Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Μην περιμένετε ότι η νίκη της Μέρκελ θα αλλάξει το παιγνίδι, γράφουν οι Financial Times


Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πολιτικές της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης δεν θα είναι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές - Όλες οι αποφάσεις στην Ευρώπη, όπως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχουν παγώσει, εν αναμονή της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου, σύμφωνα με τους FT

«Μην περιμένετε μια νίκη της Μέρκελ να αλλάξει το παιχνίδι στην Ευρώπη». Με αυτό τον τίτλο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται εκτενώς στις επικείμενες γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, που -όπως πολλοί σχολιάζουν- θα είναι κρίσιμες και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Ελλάδα.

Η βρετανική εφημερίδα, ακόμη, υπογραμμίζει πως όλες οι σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη έχουν αναβληθεί, μέχρι να παρουσιαστεί η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου. Βέβαια, όπως γράφει ο Quentin Peel, «οι πολιτικές της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης δεν θα είναι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές».

«Σπανίως οι γερμανικές εκλογές  τραβούσαν τόσο πολύ την διεθνή προσοχή. Ο κόσμος παρακολουθεί και περιμένει, ενώ αυτή η αναμονή γίνεται η "λέξη-κλειδί". Στην Ευρώπη ειδικά, όλα τα είδη των αποφάσεων -από την οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης έως τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους- φαίνεται να έχουν καθυστερήσει έως ότου η πολιτική σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης του Βερολίνου γίνει γνωστή», σχολιάζουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα δύο είναι τα τινά: Είτε επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ, όπου σε αυτήν την περίπτωση, η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται πως θα είναι πιο γενναιόδωρη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, είτε εξαναγκαστική συμμετοχή της Μέρκελ σε ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, κάτι που αναμένεται ούτε λίγο ούτε πολύ να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

«Και οι δύο υποθέσεις μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες. Παρά τη δημοτικότητα της, η Μέρκελ ίσως καταλήξει να έχει πολύ λιγότερα περιθώρια χειρισμών μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου από ό,τι σήμερα», υπογραμμίζουν οι FT.

Όπως εκτιμά, πάντως, η βρετανική εφημερίδα, οι πολυαναμενόμενες γερμανικές εκλογές δε θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την Άνγκελα Μέρκελ. καθώς τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις παραμένουν αμετάβλητα κατά τους τελευταίους μήνες ενώ και η Γερμανία δε φαίνεται να έχει διάθεση αλλαγής.  Άλλωστε, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Μέρκελ κατέχει ποσοστό 63% έναντι 29% του Πέερ Στάινμπρουκ, του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία

Βέβαια, και το SPD γνωρίζει ότι δε μπορεί «χτυπήσει» την Μέρκελ ως προς την ευρωπαϊκή της πολιτική, διότι έχει επιτεύξει ισορροπία ανάμεσα στον φιλο-ευρωπαϊσμό και στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι, σχολιάζουν, μεταξύ άλλων οι Financial Times.  
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...