς. Τότε η ομήγυρης γίνεται σκληρή, ωμή και χάνεις και αυτό που θεωρούσες αυτονόητο.

Αυτά δεν σημαίνουν ασφαλώς ότι δεν πρέπει και η ίδια η Ευρώπη να αλλάξει.  Η ευρωζώνη άσχετα με την όποια ρύθμιση του χρέους, θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο προϋπολογισμό.  Η τραγωδία της ανεργίας είναι θέμα επείγον σε ολόκληρο το νότο. Όταν υπογράφαμε τη συνθήκη του Μάαστριχτ, η Κομισιόν, με πρόεδρο μια μεγάλη ευρωπαϊκή προσωπικότητα, τον Ζακ Ντελόρ, πρότεινε αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στο 1,25% του εθνικού εισοδήματος των κρατών που μετείχαν. Στη συζήτηση που ακολούθησε, με δική μου κυρίως πίεση, ο Χέλμουτ Κολ ανέβασε το ποσοστό αυτό σε 1,27%. Τότε στην Ευρώπη μετείχαν 12 κράτη. Σήμερα η Ευρώπη αποτελείται από 27 κράτη, εκ των οποίων οι τέως κομμουνιστικές χώρες έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας και όμως ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε πέφτει κάτω από το 1%. Το θέμα του προϋπολογισμού θα το αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και φυσικά η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει αποφάσεις. Είναι όμως απογοητευτικό το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια, το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν αποτέλεσε αντικείμενο δημοσίας συζήτησης.

Σήμερα αυτό που μας απομένει, είναι τα σχετικά περιορισμένα οικονομικά μέσα που η Ευρώπη μας δίνει, να τα χρησιμοποιούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, με περίσκεψη και αίσθημα ευθύνης.

Φίλες και Φίλοι,

Θα σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια:

Με τους ρυθμούς που βαδίζουμε σήμερα η χώρα δεν θα βουλιάξει αλλά η ανάκαμψη θα αργήσει πολύ να έρθει. Χρειαζόμαστε λοιπόν μεγαλύτερη ταχύτητα, δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε ούτε μία μέρα. Χρειαζόμαστε άθροιση δυνάμεων και ένα ελάχιστο εθνικής ομοψυχίας. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μαζί, χωρίς αντεγκλήσεις, χωρίς να μας απασχολούν θέματα που δεν έχουν ουσία.  Κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις του έθνους. Συνειδητοποιώντας ότι για εκατομμύρια συμπολίτες μας σ' ολόκληρη την Ελλάδα η μάχη αυτή είναι μια μάχη επιβίωσης, μια μάχη που έχουμε χρέος να την κερδίσουμε.

Ταυτόχρονα στο θεσμικό επίπεδο είναι απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσουμε πλέον στην αναθεώρηση του Συντάγματος, με πρώτη αναθεωρητέα διάταξη την απόφαση να δικάζονται και οι πολιτικοί όπως οι απλοί πολίτες. Χωρίς μια βαθειά συνταγματική μεταρρύθμιση που να ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα της χώρας, η όποια προσπάθεια θα είναι ημιτελής και ατελέσφορη.

Φίλες και Φίλοι,

Τελειώνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ ξεχωριστά στους νέους και στις νέες, στους σημερινούς εικοσάρηδες και τριαντάρηδες –τα μεγάλα θύματα της κρίσης- που σήμερα αισθάνονται να μεγαλώνουν σ’ έναν σκληρό και άδικο κόσμο, που τους στερεί ένα από τα βασικά θεμέλια της φυσιολογικής ανθρώπινης ζωής. Τη δυνατότητα της εργασίας.

Νέοι και Νέες,

Μεγαλώσατε -οι περισσότεροι από σας- υπό καλές συνθήκες, με Δημοκρατία και οικονομική ευημερία. Είσθε η πιο σπουδαγμένη γενιά που είχαμε την τύχη, ίσαμε τώρα, να έχουμε ως χώρα και η πλέον ευρωπαϊκή. Δυστυχώς σας σύραμε σε μια κρίση για την οποία εσείς αντικειμενικά ουδεμία ευθύνη φέρετε.

Για όσα συνέβησαν οι πολίτες και προπαντός οι νέοι κατηγορούν την πολιτική. Είναι λογικό αυτό, δεδομένων των λαθών, των αστοχιών και των καταχρήσεων των πολιτικών που κυβέρνησαν τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Η πολιτική όμως είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουν οι πολίτες για τη διακυβέρνησή τους. Όταν επιτυγχάνει ευημερούν. Όταν αποτυγχάνει δυστυχούν. Έχοντας την μακρότερη πολιτική εμπειρία από κάθε άλλο Έλληνα σήμερα, σας λέω λοιπόν, ότι όσο και αν υπάρχει πάντοτε χώρος για εγωισμούς, μωροφιλοδοξίες και ανομίες, η πολιτική παραμένει εκείνο το πεδίο δράσης που μπορεί δυνητικά να αναδείξει το καλύτερο της ανθρώπινης φύσης. Είναι η μοναδική διαδικασία που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο με τρόπο μαζικό τη ζωή των ανθρώπων. Να αλλάξει τη μοίρα των λαών και των εθνών.

Προϋπόθεση για αυτό, ιδίως για έναν λαό συναισθηματικό, είναι να μην παρασύρεται από εύκολες και ψεύτικες υποσχέσεις.

Για αυτό, και στο μέλλον ακούστε πιο προσεκτικά τον ρεαλιστή, τον μετρημένο, τον υπεύθυνο. Μάθετε να λέτε και προπαντός να ακούτε το όχι. Και  αφιερώστε το χρόνο και τον κόπο που χρειάζεται για να γίνετε και να μείνετε όλη σας τη ζωή, ενεργοί πολιτικά και σκεπτόμενοι πολίτες. Είναι το ασφαλέστερο αντίδοτο στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Ο πειρασμός για τον εύκολο και τον σύντομο δρόμο πάντα υπάρχει. Δεν υπάρχει όμως επιτυχία χωρίς προσπάθεια, και ικανοποίηση χωρίς κόπο. Η ισότητα δεν είναι ποτέ προϊόν μιας εξίσωσης προς τα κάτω. Είναι προϊόν κοινωνιών που ωριμάζουν και κατοχυρώνουν αποτελεσματικούς και αξιοκρατικούς θεσμούς, που στη συνέχεια αποδίδουν μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Και να θυμάστε, κάθε εποχή έχει τις δικές της μάχες, τα δικά της μέτωπα. Μην προσπαθείτε να αναβιώσετε φαντασιακά τους αγώνες του παρελθόντος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Δεν υπάρχει ούτε δεύτερος, ούτε τρίτος γύρος. Όποιο μετερίζι και αν διαλέξετε, φροντίστε να είναι το δικό σας και όχι δανεικό.

Νέοι και νέες,

Στη δική μας ζωή –της ηρωικής και άτυχης γενιάς του μεσοπολέμου- βιώσαμε μια αφάνταστα σκληρότερη από τη σημερινή ανατροπή. Στη δική σας ηλικία περάσαμε από την ανεμελιά της νιότης στην ακραία βιαιότητα ενός μεγάλου πολέμου, μιας αδυσώπητης ξένης κατοχής και ενός αιματοβαμμένου εμφυλίου. Πολλοί συνομήλικοι μου χάθηκαν πριν φτάσουν στα τριάντα.  Και ο ίδιος έζησα τη ζωή μου με τη φράση του Νίτσε, επικίνδυνα. Όχι προφανώς με την έννοια του στιγμιαίου, τυχοδιωκτικού και άχρηστου κινδύνου. Αλλά με τη βαθιά πεποίθηση ότι το θάρρος στην ζωή αυτή, και στην πολιτική κατεξοχήν, είναι αυτό που δημιουργεί στο τέλος την ανατροπή. Γι αυτό κρατήστε την αισιοδοξία σας. Μην επιτρέπετε στο φόβο και στο αδιέξοδο να νικήσουν την ελπίδα. Έχουμε αναγεννηθεί πολλές φορές από τις στάχτες μας. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Το μέλλον είναι δικό σας. Είναι το μέλλον που εσείς θα κατακτήσετε.

Όσο για εμάς, ας μας ορίσουν τα λόγια του εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά :

 «χρωστάμε εις όσους ήρθαν
πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν
κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι. Οι νεκροί».


Σας Ευχαριστώ"

Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μανιτάκης στην Le Monde: Αναγκαία η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων

Άρθρο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, φιλοξένησε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με αφορμή και την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Ελλάδα.

Στο άρθρο του, ο κ. Μανιτάκης υπογραμμίζει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα προχωρά, κάνοντας λόγο για επικείμενο δημοσιονομικό όφελος 12%, που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά, το άρθρο του κ. Μανιτάκη έχει ως εξής:


"Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με χίλια δυο εμπόδια, αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια για να επιβιώσει και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Χρειάστηκε να αναγνωρίσει τις αδυναμίες της και να πάρει δρακόντεια μέτρα λιτότητας, εφαρμόζοντας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο, αποκαθιστώντας τα δημόσια οικονομικά σε διάστημα μερικών μόλις μηνών, αναδιαρθρώνοντας ριζικά το κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Μετά από τρία χρόνια σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και αλλαγής, τόσο στην οικονομία όσο και στο πολιτικό σύστημα.

Η αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψουμε πρακτικές που χαρακτήριζαν το παλαιό πολιτικό καθεστώς φαίνεται να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης.

Όσο εύθραυστη ή αβέβαιη και αν είναι ακόμη, η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του κράτους είναι σαφής.

Δημοσιονομικό όφελος 12% κατά μέσο όρο

Σε διάστημα πέντε μηνών, υλοποιήθηκαν εκθέσεις αξιολόγησης για τις διοικητικές δομές 15 υπουργείων από επιτροπές που συγκροτούνται εξολοκλήρου από Έλληνες υπαλλήλους της διοίκησης.

Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στην κεντρική διοίκηση θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση των διοικητικών δομών κατά 38%, δημοσιονομικό όφελος κατά μέσο όρο 12%, ενώ η υιοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της διοίκησης με λιγότερο προσωπικό.

Ο κύριος στρατηγικός στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή η εις βάθος αναδιάρθρωση των διοικητικών μονάδων, σε συνέχεια της αξιολόγησης των δομών, έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη.

Ήδη από αυτόν το μήνα, επεκτείνεται στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, στους δημόσιους οργανισμούς.

Η προσπάθεια που απαιτήθηκε από την Ελλάδα συναρτάται βεβαίως με τα υψηλά ελλείμματα των δημόσιων οικονομικών της, αλλά είναι πρωτοφανής.

Ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνέπεια ενός μακροοικονομικού υπολογισμού των αναγκών χρηματοδότησης του Ελληνικού Κράτους.

Από λειτουργική άποψη, είναι πολύ φιλόδοξος (της τάξης του -21% σε διάστημα 5 ετών) και για να επιτευχθεί προϋποθέτει να οργανωθεί μια πρωτοφανής μετακίνηση προσωπικού ανάμεσα στις διάφορες διοικητικές μονάδες, καθώς επίσης και ένα σχέδιο επαναξιολόγησης των φορέων, ώστε οι νέες δομές να έχουν τις κατάλληλες αρμοδιότητες και δυνατότητες.

Ανακτώντας την ανάπτυξη

Αυτή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει και να οδηγήσει στη μείωση του κόστους του Δημόσιου Τομέα χωρίς μια ελάχιστη συναίνεση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη μεταρρύθμιση με την τεχνική συνδρομή της Task Force για την Ελλάδα και τη Γαλλία, τη χώρα που πρωτοπορεί στο πεδίο της διοικητικής μεταρρύθμισης, διότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία εάν θέλουμε η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες της.

Η μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μακρόχρονη προσπάθεια. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα πάντα σε μερικούς μήνες.

Ο δρόμος είναι δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα τον διανύσουμε με επιτυχία.

Λίγες μόνο χώρες έχουν πραγματοποιήσει τόσο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, και ακόμα λιγότερες το έχουν πετύχει μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια.

Μετά από επτά μήνες, η τρικομματική κυβέρνηση, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, θέτει τα θεμέλια για μια αλλαγή πορείας και για να μπει η μεταρρύθμιση σε θετική τροχιά.

Παρότι τα δεινά για τον ελληνικό λαό μοιάζει να μην έχουν τέλος, ο λαός αυτός καταφέρνει να τα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια σε ένα πλαίσιο σταθερότητας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και με κάθε συνταγματική εγγύηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του.

Ζει με την ελπίδα να δει στον ορίζοντα την έξοδο από την κρίση, έχοντας βιώσει έντονα την απελπισία και την απογοήτευση".
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Λυκούδης - ΔΗΜΑΡ: Συνεργασία, σημαίνει έντιμος και διαφανής συμβιβασμός


Συνέντευξη βουλευτή Επικρατείας ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη στην εφημερίδα "Βραδυνή" και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

1. Υπάρχει δυνατότητα  μετεκλογικής συνεργασίας ΔΗΜΑΡ  -ΣΥΡΙΖΑ; Η απόρριψη μιας συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία με τη ΝΔ από ότι με το ΣΥΡΙΖΑ;

Η ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπηρετώντας δυο στόχους: παραμονή στην Ευρωζώνη και πολιτική σταθερότητα. Και οι δυο συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την ομαλή πολιτική και αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Δεν αρκούν όμως, απαιτείται πρόγραμμα εθνικής ανάκαμψης, ολοκληρωμένο, ιεραρχημένο και με χρονοδιαγράμματα. Αυτό κρίνεται στην τωρινή συγκυρία.

Για μας είναι στοιχείο πολιτικού πολιτισμού οι συνεργασίες, γιατί αποτρέπουν το φανατισμό και  τη μισαλλοδοξία, ενθαρρύνουν το διάλογο  και την κοινωνική πρόοδο και  τονώνουν τη Δημοκρατία. Δεν τις μετρούμε με το ζύγι ή το μέτρο αλλά με την αξιοπιστία και την αποδοτικότητά τους. Τις πραγματοποιούμε δε στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

2. Εκφράσατε δυσαρέσκεια για υπουργούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους. Πρόσφατο παράδειγμα οι σχεδιασμοί του Υπουργού Εργασίας για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Η ΔΗΜΑΡ το έθεσε στον Πρωθυπουργό; Και αν ναι, τι απάντησε;

Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά νοοτροπίας. Το καίριο ερώτημα είναι γιατί ένας υπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς καν να ενημερώσει, ανοίγει, από τηλεοράσεως και εν θερμώ, θέματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα και γνωρίζοντας καλά ότι οι εταίροι της κυβέρνησης θα αντιδράσουν. Για να εισπράξει επιδοκιμασία από κάποιο κομματικό ακροατήριο; Μου φαίνεται πολύ χαμηλός στόχος στη σημερινή συγκυρία.

Οι συμπεριφορές αυτές είναι επικίνδυνες. Διότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και οι τρεις συμμετέχοντες στην κυβέρνηση. Κι αν το κάνουμε,  σας διαβεβαιώνω, την επόμενη μέρα δεν θα έχουμε κυβέρνηση αλλά Βαβέλ. Σε κάθε περίπτωση - απευθύνομαι και στους νεοδημοκράτες- στη Δημοκρατική Αριστερά και τιμούμε και σεβόμαστε τις συνεργασίες μας. Απαιτούμε όμως το ίδιο κι από τους εταίρους μας. Υπενθυμίζω δε ότι συνεργασία σημαίνει καθαρές συνεννοήσεις ανάμεσα και στα τρία κόμματα. Αυτό θα πρέπει να το συνηθίσουμε.

3. Στις αποχωρήσεις δημοσίων  υπαλλήλων εσείς απαντάτε με  την κινητικότητα. Ωστόσο, αν η  Τρόικα επιμείνει στις απολύσεις,  θα υπαναχωρούσατε στο όνομα της παραμονής της χώρας στο ευρώ;

Η αναγκαία αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα μπορεί να επιτευχθεί με την κινητικότητα, τις μετατάξεις και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δηλαδή με το σχέδιο Μανιτάκη. Χωρίς  απολύσεις! Θα επιμείνουμε.

4. Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη αδυναμία που αντιμετωπίζει τώρα η διακυβέρνηση της χώρας;

Η αναγκαία σπουδή για τη στήριξη των ασθενέστερων. Καθυστερούμε. Καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας απαιτεί χρόνο, η στήριξη των ανέργων και των ασθενέστερων μπορεί και πρέπει να είναι άμεση και συνεχής. Στη ΔΗΜΑΡ αυτό θεωρούμε πως πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης στη φάση αυτή.

Σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας της κυβέρνησης υπάρχουν δυσαρμονίες. Φυσιολογικές κάποιες, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα πολυκομματικών κυβερνήσεων αλλά και εμπόδια από εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι παρήλθε η εποχή που το κράτος ήταν μαγαζάκι των κυβερνώντων. Ανεπιστρεπτί!

5. Φωνές στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ καταγγέλλουν ότι το ηγετικό επιτελείο της απομακρύνθηκε από τις αρχικές θέσεις που είχε το κόμμα στις εκλογές, ακόμη και από την προγραμματική συμφωνία που είχατε με τους άλλους δυο κυβερνητικούς. Εσείς δεν βλέπετε καμία αλλαγή;

Αλλαγή καμιά! Αποκλίσεις και αντιθέσεις ανάμεσα στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και στις κυβερνητικές θέσεις βλέπω πολλές. Και είναι απολύτως φυσικό. Μια τρικομματική κυβέρνηση  υλοποιεί τη σύνθεση ή την κοινή συνισταμένη των τριών προγραμμάτων, όχι το πρόγραμμα του ενός. Και το νόημα των κόκκινων γραμμών δεν είναι εκβιαστικό, «υιοθέτησε τη θέση μου αλλιώς αποχωρώ» αλλά συναινετικό, «σεβάσου τα αδιαπραγμάτευτα της φυσιογνωμίας μου».

Συνεργασία, ξαναλέω, σημαίνει έντιμος και διαφανής συμβιβασμός. Εκείνους δε, οι οποίοι μας κριτικάρουν, τάχατες από αριστερά, γιατί δεν ρίξαμε την κυβέρνηση π.χ. για τις επιτάξεις, τους καλώ να φανταστούν τι θα γινόταν σε όλα τα μέτωπα, εργασιακά, απεργιακά και θεσμικά, αν δεν ήταν η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

6. Πώς βλέπει αλήθεια ένα αριστερό κόμμα τις επιστρατεύσεις; Οι ενστάσεις που διατυπώνει, του δίνουν άφεση;

Σας απάντησα ήδη νομίζω. Όσο για την άφεση, τη χρειάζεσαι, όταν αμαρτάνεις, όχι όταν, όπως εμείς,, καίγεσαι σ΄ένα καμίνι για αμαρτίες άλλων, ενώ μπορούσες να σφυρίζεις αδιάφορα κι ευχάριστα.

7.  Σε ποια σημεία θα εστιάσει η ΔΗΜΑΡ κατά το επόμενο διάστημα;

Στη στήριξη των ασθενέστερων και των απόρων ανέργων, στη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος (εκλογικό σύστημα, πολιτικό χρήμα, λειτουργία Κοινοβουλίου, ευθύνη υπουργών και δημοσίων λειτουργών κ.α.) και στον αναπροσανατολισμό της δημόσιας διοίκησης.

8. Θα δεχθείτε την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για διάλογο;  Απορρίπτετε οποιαδήποτε  συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Βασική  στρατηγική μας κατεύθυνση είναι  η ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή με συνέπεια. Χωρίς κινήσεις κορυφής, που αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν.

Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αυγενάκης: «Το σημερινό φορολογικό σύστημα χρειάζεται αντικατάσταση από ένα σταθερό, δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα

«Το σημερινό φορολογικό σύστημα έχει κλείσει τον κύκλο του και χρειάζεται αντικατάσταση από ένα σταθερό, δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα – Οι λίγες, αποσπασματικές και επιμέρους βελτιώσεις που έχουν γίνει δεν επιφέρουν δικαιοσύνη αλλά κυρίως αποτέλεσμα»

Αυτό τόνισε στην τοποθέτηση του ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του για την Κύρωση του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού Οικονομικού Έτους 2011

Αναλυτικά:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση για την  Κύρωση του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του κράτους, αποτελεί μια Κοινοβουλευτική Διαδικασία ιδιαίτερης σημασίας διότι, αφενός η εκάστοτε κυβέρνηση, λογοδοτεί για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού της, αλλά  και την επαλήθευση ή διάψευση των προσδοκιών της αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, αφετέρου δε, διότι αποτελεί μια διδακτικού χαρακτήρα διαδικασία για το μέλλον. Ειδικά, στην παρούσα περίπτωση που αφορά στον προϋπολογισμό του 2011, που ήταν ό πρώτος που καταρτίσθηκε μετά την υπαγωγής της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης.

Η κρίση χρέους που εισήχθη από  την Αμερική στην Ευρωζώνη, είχε πλέον αγγίξει τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης το 2011. Οι πολιτικές ηγεσίες αδυνατούσαν  να συμφωνήσουν σε μία στοιχειώδη αντιμετώπιση της κρίσης με αποτέλεσμα να δίνεται χώρος σε αυτούς που κερδοσκοπούσαν εις βάρος της Ευρωζώνης.

Το 2011 αποτέλεσε για την ελληνική οικονομία έτος δυσμενών εξελίξεων. Υπήρξε ραγδαία επιδείνωση όλων των μακροοικονομικών μεγεθών της, η οποία προσθετικά στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση από το 2009 έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική συνέχισε να ασκείται αποκλειστικά στην κατεύθυνση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση καθώς και η σοβαρή παραγωγική και κοινωνικοοικονομική υποβάθμιση σε όλους τους τομείς, σε επίπεδα της δεκαετίας του 2000.

Ταυτόχρονα, έγινε καθολικά αντιληπτό, ότι η πολιτική που βαθαίνει την ύφεση, εκτοξεύει την ανεργία σε δραματικά επίπεδα, αποδομεί και απορυθμίζει το πλέγμα που ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις και συνολικά την αγορά εργασίας, αποδομεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας και οδηγεί σε απόγνωση και φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού,  και τέλος δεν επιτυγχάνει ούτε τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει.

Η πολιτική που ασκήθηκε αφενός, στο επίπεδο περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων το 2011, δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους, κυρίως σε ότι αφορά την αύξηση των εσόδων με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο περικοπή των δαπανών.

Η επιβολή πολλαπλών φορολογικών  ρυθμίσεων πραγματοποιήθηκε  προκειμένου  να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των  προϋπολογισθεισών  εισπράξεων και αυτών που πράγματι εισπράχθηκαν κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Όπως αποδεικνύεται  σήμερα, ο προϋπολογισμός του 2011, χαρακτηρίστηκε από υπερβολικά φιλόδοξους στόχους.

Οι πολλαπλές  φορολογικές επιβαρύνσεις χωρίς  καμία προοπτική ανάπτυξης και η περιορισμένη ανταποδοτικότητά τους, εξουθένωσαν τους πολίτες. Το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση έχει κύρια να αντιμετωπίσει. Παράλληλα με τις πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις, η ύπαρξη ενός φορολογικού συστήματος με πεπαλαιωμένες και γραφειοκρατικές δομές φορολογικών υπηρεσιών, η βραδεία εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, το ξεπερασμένο σύστημα φορολογικών ελέγχων σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των διατάξεων και την διαφθορά, συνέβαλλαν τα μέγιστα στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αλλά και την περαιτέρω υστέρηση των εσόδων.

Η δημοσιονομική  κρίση ανέδειξε περισσότερο από  ποτέ την ανάγκη για μια συνολική, εκ βάθους και ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση.

Από την μεταπολίτευση  μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές  προσπάθειες για αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες περιορίζονταν  στις αλλαγές των φορολογικών  συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος, αλλαγές που ήσαν «κατ’ όνομα» μεταρρυθμίσεις και σε καμία περίπτωση δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εμείς δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος.

Σήμερα, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, αλλά και η καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, είναι  απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης και την έξοδο από την ύφεση, δηλαδή της πολυπόθητης ανάπτυξης και ενεργοποίησης του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

Για την ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις.

Η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να προκύψει μέσα από ουσιαστικές  μελέτες της ελληνικής οικονομίας αλλά και έρευνα για την αντιμετώπιση των σημερινών παθογενειών.

Σήμερα, είναι αναγκαία προϋπόθεση η μείωση των φορολογικών  συντελεστών, οι οποίοι με το ξέσπασμα τη κρίσης, αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα εξέθρεψαν σε ένα βαθμό τη φοροδιαφυγή.

Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί  ιδιαίτερη σημασία στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, η οποία θα αποτελέσει και κίνητρο για συμμόρφωση προς τη φορολογική νομοθεσία και την μείωση της φοροδιαφυγής. Άλλωστε, η μεγάλη φοροδιαφυγή που επικρατεί στη χώρα μας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει διαμορφώσει την αντίληψη ότι φόρους πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Στην Ελλάδα, η γενική αντίληψη που επικρατεί είναι  ότι οι μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων και ποινών, είτε δεν υπάρχουν είτε είναι αναποτελεσματικοί. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν οδηγήσει τόσο η  ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου, όσο και η αδυναμία εξωδικαστικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών και παραβάσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση αφενός χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια και αφετέρου την αντίληψη ότι οι παραβάσεις δεν θα τιμωρηθούν διότι θα υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση.

Συνεπώς, είναι  αναγκαία η διαμόρφωση ενός γενικότερα κατάλληλου επενδυτικού κλίματος, το οποίο θα παρέχει στους επενδυτές  την ασφάλεια για τη δημιουργία και  ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων με μακροπρόθεσμο  προγραμματισμό, και θα συμβάλει στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την ταχύτερη έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Τελειώνοντας, το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και η διάσταση του δημοσιονομικού της προβλήματος αναδεικνύουν σήμερα τις αδυναμίες του ελληνικού  φορολογικού συστήματος, το οποίο παρά τις λίγες, αποσπασματικές και επιμέρους βελτιώσεις του, έχει κλείσει τον κύκλο του και χρειάζεται αντικατάσταση από ένα σταθερό, δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα.

Είμαι βέβαιος ότι  είναι στις προτεραιότητές σας κ. Υπουργέ και βέβαια στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Το συντομότερο λοιπόν, να το δούμε να γίνεται πράξη».

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς

Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ολοκλήρωσε τις  διήμερες εργασίες της με αντικείμενο  τον προγραμματισμό δράσης και τις  τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία(16 λευκά και κανένα κατά). Στο τέλος των εργασιών κατατέθηκε κείμενο συμβολής-προβληματισμού από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής («Αριστερό Δίκτυο»), το οποίο δεν ετέθη σε ψηφοφορία. Επίσης εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία(11λευκά) το πρόγραμμα δράσης του επόμενου εξαμήνου, που εισηγήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ε Σπύρος Λυκούδης (ΦΩΤΌ).

Ακολουθούν  το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, καθώς και το Κείμενο Προβληματισμού:  

Κείμενο Πολιτικής Απόφασης:   

1.       Εκτίμηση της 1ης φάσης της κυβέρνησης συνευθύνης με κύριο στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ένας  πρώτος κύκλος του κυβερνητικού έργου  έκλεισε. Θεωρούμε ότι έγινε ένα  καθοριστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την αποτροπή της  χρεοκοπίας και της κοινωνικής  κατάρρευσης.  Δεν παραγνωρίζουμε  πως υπάρχουν επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό, θεωρούμε όμως  ότι σήμερα μπορούμε να δώσουμε σήμερα από καλύτερες θέσεις τη μάχη της σταθεροποίησης και της συντεταγμένης κοινωνικής προσαρμογής.
Αυτή  η επιτυχία επιβεβαίωσε την επιλογή που κάναμε μετεκλογικά για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εκτός από το ότι διασφάλισε τη συγκρότησή της, που ήταν  απαραίτητος όρος  για την αποτροπή της χρεοκοπίας , έδωσε εγγυήσεις ευρύτερης στήριξης του προγράμματος προσαρμογής, συνέβαλλε στην αποφυγή της  γενίκευσης οριζόντιων μέτρων  και βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας σε πολλά σημεία.
Τα  χαρακτηριστικά της ακολουθούμενης πολιτικής δεν εντάσσονται εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο της δικής μας πολιτικής πρότασης, όμως αυτό είναι αναμενόμενο  σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ωστόσο οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν την ισότιμη συνεργασία των κυβερνητικών εταίρων. Διεκδικούμε η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ  στην κυβέρνηση  να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να  εκφράζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.

2.       Στόχος μας η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.
Η προσπάθεια οφείλει να συνεχιστεί. Υπάρχει πολύς  δρόμος ακόμη για να υπερβούμε την πολύπλευρη κρίση. Η χώρα χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές συμπαρατάξεις για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών με αποτελεσματικότερο τρόπο, δίκαιη κατανομή βαρών, επικέντρωση σε άμεσες ενέργειες ενταγμένες σε ένα συνεκτικό σχέδιο με προοπτική. Κύριοι άξονες είναι:
  • Συνέχιση της προσπάθειας για αποτελεσματικές ρυθμίσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης και ειδικά αυτές που αφορούν τη χώρα μας.
  • Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.
  • Ανάπτυξη ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών και δράσεων, με στόχο την  υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων και την προώθηση της ανάπτυξης.
Η Δημοκρατική  Αριστερά γνωρίζει ότι στη νέα  φάση  πολλά θα κριθούν  από τις μεταρρυθμίσεις και τον  χαρακτήρα των αλλαγών που θα προωθηθούν στη χώρα.
Το δικό μας  πολιτικό σχέδιο είναι η ευρωπαϊκή  προοπτική της χώρας, με όρους  δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Διεκδικούμε η ΔΗΜΑΡ να ταυτιστεί  με τις πραγματικά μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και Επιδιώκουμε να είμαστε η επισπεύδουσα δύναμη τους. Παρεμβαίνουμε για να αμβλύνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, να εξαντλούνται τα όρια των βελτιώσεων ειδικά σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Στοχεύουμε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Υποστηρίζουμε την προώθηση ενός νέου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης. Διατυπώνουμε τις διαφορές μας σε πολιτικές που ασκούνται και πρακτικές που εφαρμόζονται, με στόχο τον έλεγχο και τη βελτίωση της ασκούμενης πολιτικής.

3.       Πολιτικές μας θέσεις και παρεμβάσεις στα επίδικα ζητήματα.
Η έξοδος της χώρας  από την κρίση απαιτεί όλο  το πολιτικό σύστημα  να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό σημαίνει ανταπόκριση στην ανάγκη η πολιτική λειτουργία και αντιπαράθεση να είναι  γόνιμη και αποτελεσματική. Συχνά το  τελευταίο καιρό  η πολιτική αντιπαράθεση εκπίπτει σε μια σύγκρουση Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφορά την ουσία της πολιτικής και επιχειρεί να ξαναδημιουργήσει  το στερεότυπο του δικομματισμού, που όμως πλέον προβάλλει ως καρικατούρα. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των λογικών.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κρίνεται  και το ζήτημα των αντιδράσεων των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις  γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων. Όμως όλοι-και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι φορείς των εργαζομένων- οφείλουμε να συναισθανθούμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική και οι κινητοποιήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές ανάγκες της χώρας και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στη ζωή των υπολοίπων πολιτών.
H τεχνητή ένταση  και η επίδειξη "πυγμής" δεν  είναι η συνταγή  για την  αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος μαζί τους,  με στόχο να βρίσκονται κάθε φορά συγκεκριμένες λύσεις, είναι   αναγκαίος δρόμος.
Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για πολίτες που ζουν στη φτώχεια και η ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι για μας ζητήματα  άμεσης προτεραιότητας. Στόχοι μας είναι : Κανείς άνεργος χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Κανένα παιδί φτωχής οικογένειας  χωρίς  σίτιση. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ενταγμένα μέσα στον κοινωνικό ιστό.  Έκτακτα και εκτεταμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής για του ανέργους.
Ειδικότερα  απαιτείται να υπάρξουν δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων  και των  ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι προστάτες οικογενειών και οι άνεργοι νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ΔΗΜΑΡ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θα είναι σταθερά προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει κανένα πρόσθετο επιβαρυντικό μέτρο. Στόχος πρέπει να είναι η υπεραπόδοση  στους δημοσιονομικούς στόχους  ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα  θετικής απόκλισης και το 70% των  επιπλέον εσόδων να διοχετευτεί σε μέτρα προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Για την υλοποίηση της ρήτρας αυτής, που συμπεριλήφθηκε στο νέο μεσοπρόθεσμο μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ,  θα εργασθούμε συστηματικά όλο το 2013. 
Η προώθηση των  αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, την εξάλειψη της σπάταλης στις κρατικές δαπάνες και την αντιμετώπιση της  διαφθοράς  αποτελούν  προτεραιότητα.
Η ανάπτυξη είναι  το κρίσιμο μέγεθος. Έχουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη  με χαρακτηριστικά αειφορίας. Ανάπτυξη που στηρίζεται στο νέο ρόλο του δημοσίου, στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας καθώς και κοινωνικού τομέα. Ανάπτυξη που ανασυγκροτεί τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ανοίγει δρόμο για την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Η αναγνώριση του  «λάθους»  από το ΔΝΤ και άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, διευκολύνει τη χάραξη μιας πολιτικής που αφενός θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των λανθασμένων επιλογών, που τροφοδότησαν και τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη ύφεση, χωρίς, αφετέρου, να οδηγείται σε μια επιπόλαιη  και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας. Η στρατηγική και η τακτική της ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει όρους μιας ρεαλιστικής τροποποίησης με τη διεκδίκηση περισσότερων αναπτυξιακών πόρων,  διαγραφή μέρους του χρέους προς τον επίσημο τομέα (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες) , μείωση των υφεσιακών μέτρων,  προγραμμάτα κοινωνικής στήριξης. Αυτές αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους  στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας.
Θα  συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αλλαγή πολιτικών. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει  σταθερά προσανατολισμένη στην προοπτική  της οικονομικής και πολιτικής  ενοποίησης της Ευρώπης και θεωρεί ότι  μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση για κάθε κράτος μέλος στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Το  πολιτικό σύστημα, η μορφή διακυβέρνησης, οι θεσμοί της χώρας βρίσκονται σε συνεχή αμφισβήτηση και κρίση. Στοχεύουμε στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι  πράξεις ρατσιστικής βίας των  νεοφασιστικών  κύκλων προκαλούν αποτροπιασμό και ανησυχία. Η Ελληνική Πολιτεία, τα κόμματα και όλοι οι φορείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το ρατσισμό και να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι σε κάθε μορφή ρατσιστικής βίας. Καθήκον μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων όλων των  πολιτών συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών. Οι όποιες αλλαγές στο νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του  ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε. Απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα θα μας βρουν αντίθετους. Αντίθετους θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν  τα αντικειμενικά τυπικά  κριτήρια (χρόνια διαμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης) και τα υποτάσσουν σε αδιευκρίνιστες όσο και υποκειμενικές αξιολογήσεις. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας.
Το  τελευταίο διάστημα έχουμε μια έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτές στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και  τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα. Η Δημοκρατία πρέπει να αποκρούσει αποφασιστικά  αυτές τις ενέργειες.
Η Δημοκρατική  Αριστερά θα επιδιώξει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης σε αυτές τις κατευθύνσεις.

4.       Ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
Η Δημοκρατική  Αριστερά έρχεται από μακριά και  πάει μακριά.  
Στοχεύει  στην ανασυγκρότηση του χώρου  του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η  ανασυγκρότηση αυτού του χώρου  δεν αφορά κινήσεις κορυφής, αλλά ένα αστερισμό κινήσεων και προσώπων, που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Η ΔΗΜΑΡ  θα συναντηθεί με όλο αυτό τον κόσμο. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς,  της πολιτικής οικολογίας και
δυνάμεων  της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται  καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές  οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα  χρόνια που μας οδήγησαν στην  κρίση. 

Κείμενο προβληματισμού «Αριστερού Δικτύου»:

Η Δημοκρατική  Αριστερά ήρθε στην πολιτική ζωή του  τόπου ως  απάντηση στην κρίση του πολιτικού συστήματος και θα μείνει στο πολιτικό προσκήνιο ως η αριστερά της ευθύνης έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό την μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση που βρίσκεται σήμερα σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση με σαφείς κοινωνικές αναφορές.
Μας ενδιαφέρει η συνάντηση μας με τους πολίτες του ευρύτερου χώρου  του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και τους ανένταχτους αριστερούς και όχι η συντήρηση και η πολιτική επιβίωση σχημάτων και πολιτικού προσωπικού που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Ήρθαμε  για να δηλώσουμε το τέλος της  μεταπολίτευσης και όχι τη διαιώνιση του τέλους της.  Κάθε συζήτηση για επανίδρυση του κόμματος μας είναι άτοπη. Δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το πολιτικό προσωπικό του σοσιαλδημοκρατικού χώρου που επιμερίζεται σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Ατυχής είναι η προσπάθεια εκπροσώπησης του κόμματός μας  από τους αρεστούς στα ΜΜΕ και όχι από τα στελέχη της ηγεσίας του. 
Εργαστήκαμε επίπονα και σε δύσκολες συνθήκες προκειμένου η δική μας αριστερά, η αριστερά της ευθύνης, να βγει από  το περιθώριο της πολιτικής ζωής. Και τούτο  με τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να παραμείνει και αριστερά και δημοκρατική όχι μόνο στον προγραμματικό της λόγο αλλά και στην πράξη θέτοντας τις ιδέες της υπό τη βάσανο συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών.
Με  βασικό στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αποφυγή της χρεοκοπίας συνοψίσαμε την πολιτική μας στο σύνθημα “για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια”. Έτσι τον Ιούνιο του 2012 η Κ.Ε. αποφάσισε  τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που συγκρότησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.  Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση κρίθηκε τον Ιούνιο και είναι λάθος να επανερχόμαστε σ αυτή τη συζήτηση.
Δεδομένου ότι πρόκειται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού αναμέναμε ότι στην καθημερινότητα θα διαμορφώνονταν μια κουλτούρα συνεργασίας, συνεννόησης ανεκτικότητας και σεβασμού των προγραμματικών ορίων του κάθε κυβερνητικού εταίρου. Αντί αυτού εισπράττουμε κλίμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την κοινωνίας ως αυτή να ήταν μια κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η συμμετοχή  της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την  αποτροπή της εξόδου από το ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας της  χώρας μας στην παρούσα φάση. Με τις ασκούμενες πολιτικές όμως η  οικονομία δεν παραμένει ζωντανή  και πολλώ δεν μάλλον η κοινωνία όρθια. Είναι μεγάλες οι αποκλίσεις της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής από το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, χωρίς κατ ανάγκη αυτό να οφείλεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας. 
Η χώρα έχει ανάγκη από γενναίες μεταρρυθμίσεις  με σαφές κοινωνικό πρόσημο, κάτι που με επάρκεια αποτυπώνεται στις προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ.  Αντί αυτού έχουμε μια κυβερνητική πολιτική περιοριστική, εισπρακτική η οποία απαξιώνει τις δυνάμεις της εργασίας. Αγωνιζόμαστε για ένα κοινωνικό κράτος δικαίου και για έναν αριστερό μεταρρυθμισμό ο οποίος  μετατρέπει τα προνόμια των ολίγων σε δικαιώματα των πολλών  και μετατοπίζει τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες προς όφελος των  κοινωνικών στρωμάτων που δημιουργούν, σκέπτονται, εργάζονται και επιχειρούν. Αν συνεχιστούν  οι σημερινές πολιτικές δημιουργείται μια Ελλάδα η οποία δεν έχει σχέση με τα ιδανικά της Αριστεράς και ένα κράτος το οποίο θα το βρούμε σύντομα απέναντί μας και πάλι.
Είχαμε  πει από την πρώτη στιγμή  ότι τα μνημόνια είναι λάθος συνταγή. Σήμερα το συνομολογούν και οι εμπνευστές τους. Η Κ.Ε. θα πρέπει να ανοίξει διάλογο εντός του κόμματος για τις ασκούμενες πολιτικές. Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας πολιτική ατζέντα και να μην ασκούμε πολιτική διαμέσου επιφυλάξεων και αστερίσκων.    
Εκτιμούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν  μπορεί να έχει ορίζοντα τετραετίας δεδομένου  ότι πρόκειται για κυβέρνηση   ειδικού σκοπού και ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΔΗΜΑΡ.
Η ΔΗΜΑΡ  οφείλει, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της με την κυβέρνηση, να απαιτήσει ώστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην λειτουργεί ως γραφείο τύπου της Ν.Δ. αλλά ως εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Το δόγμα “νόμος και τάξη”  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  σε ουδεμία περίπτωση μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πυρήνας πολιτικής. Αν κάποιοι από αυτούς αδυνατούν να εναρμονιστούν με την προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να αποπεμφθούν. 

Συντρόφισσες  και Σύντροφοι, 

Οφείλουμε να εργαστούμε για την διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών  που θα συγκλίνουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό όπου ο προγραμματικός μας λόγος θα είναι εμφανής.
Οφείλουμε να εργαστούμε, στο βαθμό που μας  αναλογεί, προκειμένου ο πολιτικός  διάλογος με τα κόμματα της Αριστεράς και του ευρύτερου χώρου να είναι ανάλογος και αντίστοιχος του πολιτικού  μας πολιτισμού.   

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...