Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης

Την πολιτική διεύρυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε ο Φώτης Κουβέλης σε παρέμβασή του απόψε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.



Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας του:

"Σε λίγες ημέρες και τυπικά η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στις αρχές του Απριλίου θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχτούν οι εκλογές με πιθανότερη την 29η Απριλίου. Η Δημοκρατική Αριστερά εδώ και καιρό είναι έτοιμη με όλες τις δυνάμεις της, με σταθερό συμπαραστάτη την ίδια την κοινωνία για να δώσουμε τη μάχη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα δώσουμε την εκλογική μάχη πάντοτε με σχέση εμπιστοσύνης προς τους πολίτες, προς την κοινωνία, από τη δική μας θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες.

Με πρόγραμμα, με θέσεις, με συγκεκριμένες διεκδικήσεις, θα απευθυνθούμε συστηματικά και επίμονα στον ελληνικό λαό και θα ζητήσουμε να μας δώσει τη δύναμη εκείνη η οποία αντιστοιχεί στις θέσεις μας, στη δράση μας, στους αγώνες μας προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή αλλά και την κοινωνία όρθια. Οικοδομούμε όλο το χρονικό διάστημα που πέρασε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης στη βάση των συγκεκριμένων θέσεών μας, στη βάση των συγκεκριμένων προτάσεών μας και με ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικούμε η ΔΗΜΑΡ να έχει την εντολή της κοινωνίας για την ισχυρή παρουσία της την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτήν την εντολή του ελληνικού λαού, την ψήφο των Ελλήνων πολιτών θα την τιμήσουμε με την υπευθυνότητά μας, με τις συστηματικές μας θέσεις, θέσεις οι οποίες είναι δυνατό να οδηγήσουν τη χώρα στη διέξοδο, να οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται με ευθύνη όλων εκείνων που διαμόρφωσαν το περιεχόμενο της πολιτικής.

Μας δείχνουν σήμερα κάποιοι το δάχτυλο και μας καλούν να απαντήσουμε στο δικό τους δίλημμα που θέτουν, αν δηλαδή θέλουμε Ευρώπη και ευρώ. Μας λένε ότι εάν θέλετε Ευρώπη και ευρώ πρέπει να ακολουθήσετε τη δική μας μνημονιακή πολιτική, τη δική μας πολιτική της δανειακή σύμβασης. Μιας δανειακής σύμβασης που είναι γεμάτη από μέτρα, με οριζόντιες εφαρμογές, που τεμαχίζουν την κοινωνία και κυρίως με μέτρα αναποτελεσματικά, με μέτρα άνισα, άδικα και κοινωνικά ανήθικα.

Δεν παρακολουθούμε το δικό τους δίλημμα. Εμείς δείχνουμε τη δική μας διέξοδο, έχουμε σαφή τον Ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό και φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ. Θέλουμε την Ευρώπη να πορεύεται πολίτικά ενοποιημένη, θέλουμε μία Ευρώπη η οποία θα είναι Ευρώπη των πολιτών της. Δεν θέλουμε μία γερμανική Ευρώπη, θέλουμε και διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία και είναι προφανές ότι αναφερόμαστε και παλεύουμε για να αλλάξει η συντηρητική πολιτική που ασκείται στο επίπεδο της ΕΕ.

Και τούτο ανεξάρτητα από όλα εκείνα που προσδιορίζουν την εσωτερική πολιτική ζωή του τόπου, την οικονομική πολιτική η οποία έχει καταγράψει και αυτή τα αδιέξοδά της. Μια οικονομική πολιτική την οποία άσκησαν από κοινού, αυτοί που σήμερα διεκδικούν την αυτοδυναμία. Αλλά όσες κινήσεις και εάν κάνουν, όσες διεργασίες και εάν εξασφαλίσουν στο εσωτερικό τους, είναι βέβαιο ότι ο μεγάλος κριτής είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος γνωρίζει ότι η δική τους πολιτική επί 2,5 ολόκληρα χρόνια- γιατί συνυπάρχουν στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής-οδήγησε στο να καταστρέφεται ο κοινωνικός ιστός, να εξαφανίζεται η μεσαία τάξη και μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να σπρώχνονται προς τα κάτω.

Μας είπε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για την αλήθεια και το σχέδιό του. Θα την πει ολόκληρη την αλήθεια ο κ. Βενιζέλος; Θα μας πει το σχέδιο του; Θα μας πει ο κ. Σαμαράς πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει και αναστρέψει αυτά που έπραξε, αυτά που συνομολόγησε και αυτά που παρήγαγε με την πολιτική του; Αναφέρομαι προφανέστατα στην δανειακή σύμβαση και όλα εκείνα τα μέτρα που τη συνοδεύουν ως αναπόσπαστο μέρος της δανειακής σύμβασης.

Ήδη η αξιολόγηση του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους του Ιανουαρίου του 2012 σε σχέση με τον προϋπολογισμό, κατέγραψε εκείνο για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει, τη μεγάλη απόκλιση. Για να εμφανίζονται ελλείμματα σε σχέση με τα έσοδα που ξεπερνάνε τα 450 εκ. ευρώ και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν καινούργια μέτρα 11,1 δις ευρώ τον προσεχή Ιούνιο. Για να επιτείνουν τη λιτότητα, για βαθύνουν την ύφεση και προφανώς για να πολλαπλασιάσουν την καλπάζουσα ανεργία, η οποία στο βαθμό που αυξάνεται, όχι μόνο πλήττει τους ανέργους, αλλά πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της κοινωνίας.

Όταν έχουν το 30% του ελληνικού λαού κάτω από τα όρια της φτώχειας, όταν η ανεργία τροφοδοτείται με το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν οι άστεγοι πολλαπλασιάζουν τον αριθμό τους, όταν οργανώνονται κοινωνικά συσσίτια και απουσιάζει δραματικά το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Και είναι οφειλόμενη πράξη να προκύψει αμέσως το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, γιατί μια κοινωνία που δέχεται την αδικία και την ανισότητα των βαρών, είναι βέβαιο ότι είναι μια κοινωνία η οποία δεν μπορεί να σηκώσει και να αντέξει, δεν μπορεί να εμπνευστεί προκειμένου να υπάρξει ένα πρόγραμμα πολιτικής φυγής προς τα μπροστά προκειμένου η χώρα να ζωντανέψει και να στηθεί όρθια. Για ποιό σχέδιο μιλάμε; Για ποιά ανόρθωση; Όταν δεν κάνουν τίποτα άλλο και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρά ουσιαστικά να τροφοδοτούν την αδιέξοδη πολιτική που παρήγαγαν, που εφάρμοσαν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...