Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Börsen Zeitung: "Επινοητικός και ευφάνταστος ο Στουρνάρας"

Η Tagesspiegel του Βερολίνου επιχιερηματολογεί υπέρ της ορθότητας της παρέμβασης Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα πάρει νέα βοήθεια του χρόνου. «Δικαίως η ευρωδιασώστες θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» σημειώνει.


 «Ο κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων που θα ακολουθούσε και σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει μνημόνια θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος ολόκληρη την ευρωζώνη. Γι’ αυτό και επείγει αναδιατύπωση της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Ήδη το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Είναι και ο λόγος που η χώρα δεν χρειάζεται δάνεια, αλλά πραγματική βοήθεια και ένα πρόγραμμα, που θα φέρει επενδύσεις και προοπτικές. Όσο καιρό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι επενδύσεις τους σήμερα σε ευρώ, δεν θα μετατραπούν αύριο σε δραχμές, δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις. Προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση αυτής της αβεβαιότητας» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ως «επινοητικό και ευφάνταστο» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Börsen Zeitung τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών μετά τα όσα είπε χθες στην εφημερίδα Handelsblatt. Και κάνει τις παρατηρήσεις του ως προς το σημείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας."Δεν θα το επέτρεπαν εταίροι"

«Η ιδέα αναδρομικής μείωσης του τεράστιου ελληνικού χρέους από τον ESM ηχεί απλοϊκή. Επειδή όμως οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί ζητούν το ίδιο, η ευρωζώνη είναι υποχρεωμένη σε ίση μεταχείριση. Το αποτέλεσμα θα ήταν να «φύγουν» αναδρομικά πολλά δισ. ευρώ από τα ταμεία . Κάτι τέτοιο όμως δεν θα το επέτρεπαν, ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Φιλανδοί ή οι Αυστριακοί» υπογραμμίζει ο σχολιαστής.

«Κρίση; Ποια κρίση»; Είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Stadt – Anzeiger της Κολωνίας. Ο σχολιαστής είναι τη άποψης ότι με την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει προεκλογική εκστρατεία κατά της Μέρκελ. «Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι ξέρουν ότι το θέμα του ευρώ δεν ενδείκνυται γιατί οι βουλευτές τους στήριξαν με συνέπεια την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Γι’ αυτό προσπαθούν να υποδαυλίσουν δυσαρέσκεια με αποτυχίες της κυβέρνησης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Η Μέρκελ δεν χρειάζεται να φοβάται ιδιαίτερα μια «ελληνική αλλαγή» στον προεκλογικό αγώνα. Και εμφανίζεται περισσότερο ως καλή διαχειρίστρια της κρίσης αποφεύγοντας να εξηγήσει γιατί χρειάζεται να παρέμβει και πάλι» σημειώνει ο σχολιαστής.Πηγή: Deutsche Welle
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...