Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ρυθμίσεις τώρα για το ιδιωτικό χρέος

Τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών


Στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε εκ νέου να υπάρξουν άμεσα ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, που πλέον απειλεί με χρεοκοπία τα ελληνικά νοικοκυριά και με μίνι κραχ τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και για τους μικρο-ομολογιούχους που έχασαν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους

Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Ο κ. Αυγενάκης ξεκίνησε την ομιλία του, καταδεικνύοντας την αργοπορία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση χρέους. Το γεγονός ότι εξ’ αρχής επρόκειτο για μία συστημική κρίση και όχι για ένα αμιγώς ελληνικό πρόβλημα, ήταν αυτό που μας εμπόδισε να δούμε το ζήτημα σε βάθος και να προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα έβαζαν φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκόπων. Η συμμόρφωσή μας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η συνεπακόλουθη κύρωση τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν γίνεται μόνο επειδή είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, αλλά και γιατί ενισχύουμε την ευρωπαϊκή προοπτική και την ευημερία της Ελλάδας μέσα στην ζώνη του Ευρώ.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ζητάμε από την Ευρώπη να ψηφίσει και να εφαρμόσει μέτρα και ρυθμίσεις υπέρ μας, ενώ εμείς δεν υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες τομές και διαρθρωτικές αλλαγές, για να αλλάξουμε το κράτος μας προς το καλύτερο, με αποτέλεσμα η σημερινή Βουλή να αναγκάζεται να ψηφίζει δεκάδες νομοσχέδια με διαδικασίες κατεπείγουσες, για να προλάβει προθεσμίες, χωρίς φυσικά να υπάρχουν εχέγγυα ότι έστω και τώρα, θα υπερισχύσει η πολιτική και κοινωνική λογική και όχι η κομματική και πελατειακή.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το «κούρεμα» του χρέους της χώρας, αλλά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο είναι και πολλαπλάσιο. Τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων κινδυνεύουν με επισφάλειες στο σύνολό τους. Το 15% του συνόλου των δανείων είναι πλέον στο κόκκινο. Τώρα πρέπει να αποφασισθεί ρύθμιση των δανείων των ιδιωτών, με βάσει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πραγματικότητα της κρίσης. Μείωση των δόσεων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και στις περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο, ακόμα και «κούρεμα» του οφειλόμενου ποσού.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟ-ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ

Ρυθμίσεις τώρα για τους μικρο-ομολογιούχους που εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους στο ελληνικό δημόσιο και τώρα χάνουν οικονομίες μίας ζωής. Τόνωση της αγοράς, που βουλιάζει. Κοινωνικά μέτρα για αποσυμπίεση της κοινωνικής έντασης και πρόνοια για τους ολοένα και αυξανόμενα άνεργους.

Μέτρα ναι, αλλά υπέρ του πολίτη και με σχεδιασμό. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι το κοινωνικό κράτος μπορεί να λειτουργήσει κατά της ύφεσης. Απαιτείται σχεδιασμός, σοβαρότητα και δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη βρίσκεται στο σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=NecqmbiW9Gc&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...