Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος
Η πολιτική του μνημονίου, όπως είχαμε πει εξαρχής, δεν ήταν δυνατόν να στεφθεί με επιτυχία διότι οι κεντρικές επιλογές του εγκλώβιζαν τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης.
Η άρνησή μας να συναινέσουμε σε τέτοιες πολιτικές διατηρείται στο ακέραιο. Η συνεχής επίκληση διλημμάτων, μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας, επιχειρεί να κρύψει ότι η ίδια η ασκούμενη πολιτική αναπαράγει την κρίση διαχείρισης του χρέους.
Ζούμε τις δύο τελευταίες μέρες , τους πανηγυρισμούς, των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για την ολοκλήρωση του PSI.
Η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) χαρακτήρισε ως πιστωτικό γεγονός την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) και ενεργοποιούνται και τα CDS. Βλέπετε ότι οι αγορές υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα προϊόντα της σπέκουλάς τους.
H σε σημαντικό βαθμό θετική ολοκλήρωση του PSI δεν επιτρέπει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, όταν είναι δεδομένο ότι υπάρχει βαρύτατο τραύμα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
O ίδιος ο πρωθυπουργός χθες ένοιωσε την ανάγκη να τονίσει πως είναι «ώρα περισυλλογής», λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστησαν πολλοί πολίτες .
Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά ζητά την ανακεφαλαίωση των ασφαλιστικών ταμείων, όπως επίσης και τη διασφάλιση των ιδιωτών κατόχων ομολόγων του δημοσίου, που πίστεψαν ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να εγγυάται τις αποταμιεύσεις τους.
Και αυτό δεν το ζητάμε τώρα. Εγκαίρως , όταν ψηφίζονταν στις 12 Φεβρουαρίου το Μνημόνιο 2, είχαμε ζητήσει από τα 30 δις ευρώ, της απόλυτα αναγκαίας επιπλέον χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ, τα 15 δις να διατεθούν στην ανακεφαλαίωση των ταμείων για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά. Όπως ακριβώς και για τις τράπεζες.
Η ένταξη του χρέους σε μια βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά διαχείριση είναι αναγκαία και προϋποθέτει αφενός τη μείωση του χρέους και του κόστους δανεισμού του και αφετέρου τη διάθεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία. Το πακέτο που προωθήθηκε δεν διασφαλίζει το βασικό αναπτυξιακό σκέλος, μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στη μισθωτή εργασία , επιδεινώνει την ύφεση και τελικά οδηγεί στη συνέχιση του φαύλου κύκλου της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης και της συνεχούς λήψης κοινωνικά επώδυνων μέτρων.
Ακολουθείται μια σκληρή και τιμωρητική πολιτική λιτότητας, που επιμηκύνει το πρόβλημα αντί να το θεραπεύει, στην οποία έχει ασκηθεί κριτική ακόμη και από τεχνοκρατικές φωνές της Ευρώπης.
Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην περίοδο που διανύουμε.
Η δική μας προγραμματική θέση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στοχεύει στη δημοσιονομική προσαρμογή με την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Με ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Με αντιμετώπιση των παθογενειών, χωρίς αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους. Με δίκαιη κατανομή των βαρών και ισοδύναμα διαφορετικά μέτρα. Με πολιτικές αντιμετώπισης της ύφεσης και προώθησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Με συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή και επανεκκίνηση σε νέες ράγες.
Έχουμε σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πιστεύουμε ότι αυτός είναι χρήσιμος και αναγκαίος για τη χώρα μας. Διεκδικούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα δικαιούται το σεβασμό και την ισότιμη αντιμετώπιση.
Η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα. Η επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος με άλλο τρόπο, οικονομικά αποτελεσματικότερο και κοινωνικά δίκαιο, είναι μια αδήριτη ανάγκη που προκύπτει από τα πράγματα και όχι από μια ιδεολογική προτίμηση ή μια πολιτική αποφυγής λήψης μέτρων και παραπομπής του θέματος στις ελληνικές καλένδες.
Για αυτό είναι αναγκαία η αντιμετώπιση αυτού του δεσμευτικού πλαισίου με ισοδύναμα και αντίρροπα μέτρα, με αντισταθμίσεις που αποτελούν ρεαλιστικές και χρήσιμες διαφυγές από αυτή τη δέσμευση.
Ταυτόχρονα, η ίδια η εξελισσόμενη οικονομική πραγματικότητα δείχνει τα αδιέξοδα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και πιέζει για την τροποποίηση των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη και την ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών κοινής διαχείρισης του χρέους. Οι πολιτικές τάσεις δείχνουν την ενίσχυση των δυνάμεων στην Ευρώπη που επιδιώκουν την υπέρβαση της πολιτικής λιτότητας και την προώθηση μιας πολιτικής ανάπτυξης με αύξηση της απασχόλησης.
Γι αυτό πιστεύουμε ότι η αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης που οδηγούν στην ύφεση και την κοινωνική αποδόμηση , θα γίνει υποχρεωτικά μέσα από ανοικτές πολιτικές διαδικασίες, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τελικά με τη συμφωνία των εταίρων μας.
Η Δημοκρατική Αριστερά με τις προτάσεις και το πρόγραμμα, που καταθέτει, απαντά στα πολιτικά διλήμματα και προτείνει δρόμο ρεαλιστικής διεξόδου. Χωρίς να απομακρύνεται από τις προγραμματικές θέσεις της για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας, επικεντρώνει την πολιτική της σε λύσεις που μπορούν να διεκδικηθούν για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη χώρα και αποτελεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια.
Επικεντρώνουμε στους εξής άξονες:
1. Την προώθηση ριζικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, με θωράκιση πολιτικού συστήματος από εξωθεσμικές πιέσεις, διαφάνεια στις προμήθειες, θεσμική ανασυγκρότηση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ.
Για την κοινή τροπολογία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Όνειδος για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό αποτελεί η κοινή τροπολογία που κατέθεσαν οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκειμένου να διευθετήσουν τα υπέρογκα χρέη τους σε ελληνικές τράπεζες, που ανέρχονται σε 235 εκατομμύρια ευρώ.
Οι προτάσεις για διαγραφή ανεξόφλητων τόκων, το υπερβολικά χαμηλό για την αγορά και μάλιστα σταθερό επιτόκιο του 4%, καθώς και οι διευθετήσεις για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, αποτελούν όνειρο ανεκπλήρωτο για τους χιλιάδες χειμαζόμενους δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δηλώσαμε εξαρχής ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην προώθηση της όποιας τέτοιας ρύθμισης. Η απειλή για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή απέτρεψε, προσωρινά, την ψήφιση αυτής της τροπολογίας. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να την επαναφέρουν. Εμείς επιμένουμε σταθερά με το σύνολο των προτάσεών μας, που καταθέσαμε σχετικά με τη δραστική μείωση στο ήμισυ, της ετήσιας χρηματοδότησης των κομμάτων καθώς και άλλων σχετικών, πού αντιστοιχούν στη σημερινή δραματική συγκυρία.
2. Με την προώθηση μέτρων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ισοδύναμων και αντίρροπων και με κοινωνικές αντισταθμίσεις όπως:
α) Μείωση δαπανών σε μεγαλύτερη κλίμακα και με διαφορετική λογική : Προώθηση των αυτονόητων αλλαγών για μείωση των δαπανών δημοσίου σε τομείς, που μόνο ιδιαίτερα συμφέροντα κρατούν ψηλά τις δαπάνες.
β) Να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν και να υπάρχει βέλτιστη κατανομή των βαρών :
Σταθερά την τελευταία περίοδο παραπέμπω σε 2 μεγέθη:
-30% του ΑΕΠ η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή
-10% του ΑΕΠ η διαφθορά. Η προφανής και αναγκαία παρέμβαση για τη μείωση αυτών των μεγεθών θα είχε πολλαπλασιαστικές δυνατότητες για τη μείωση των αρνητικών μεγεθών που χαρακτηρίζουν την οικονομία μας.
Σήμερα επαναφέρουμε, στα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την πρότασή μας για το φορολογικό «πόθεν έσχες» Πρόκειται για ένα σταθερό έλεγχο, διαχρονικό έλεγχο, όλων των φορολογουμένων για το πώς διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου τα συνολικά διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα.
γ) Να ληφθούν μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού με έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των εσόδων μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αναπροσανατολισμό των πόρων, συνδυαστική αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ και των εθνικών πόρων, αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου από την κοινωνία, τη συμμετοχή των τραπεζών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Γενικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και αναπτυχθούν κοινωνικές αντισταθμίσεις στα πεδία που υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από τα μέτρα του μνημονίου, με προτεραιότητα τις οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα.
Για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και τις πιστωτικές κάρτες.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, πριν από 2 μήνες με δύο ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της προς τον Υπουργό Οικονομικών, είχε αναδείξει το ζήτημα της παροχής διευκολύνσεων σε εργαζόμενους του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σε ανέργους και σε πρόσφατα συνταξιούχους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια, σε καταναλωτικά δάνεια. Ταυτοχρόνως είχαμε αναδείξει και το ζήτημα των υπερβολικά υψηλών επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες.
Σήμερα, μετά τη συνεχιζόμενη πολλαπλή επιδρομή στα εισοδήματα ευρύτατων κατηγοριών μισθωτών- συνταξιούχων και επαγγελματιών, η αναγκαιότητα κυβερνητικής παρέμβασης στο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των δανείων και των πιστωτικών καρτών καθίσταται μονόδρομος.
Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την διογκούμενη δυσαρέσκεια, αλλά και την πραγματική αδυναμία αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, την τελευταία εβδομάδα συντηρούσε φημολογίες για παρέμβασή της στο κρίσιμο αυτό ζήτημα για γενικό κούρεμα ύψους 15%
Αυτά μέχρι εχθές. Ο κ. Βενιζέλος, ανέκρουσε πρύμνα , όπως φυσικά αναμένονταν και απέκλεισε τη νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, καθώς, όπως είπε, έχει κόστος και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Έκανε λόγο για συμβατικές λύσεις, ήτοι διακανονισμούς μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, και παρέπεμψε σε έσχατες ρυθμίσεις του Νόμου του 2010 της κ. Κατσέλη.
Εμείς σταθερά επιμένουμε ότι είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.
Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε Προγραμματική Σύμβαση για τη λήψη μέτρων όπως: περίοδος χάριτος για μη καταβολή τόκων και κεφαλαίου, για μείωση του επιτοκίου και παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου. Δάνειο για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος, να διαγράφεται.
Η κυβέρνηση έχει επίσης υποχρέωση να καταρτίσει Προγραμματική Σύμβαση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να διασφαλισθούν επιτόκια, που θα παρακολουθούν τα επιτόκια των «βασικών μαζικών προϊόντων» των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.
Για την ανεργία
Κάθε μήνας που περνάει η Ελλάδα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε χώρα των ανέργων.
Με 1.033.507 ανέργους, το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε σε 21,0%, έναντι 14,8% το Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% το Νοέμβριο του 2011.
Οι γυναίκες με ποσοστό ανεργίας 25,1% και κυρίως οι νέοι με ποσοστό ανεργίας 51,1 % αποτελούν τα μεγάλα θύματα.
Η εφιαλτική εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των ασκούμενων πολιτικών, που βάζουν λουκέτα στις επιχειρήσεις, επιτείνουν την ύφεση, παγώνουν την αγορά, και δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται και το μοντέλο ανάπτυξης, οι άνεργοι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο!
ε) Να ελαφρυνθεί η πίεση στο βιοτικό επίπεδο, με τη μείωση των τιμών, με αντιμετώπιση των καρτέλ και κινητοποίηση των πολιτών μέσα από καταναλωτικούς συνεταιρισμούς
Για το «κίνημα της πατάτας» και τις τιμές
Μείζον πρόβλημα για το χειμαζόμενο ελληνικό λαό αποτελούν σήμερα οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και η ακρίβεια. Οι μισθοί πέφτουν, επενδυτική άπνοια υπάρχει, αναμένεται ραγδαίος αποπληθωρισμός και οι τιμές παραμένουν στα ύψη.
Ακριβώς για το λόγο αυτό χαιρετίσαμε και υποστηρίξαμε, το «κίνημα της πατάτας», που είναι μια κίνηση που αναδεικνύει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα.
Φέρνει στο προσκήνιο τη γκρίζα ζώνη των τιμών των προϊόντων, από τη στιγμή που εγκαταλείπουν το χωράφι και μέχρι να φτάσουν στο ράφι του καταναλωτή.
Θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της. Μια πολιτεία που μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να ελέγξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα καρτέλ, τον ανταγωνισμό.
Εμείς ως κόμμα, με την ευκαιρία αυτή που θέλουμε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε εκείνα τα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας που, υπό «κανονικές συνθήκες», ανεβάζουν το κόστος δυσανάλογα υψηλά προς την υπηρεσία που προσφέρουν.
στ) Άμεσα μέτρα για την αποφυγή της οικονομικής παράλυσης. Επικέντρωση στη χρηματοδότηση του κύκλου παραγωγής και εμπορίας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του ετήσιου κύκλου οικονομικής δραστηριότητας. Παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα μεγάλα έργα μέσω του ΕΣΠΑ
ζ) Προώθηση αντίρροπων προς την ύφεση αναπτυξιακών μέτρων και νέο αναπτυξιακό μοντέλο : Προχώρημα με γρήγορους ρυθμούς (πρόταση που καταθέσαμε εξαρχής) της πραγματοποίησης επενδύσεων σε έργα υποδομών και περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και των ιδιωτών. Διεκδίκηση αναπτυξιακού πακέτου από την ΕΕ
η) Εθνικό σχέδιο μεταφοράς της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς εμπορεύσιμους: Αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και των ενεργειακών δυνατοτήτων, ανάπτυξη του ενιαίου συμπλέγματος τουρισμού – πολιτισμού, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της μεταποίησης
Μέσα από τέτοιες παρεμβάσεις, ταυτόχρονα, θα ανοίγουμε το δρόμο για τη σταδιακή προώθηση των στρατηγικών επιλογών οικονομικής πολιτικής, που περιλαμβάνονται στις ήδη διακηρυγμένες θέσεις μας για την οικονομική πολιτική
Με κύριες στοχεύσεις:
Αναβάθμιση συλλογικών αγαθών
Ενίσχυση των συλλογικών μορφών στην παραγωγή και την κατανάλωση,
Νέο ρόλο του κράτους που μέσω των παρεμβάσεών του θα προωθεί το συλλογικό στρατηγικό συμφέρον και τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών, όπως δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, ενοποίηση - αναβάθμιση των αναπτυξιακών μηχανισμών.
Θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.
Καταθέτουμε μαζί με τις στρατηγικές προγραμματικές θέσεις μας και ένα άμεσο πρόγραμμα, που συνιστά μια πρόταση εφικτή για την προσαρμογή της χώρας με τρόπο πολιτικά προοδευτικό, οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο.
Καλούμε τους πολίτες να μας δώσουν δύναμη να την υλοποιήσουμε. Προσερχόμαστε αυτόνομα στις εκλογές και διεκδικούμε το ρόλο της δύναμης ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Υποστηρίζουμε τη συμπόρευση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλούμε σε συστράτευση για μια δημοκρατική αριστερά.
Στις μετεκλογικές εξελίξεις παρεμβαίνουμε στις όποιες διαδικασίες με βάση το άμεσο πρόγραμμα.
Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από διάφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τους απαντώ ευθέως:
Με αυτήν την πολιτική με την οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά-όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των ίδιων στελεχών-προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη εμείς δεν θα δώσουμε.
Δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες. Καταλύτης για λύση σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι η ήττα και η αποδυνάμωση του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ.
Η κοινωνία πιέζεται, απελευθερώνεται και ζητά διέξοδο σε δυνάμεις που ενώ αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές, ταυτόχρονα αναζητούν τη διαφορετική, αναπτυξιακή και με κοινωνική ευαισθησία πολιτική μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Με προσήλωση σε αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.
Το ίδιο πιστεύουμε ότι δεν είναι λύση μια γενική αντιμνημονιακή ενότητα και μια κυβέρνηση αριστεράς με προγραμματικές θέσεις που στο όνομα του σοσιαλιστικού προτάγματος – όπως μάλιστα το εννοούν αυτές οι δυνάμεις - θα οδηγήσει στη διακοπή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους , στη χρεοκοπία και την καταστροφική επιστροφή στη δραχμή.
Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια άλλη εναλλακτική λύση. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προωθήσει μια διαφορετική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης, που ενώ θα λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς της σύμβασης και τους συσχετισμούς, δεν εγκλωβίζεται σ' αυτούς και θα προωθεί το άμεσο πρόγραμμα αλλαγών.
Αυτό το άμεσο πρόγραμμα δεν είναι μόνο η βάση συζήτησης για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα είναι και η βάση για προγραμματική αντιπολίτευση και το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο συμμετέχουμε στα κινήματα. Μέσω της προώθησης ενός τέτοιου προγράμματος για τα άμεσα ζητήματα δημιουργούμε προϋποθέσεις για μεγαλύτερες αλλαγές στρατηγικού χαρακτήρα.
Σε αυτό τον όμορφο και δύσκολο αγώνα καλούμε τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες να συμπαραταχθούν.
Η πολιτική του μνημονίου, όπως είχαμε πει εξαρχής, δεν ήταν δυνατόν να στεφθεί με επιτυχία διότι οι κεντρικές επιλογές του εγκλώβιζαν τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης.
Η άρνησή μας να συναινέσουμε σε τέτοιες πολιτικές διατηρείται στο ακέραιο. Η συνεχής επίκληση διλημμάτων, μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας, επιχειρεί να κρύψει ότι η ίδια η ασκούμενη πολιτική αναπαράγει την κρίση διαχείρισης του χρέους.
Ζούμε τις δύο τελευταίες μέρες , τους πανηγυρισμούς, των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για την ολοκλήρωση του PSI.
Η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) χαρακτήρισε ως πιστωτικό γεγονός την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) και ενεργοποιούνται και τα CDS. Βλέπετε ότι οι αγορές υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα προϊόντα της σπέκουλάς τους.
H σε σημαντικό βαθμό θετική ολοκλήρωση του PSI δεν επιτρέπει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, όταν είναι δεδομένο ότι υπάρχει βαρύτατο τραύμα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
O ίδιος ο πρωθυπουργός χθες ένοιωσε την ανάγκη να τονίσει πως είναι «ώρα περισυλλογής», λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστησαν πολλοί πολίτες .
Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά ζητά την ανακεφαλαίωση των ασφαλιστικών ταμείων, όπως επίσης και τη διασφάλιση των ιδιωτών κατόχων ομολόγων του δημοσίου, που πίστεψαν ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να εγγυάται τις αποταμιεύσεις τους.
Και αυτό δεν το ζητάμε τώρα. Εγκαίρως , όταν ψηφίζονταν στις 12 Φεβρουαρίου το Μνημόνιο 2, είχαμε ζητήσει από τα 30 δις ευρώ, της απόλυτα αναγκαίας επιπλέον χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ, τα 15 δις να διατεθούν στην ανακεφαλαίωση των ταμείων για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά. Όπως ακριβώς και για τις τράπεζες.
Η ένταξη του χρέους σε μια βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά διαχείριση είναι αναγκαία και προϋποθέτει αφενός τη μείωση του χρέους και του κόστους δανεισμού του και αφετέρου τη διάθεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία. Το πακέτο που προωθήθηκε δεν διασφαλίζει το βασικό αναπτυξιακό σκέλος, μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στη μισθωτή εργασία , επιδεινώνει την ύφεση και τελικά οδηγεί στη συνέχιση του φαύλου κύκλου της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης και της συνεχούς λήψης κοινωνικά επώδυνων μέτρων.
Ακολουθείται μια σκληρή και τιμωρητική πολιτική λιτότητας, που επιμηκύνει το πρόβλημα αντί να το θεραπεύει, στην οποία έχει ασκηθεί κριτική ακόμη και από τεχνοκρατικές φωνές της Ευρώπης.
Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην περίοδο που διανύουμε.
Η δική μας προγραμματική θέση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στοχεύει στη δημοσιονομική προσαρμογή με την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Με ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Με αντιμετώπιση των παθογενειών, χωρίς αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους. Με δίκαιη κατανομή των βαρών και ισοδύναμα διαφορετικά μέτρα. Με πολιτικές αντιμετώπισης της ύφεσης και προώθησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Με συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή και επανεκκίνηση σε νέες ράγες.
Έχουμε σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πιστεύουμε ότι αυτός είναι χρήσιμος και αναγκαίος για τη χώρα μας. Διεκδικούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα δικαιούται το σεβασμό και την ισότιμη αντιμετώπιση.
Η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα. Η επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος με άλλο τρόπο, οικονομικά αποτελεσματικότερο και κοινωνικά δίκαιο, είναι μια αδήριτη ανάγκη που προκύπτει από τα πράγματα και όχι από μια ιδεολογική προτίμηση ή μια πολιτική αποφυγής λήψης μέτρων και παραπομπής του θέματος στις ελληνικές καλένδες.
Για αυτό είναι αναγκαία η αντιμετώπιση αυτού του δεσμευτικού πλαισίου με ισοδύναμα και αντίρροπα μέτρα, με αντισταθμίσεις που αποτελούν ρεαλιστικές και χρήσιμες διαφυγές από αυτή τη δέσμευση.
Ταυτόχρονα, η ίδια η εξελισσόμενη οικονομική πραγματικότητα δείχνει τα αδιέξοδα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και πιέζει για την τροποποίηση των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη και την ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών κοινής διαχείρισης του χρέους. Οι πολιτικές τάσεις δείχνουν την ενίσχυση των δυνάμεων στην Ευρώπη που επιδιώκουν την υπέρβαση της πολιτικής λιτότητας και την προώθηση μιας πολιτικής ανάπτυξης με αύξηση της απασχόλησης.
Γι αυτό πιστεύουμε ότι η αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης που οδηγούν στην ύφεση και την κοινωνική αποδόμηση , θα γίνει υποχρεωτικά μέσα από ανοικτές πολιτικές διαδικασίες, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τελικά με τη συμφωνία των εταίρων μας.
Η Δημοκρατική Αριστερά με τις προτάσεις και το πρόγραμμα, που καταθέτει, απαντά στα πολιτικά διλήμματα και προτείνει δρόμο ρεαλιστικής διεξόδου. Χωρίς να απομακρύνεται από τις προγραμματικές θέσεις της για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας, επικεντρώνει την πολιτική της σε λύσεις που μπορούν να διεκδικηθούν για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη χώρα και αποτελεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια.
Επικεντρώνουμε στους εξής άξονες:
1. Την προώθηση ριζικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, με θωράκιση πολιτικού συστήματος από εξωθεσμικές πιέσεις, διαφάνεια στις προμήθειες, θεσμική ανασυγκρότηση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ.
Για την κοινή τροπολογία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Όνειδος για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό αποτελεί η κοινή τροπολογία που κατέθεσαν οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκειμένου να διευθετήσουν τα υπέρογκα χρέη τους σε ελληνικές τράπεζες, που ανέρχονται σε 235 εκατομμύρια ευρώ.
Οι προτάσεις για διαγραφή ανεξόφλητων τόκων, το υπερβολικά χαμηλό για την αγορά και μάλιστα σταθερό επιτόκιο του 4%, καθώς και οι διευθετήσεις για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, αποτελούν όνειρο ανεκπλήρωτο για τους χιλιάδες χειμαζόμενους δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δηλώσαμε εξαρχής ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην προώθηση της όποιας τέτοιας ρύθμισης. Η απειλή για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή απέτρεψε, προσωρινά, την ψήφιση αυτής της τροπολογίας. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να την επαναφέρουν. Εμείς επιμένουμε σταθερά με το σύνολο των προτάσεών μας, που καταθέσαμε σχετικά με τη δραστική μείωση στο ήμισυ, της ετήσιας χρηματοδότησης των κομμάτων καθώς και άλλων σχετικών, πού αντιστοιχούν στη σημερινή δραματική συγκυρία.
2. Με την προώθηση μέτρων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ισοδύναμων και αντίρροπων και με κοινωνικές αντισταθμίσεις όπως:
α) Μείωση δαπανών σε μεγαλύτερη κλίμακα και με διαφορετική λογική : Προώθηση των αυτονόητων αλλαγών για μείωση των δαπανών δημοσίου σε τομείς, που μόνο ιδιαίτερα συμφέροντα κρατούν ψηλά τις δαπάνες.
β) Να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν και να υπάρχει βέλτιστη κατανομή των βαρών :
Σταθερά την τελευταία περίοδο παραπέμπω σε 2 μεγέθη:
-30% του ΑΕΠ η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή
-10% του ΑΕΠ η διαφθορά. Η προφανής και αναγκαία παρέμβαση για τη μείωση αυτών των μεγεθών θα είχε πολλαπλασιαστικές δυνατότητες για τη μείωση των αρνητικών μεγεθών που χαρακτηρίζουν την οικονομία μας.
Σήμερα επαναφέρουμε, στα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την πρότασή μας για το φορολογικό «πόθεν έσχες» Πρόκειται για ένα σταθερό έλεγχο, διαχρονικό έλεγχο, όλων των φορολογουμένων για το πώς διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου τα συνολικά διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα.
γ) Να ληφθούν μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού με έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των εσόδων μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αναπροσανατολισμό των πόρων, συνδυαστική αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ και των εθνικών πόρων, αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου από την κοινωνία, τη συμμετοχή των τραπεζών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Γενικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και αναπτυχθούν κοινωνικές αντισταθμίσεις στα πεδία που υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από τα μέτρα του μνημονίου, με προτεραιότητα τις οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα.
Για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και τις πιστωτικές κάρτες.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, πριν από 2 μήνες με δύο ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της προς τον Υπουργό Οικονομικών, είχε αναδείξει το ζήτημα της παροχής διευκολύνσεων σε εργαζόμενους του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σε ανέργους και σε πρόσφατα συνταξιούχους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια, σε καταναλωτικά δάνεια. Ταυτοχρόνως είχαμε αναδείξει και το ζήτημα των υπερβολικά υψηλών επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες.
Σήμερα, μετά τη συνεχιζόμενη πολλαπλή επιδρομή στα εισοδήματα ευρύτατων κατηγοριών μισθωτών- συνταξιούχων και επαγγελματιών, η αναγκαιότητα κυβερνητικής παρέμβασης στο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των δανείων και των πιστωτικών καρτών καθίσταται μονόδρομος.
Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την διογκούμενη δυσαρέσκεια, αλλά και την πραγματική αδυναμία αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, την τελευταία εβδομάδα συντηρούσε φημολογίες για παρέμβασή της στο κρίσιμο αυτό ζήτημα για γενικό κούρεμα ύψους 15%
Αυτά μέχρι εχθές. Ο κ. Βενιζέλος, ανέκρουσε πρύμνα , όπως φυσικά αναμένονταν και απέκλεισε τη νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, καθώς, όπως είπε, έχει κόστος και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Έκανε λόγο για συμβατικές λύσεις, ήτοι διακανονισμούς μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, και παρέπεμψε σε έσχατες ρυθμίσεις του Νόμου του 2010 της κ. Κατσέλη.
Εμείς σταθερά επιμένουμε ότι είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.
Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε Προγραμματική Σύμβαση για τη λήψη μέτρων όπως: περίοδος χάριτος για μη καταβολή τόκων και κεφαλαίου, για μείωση του επιτοκίου και παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου. Δάνειο για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος, να διαγράφεται.
Η κυβέρνηση έχει επίσης υποχρέωση να καταρτίσει Προγραμματική Σύμβαση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να διασφαλισθούν επιτόκια, που θα παρακολουθούν τα επιτόκια των «βασικών μαζικών προϊόντων» των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.
Για την ανεργία
Κάθε μήνας που περνάει η Ελλάδα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε χώρα των ανέργων.
Με 1.033.507 ανέργους, το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε σε 21,0%, έναντι 14,8% το Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% το Νοέμβριο του 2011.
Οι γυναίκες με ποσοστό ανεργίας 25,1% και κυρίως οι νέοι με ποσοστό ανεργίας 51,1 % αποτελούν τα μεγάλα θύματα.
Η εφιαλτική εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των ασκούμενων πολιτικών, που βάζουν λουκέτα στις επιχειρήσεις, επιτείνουν την ύφεση, παγώνουν την αγορά, και δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται και το μοντέλο ανάπτυξης, οι άνεργοι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο!
ε) Να ελαφρυνθεί η πίεση στο βιοτικό επίπεδο, με τη μείωση των τιμών, με αντιμετώπιση των καρτέλ και κινητοποίηση των πολιτών μέσα από καταναλωτικούς συνεταιρισμούς
Για το «κίνημα της πατάτας» και τις τιμές
Μείζον πρόβλημα για το χειμαζόμενο ελληνικό λαό αποτελούν σήμερα οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και η ακρίβεια. Οι μισθοί πέφτουν, επενδυτική άπνοια υπάρχει, αναμένεται ραγδαίος αποπληθωρισμός και οι τιμές παραμένουν στα ύψη.
Ακριβώς για το λόγο αυτό χαιρετίσαμε και υποστηρίξαμε, το «κίνημα της πατάτας», που είναι μια κίνηση που αναδεικνύει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα.
Φέρνει στο προσκήνιο τη γκρίζα ζώνη των τιμών των προϊόντων, από τη στιγμή που εγκαταλείπουν το χωράφι και μέχρι να φτάσουν στο ράφι του καταναλωτή.
Θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της. Μια πολιτεία που μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να ελέγξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα καρτέλ, τον ανταγωνισμό.
Εμείς ως κόμμα, με την ευκαιρία αυτή που θέλουμε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε εκείνα τα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας που, υπό «κανονικές συνθήκες», ανεβάζουν το κόστος δυσανάλογα υψηλά προς την υπηρεσία που προσφέρουν.
στ) Άμεσα μέτρα για την αποφυγή της οικονομικής παράλυσης. Επικέντρωση στη χρηματοδότηση του κύκλου παραγωγής και εμπορίας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του ετήσιου κύκλου οικονομικής δραστηριότητας. Παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα μεγάλα έργα μέσω του ΕΣΠΑ
ζ) Προώθηση αντίρροπων προς την ύφεση αναπτυξιακών μέτρων και νέο αναπτυξιακό μοντέλο : Προχώρημα με γρήγορους ρυθμούς (πρόταση που καταθέσαμε εξαρχής) της πραγματοποίησης επενδύσεων σε έργα υποδομών και περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και των ιδιωτών. Διεκδίκηση αναπτυξιακού πακέτου από την ΕΕ
η) Εθνικό σχέδιο μεταφοράς της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς εμπορεύσιμους: Αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και των ενεργειακών δυνατοτήτων, ανάπτυξη του ενιαίου συμπλέγματος τουρισμού – πολιτισμού, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της μεταποίησης
Μέσα από τέτοιες παρεμβάσεις, ταυτόχρονα, θα ανοίγουμε το δρόμο για τη σταδιακή προώθηση των στρατηγικών επιλογών οικονομικής πολιτικής, που περιλαμβάνονται στις ήδη διακηρυγμένες θέσεις μας για την οικονομική πολιτική
Με κύριες στοχεύσεις:
Αναβάθμιση συλλογικών αγαθών
Ενίσχυση των συλλογικών μορφών στην παραγωγή και την κατανάλωση,
Νέο ρόλο του κράτους που μέσω των παρεμβάσεών του θα προωθεί το συλλογικό στρατηγικό συμφέρον και τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών, όπως δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, ενοποίηση - αναβάθμιση των αναπτυξιακών μηχανισμών.
Θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.
Καταθέτουμε μαζί με τις στρατηγικές προγραμματικές θέσεις μας και ένα άμεσο πρόγραμμα, που συνιστά μια πρόταση εφικτή για την προσαρμογή της χώρας με τρόπο πολιτικά προοδευτικό, οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο.
Καλούμε τους πολίτες να μας δώσουν δύναμη να την υλοποιήσουμε. Προσερχόμαστε αυτόνομα στις εκλογές και διεκδικούμε το ρόλο της δύναμης ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Υποστηρίζουμε τη συμπόρευση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλούμε σε συστράτευση για μια δημοκρατική αριστερά.
Στις μετεκλογικές εξελίξεις παρεμβαίνουμε στις όποιες διαδικασίες με βάση το άμεσο πρόγραμμα.
Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από διάφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τους απαντώ ευθέως:
Με αυτήν την πολιτική με την οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά-όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των ίδιων στελεχών-προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη εμείς δεν θα δώσουμε.
Δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες. Καταλύτης για λύση σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι η ήττα και η αποδυνάμωση του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ.
Η κοινωνία πιέζεται, απελευθερώνεται και ζητά διέξοδο σε δυνάμεις που ενώ αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές, ταυτόχρονα αναζητούν τη διαφορετική, αναπτυξιακή και με κοινωνική ευαισθησία πολιτική μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Με προσήλωση σε αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.
Το ίδιο πιστεύουμε ότι δεν είναι λύση μια γενική αντιμνημονιακή ενότητα και μια κυβέρνηση αριστεράς με προγραμματικές θέσεις που στο όνομα του σοσιαλιστικού προτάγματος – όπως μάλιστα το εννοούν αυτές οι δυνάμεις - θα οδηγήσει στη διακοπή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους , στη χρεοκοπία και την καταστροφική επιστροφή στη δραχμή.
Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια άλλη εναλλακτική λύση. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προωθήσει μια διαφορετική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης, που ενώ θα λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς της σύμβασης και τους συσχετισμούς, δεν εγκλωβίζεται σ' αυτούς και θα προωθεί το άμεσο πρόγραμμα αλλαγών.
Αυτό το άμεσο πρόγραμμα δεν είναι μόνο η βάση συζήτησης για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα είναι και η βάση για προγραμματική αντιπολίτευση και το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο συμμετέχουμε στα κινήματα. Μέσω της προώθησης ενός τέτοιου προγράμματος για τα άμεσα ζητήματα δημιουργούμε προϋποθέσεις για μεγαλύτερες αλλαγές στρατηγικού χαρακτήρα.
Σε αυτό τον όμορφο και δύσκολο αγώνα καλούμε τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες να συμπαραταχθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !