Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ενας Σαμαράς στον κόσμο του

Από τον ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟ

Για να λύσεις ένα πρόβλημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι πρώτα απ' όλα να αναγνωρίσεις ότι υφίσταται ως πρόβλημα. Και αυτό ακριβώς αποφεύγει να κάνει ο πρωθυπουργός.
Στο ερώτημα εάν ο ίδιος γνωρίζει ότι «τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν είτε απλήρωτοι είτε με μισθούς των 300-500 ευρώ», στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι τέτοιες αμοιβές δεν υπάρχουν επειδή «ο κατώτατος μισθός είναι διά νόμου πολύ μεγαλύτερος»! Σε μια χώρα όπου η παραβίαση της νομοθεσίας αποτελεί προσφιλές «σπορ», ο πρωθυπουργός καταφεύγει στην επίκληση του νόμου, αποφεύγοντας να αντικρίσει κατάματα τη ζοφερή πραγματικότητα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτά γίνονται μόνο στην παράνομη εργασία ή στη μερική απασχόληση. Κι όμως! Κάνει πως δεν γνωρίζει ότι πολλοί αναγκάζονται να εργάζονται ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», παρ' ότι προσφέρουν καθημερινή εργασία υπαλλήλου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο εργοδότης πληρώνει 500 ευρώ το μήνα και ο ίδιος ο εργαζόμενος καταβάλλει την ασφάλισή του, που ξεκινά από 210 ευρώ το μήνα. Ως «ελεύθερος επαγγελματίας», καλείται να δίνει άλλα 650 ευρώ ανά έτος (φόρος επιτηδεύματος), που αναλογεί σε 54 ευρώ ανά μήνα. Προσθέστε και ένα 20% κρατήσεις, είναι άλλα 100 ευρώ. Κατά συνέπεια, στην τσέπη του ο εργαζόμενος βάζει 190 ευρώ το μήνα!

Νομίζει ο κ. Σαμαράς ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η μηνιαία αμοιβή είναι στα 700 ευρώ, το ποσό που βάζει στην τσέπη του ο εργαζόμενος περιορίζεται στα 296 ευρώ το μήνα. Αυτοί οι υπολογισμοί είναι με βάση την κατώτατη εισφορά στον ΟΑΕΕ! Και αυτές οι αμοιβές συχνά δεν αφορούν εργασία ενός τυπικού 8ώρου, αλλά περισσότερο!

Και, βεβαίως, εκτός αυτού του καθεστώτος εργασίας, υπάρχουν και οι ατομικές συμβάσεις, στις οποίες οι αμοιβές κινούνται σε ανάλογα «αστρονομικά» ύψη. Οσο για το σκέλος του ερωτήματος για όσους αναγκάζονται να δουλεύουν απλήρωτοι, ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα.

Φυσικά, στην «ελεύθερη αγορά», που υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, αυτά συμβαίνουν... Και είναι όλοι αυτοί που προσπαθούν να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί για να ζήσουν χωρίς να περιμένουν από το κράτος. Περίμεναν τουλάχιστον να τους δώσει μια προοπτική. Αλλά ούτε αυτό έκανε...

p.koronaios@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...