Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αρβελέρ: Όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω

Στις μεγάλες πληγές της χώρας, στην κρίση και την νοοτροπία του Έλληνα, στον εμφύλιο πουσυνεχίζει να μαστίζει τον τόπο και στον μεγάλο της φόβο, που δεν είναι άλλοςαπό την Χρυσή Αυγή, αναφέρθηκε η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ σεσυνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω»

Η βυζαντινολόγος, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και πρόεδρος τουΕυρωπαϊκού Κέντρου Δελφών έδωσε το δικό της στίγμα σε σχέση με αυτό πουαποκαλούμε σήμερα κρίση, λέγοντας: «Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στοσχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένακαροτσάκι του δήμου.

Λοιπόν, ότανμου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ». Αναφερόμενη στην εικόνα που έχει ο μέσοςπολίτης στο εξωτερικό για τους Έλληνες, ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό πουβίωσε: «Είχα πάρει ένα ταξί πρόσφατα στο Παρίσι», αναφέρει, «και μου λέει οταξιτζής "κυρία Αρβελέρ, πρέπει να βοηθήσουμε τους Ισπανούς γιατί είναιεργατικοί, κάνουν ό,τι πρέπει, όχι σαν τους Έλληνες".

"Γιαστάσου" τον κόβω. "Ξέχασα, είστε Ελληνίδα, αλλά δεν πειράζει αλήθειαλέω" μου λέει». »Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά»,συμπληρώνει η επιφανής ακαδημαϊκός για την ελληνική στάση στα προβλήματα τηςχώρας. «Είναι άσχημο αυτό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θυμάμαι μία μέρα ταξίδευαμε τον Ντελόρ και μου λέει "πες μου λίγα πράγματα για την Ελλάδα".

"Είναι μίαχώρα, όπου δεν είσαι άνθρωπος, είσαι πακέτο, το πακέτο Ντελόρ" τουαπάντησα. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα χρήματα που δίνει. Η Ευρώπη έχειυποχρεώσεις, αλλά και εμείς έχουμε υποχρεώσεις απέναντί της. Αν ρωτήσεις ένανΈλληνα ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη, δεν θα σουαπαντήσει κανείς».

«Οι Έλληνες έχασαν την δυνατότητα του οράματος»

Νομίζεις ότι οιΈλληνες έχουν πάθει καθίζηση. Δεν υπάρχει ένα όραμα. Μνημόνιο-όχι μνημόνιο. Τομνημόνιο είναι όραμα; Τι θα πεις στα παιδιά; Όχι μνημόνιο, καλά, αλλά μετά;Λοιπόν, αυτό με φοβίζει πολύ περισσότερο απ’ όλα.

Ότι έχασαν οι Έλληνες τη δυνατότητα -όχι τηςελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους- αλλά του οράματος», δήλωσε ηκ. Αρβελέρ για την σημερινή πραγματικότητα, συμπληρώνοντας: «Κάποτε είπα κάτικαι μου θύμωσε όλος ο κόσμος.

Ότι περάσαμε από τα τσαρούχια στα Tod’s. Είναι μία ατάκα που όμως αν τηναναλύσεις έχει αλήθεια. Από τις σκηνές της κατοχής φτάνουμε στο "πάρεδάνειο", "πάρε αυτοκίνητο", "πάρε και δεύτερο καιτρίτο". Εγώ μόνο στην Ελλάδα βλέπω οικογένειες να έχουν δύο αυτοκίνητα,ένα μονό και ένα ζυγό».

«Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο»

«Νομίζω ότι φταίει η εμφυλιακή κρίση. Δενπάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν πάψαμε ποτέ να έχουμε αυτόν τοδιχασμό», δήλωσε δίνοντας την δική της ερμηνεία για τα δεινά που μαςκατατρέχουν. Και μιλώντας για δεινά, η κ. Αρβελέρ δήλωσε περί Χρυσής Αυγής: «Η"Χρυσή Αυγή" καλπάζει, όπως και η Χαμάς στην Παλαιστίνη.

Είσαι μεγάληγυναίκα, πας να πάρεις τις πέντε πεντάρες σου και σε περιμένει ο πεινασμένοςμετανάστης να σου τις πάρει, σε παίρνει το αγόρι της Χρυσής Αυγής, σε πηγαίνειπιο κάτω, οπότε το λες στον εγγονό, στην κόρη, στον γιο. Δεν ήρθαν οι δικοί σουνα σε πάνε και σε πήγε η "Χρυσή Αυγή". Oπότε ναψηφίσουμε "Χρυσή Αυγή", γιατί αυτοί θα πηγαίνουν στη θέση μας, αντίνα παίρνουμε εμείς την γιαγιά την παίρνουν αυτοί. Δεν έχει εθνικό χαρακτήρα η"Χρυσή Αυγή", γιατί αν είχε θα είχε μια άλλη στάση απέναντι στομεταναστευτικό κίνημα.

Και αυτό είναιτο μόνο πράγμα, που φοβίζει τους Ευρωπαίους. Δεν τους φοβίζει η οικονομικήκρίση, άλλωστε όλοι περνάνε οικονομική κρίση, αλλά η "Χρυσή Αυγή" δενθα περάσει στην Ευρώπη. Έχει καταντήσει η Ελλάδα να είναι ένα υπόδειγμαρατσισμού για τους ξένους. Αν ρωτήσεις ποια είναι η πιο ρατσιστική χώρα στηνΕυρώπη, θα σου πουν αμέσως η Ελλάδα.

Αλλά έχουν άδικο οι Ευρωπαίοι γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ανοιχτή χώρα. Είναι το πέρασμαόλων. Πάντως, αν δεις την παγκοσμιότητα στην καλή της εκδοχή, δεν υπάρχει πιαξένος… Οι Ευρωπαίοι, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει, γελάνε. Αλλά με τη"Χρυσή Αυγή" δεν γελάνε καθόλου», είπε. Τέλος, η πρύτανης τουπανεπιστημίου της Σορβόννης ανέφερε την θλίψη της για το «μαύρο» στην ΕΡΤ: «Μερώτησαν οι γάλλοι δημοσιογράφοι "τι έγινε" και τους είπα "δενυπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, δεν υπάρχει εθνική τηλεόραση, ε, μένει οεθνικός ύμνος"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...