Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

O Λοβέρδος για τη συνάντησή του με τον Κουβέλη και τη «δημοκρατική συμπαράταξη»

Συνέντευξη του προέδρου της Συμφωνίας Για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέα Λοβερδου στη Βραδυνη της Κυριακής‏.

1. Η συνάντησή σας με τον κ. Κουβέλη ήταν κομβική. Η συμφωνίας σας για κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές προμηνύει και κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές όποτε γίνουν;

Η κοινή διαπίστωση για την ανάγκη μιας «δημοκρατικής συμπαράταξης», εστιάζεται σε αυτή τη φάση, με αφορμή την πρότασή μας προς τους 49 βουλευτές του χώρου για μια κοινή πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε κοινές δράσεις και θέσεις, πού όμως; Όχι στα «μεγάλα», αλλά απόμακρα για τον πολίτη, αλλά σε αυτά που τον αφορούν άμεσα. Που τον καίνε. Στην ανεργία, την ύφεση, τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη. Από αυτά θα ξεκινήσουμε, τώρα και όχι προεκλογικά και τα υπόλοιπα έπονται.

2. Ποια είναι τα βασικά σημεία σύγκλισης που θα επιμείνετε σε μια προγραμματική συμφωνία με τον κ. Κουβέλη;

Ο κ. Κουβέλης με τη ΔΗΜΑΡ, φυσικοί κληρονόμοι μιας σημαντικής παράδοσης της ανανεωτικής Αριστεράς, με προσφορά στον τόπο, αντιλαμβάνονται πλήρως-μετά και την πρόσφατη κυβερνητική τους εμπειρία- τις προτεραιότητες του πολίτη στην καθημερινή του πάλη για μια αξιοπρεπή και καλύτερη ζωή. Παρεμβάσεις, με τόλμη και φαντασία, στο Κράτος στους τομείς που συναντάται με την οικονομία και την καθημερινότητα, μαζί με μια σταθερή προσήλωση σε όλα εκείνα που συνιστούν μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή και προοδευτική χώρα, θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης και των προτάσεων μας. Και όλα με γνώμονα την οικοδόμηση της κυρίαρχης Ελλάδας που θα γίνει πραγματικότητα γρηγορότερα, εφόσον μαζί διαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό κι ελπιδοφόρο σχέδιο που θα πείσει.

3. Ο τρίτος πόλος της κεντροαριστεράς που οραματίζεστε να διεκδικήσει την τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές, ποια μορφή θα έχει; Πρόκειται για ένα νέο κόμμα ή για μια συμπαράταξη κομμάτων;

Ο στόχος της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου, που θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα εκλογικής επιρροής των κομμάτων στις έρευνες, είναι ιστορικό ζητούμενο και αναγκαιότητα. Θα ωφελήσει τον τόπο, επαναφέροντας μια ισορροπία που είναι οικεία σε όλη την Ευρώπη. Αν και έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, τώρα μόνο διαμορφώνονται πραγματικά οι συνθήκες για κάτι ουσιαστικό κι ελπιδοφόρο. Δεν θα διαλύσουμε τα κόμματα που θα συμπράξουν. Θα συγκροτήσουμε ένα κοινό εκλογικό μέτωπο. Προχωράμε με πολιτική εντιμότητα, ειλικρίνεια, μόνο μέσα από δημόσιες διαδικασίες και χωρίς βυζαντινισμούς και μέσα από κοινή προγραμματική δουλειά θα διαμορφώσουμε το ζητούμενο, δηλαδή μια πρόταση με την οποία θα συναντηθούμε ξανά με την κοινωνία.

4. Εκτός από τον κ. Κουβέλη με ποιους άλλους έχετε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας;

Η πρόσκληση που απηύθυνα, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, απευθύνθηκε και στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές του χώρου. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές συναντήσεις. Η βάση της πρότασης ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά η ουσία της ήταν μέσω της κοινής πρότασης αναθεώρησης να περάσουμε το τεστ εντιμότητας και πολιτικής ειλικρίνειας που προυποτίθενται για ένα εκλογικό μέτωπο του κέντρου, της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

5. Στο νέο σχήμα υπάρχει χώρος για την κ. Άννα Διαμαντοπούλου;

Δεν πρόκειται να κάνω αναφορές σε ονόματα, όσο κι αν τα τιμώ. Τα πολιτικά πρόσωπα του χώρου, με αναγνωρισμένη ή υπό διαμόρφωση διαδρομή, αποκτούν τη θέση τους στα δρώμενα με βάση τη συγκεκριμένη επιθυμία και δράση τους, αλλά και το ρόλο που τους αποδίδει η δημοκρατική συλλογικότητα. Όλα πάντως πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2013. Μετά δεν θα υπάρχει χρόνος κι ο πολίτης της συγκολήσεις της τελευταίας στιγμής δεν θα τις εμπιστευτεί.

6. Παράλληλα με την πολιτική πρωτοβουλία τη δική σας και του κ. Κουβέλη για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς υπάρχει και η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία τρίτου πόλου. Είναι δυο δράσεις αντίθετες και συγκρουόμενες; Γιατί δεν μπορείτε να συμπλεύσετε με τον κ. Βενιζέλο;

Την 3η Σεπτεμβρίου απευθύναμε μια πρόσκληση σε όλους. Το ΠΑΣΟΚ, για λόγους που η ηγεσία του γνωρίζει, δεν ανταποκρίθηκε. Εμείς προχωράμε μπροστά και αναδεικνύουμε, με σχέδιο και πίστη, νέες δυνάμεις, σύγχρονες λύσεις και φρέσκα πρόσωπα που θα πάρουν τη σκυτάλη. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανοικτά, αλλά θα υπάρχουν επ' αυτών κοινές αποφάσεις με την ΔΗΜΑΡ.

7. Ένας πόλος της κεντροαριστεράς μπορεί να υπάρξει με τον ηγεμονισμό ενός η περισσότερων κομμάτων;

Τα λάθη αυτά έγιναν στο παρελθόν και κόστισαν τόσο στο χώρο όσο και στον τόπο. Πρώτα απ’ όλα δημιούργησαν αισθήματα καχυποψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Αυτά τα προβλήματα ακόμη μας βασανίζουν. Θεωρώ κι ελπίζω πως έχουμε πια διδαχθεί και θα προχωρήσουμε με νέες αντιλήψεις. Όχι πια στους ηγεμονισμούς.


8. Πως εννοείτε το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που θέλετε να καλύψετε;

Όπως πιστεύω, στη φάση που διανύουμε σχετική σημασία έχουν οι ιδεολογικές «ταμπέλες». Τα ιδεολογικά «χαρακώματα» κούρασαν και μπορούν να περιμένουν.Πάντως το κόμμα μας, η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», ως κόμμα ευρωπαϊκό, πατριωτικό, λαϊκό, δημοκρατικό, με καταστατικό στόχο τη συνεργασία στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, δεν αναφέρεται μόνο στη σοσιαλδημοκρατία. Κινούμαστε και στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου και το υπογραμμίζουμε αυτό, διότι η πολιτική ένταση που προκαλεί η κρίση δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες για φωνές λογικής και δημιουργίας.

9. Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της δικομματικής κυβέρνησης;

Έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Με πολύ κόστος, και βασισμένη στην πολλή δουλειά των προηγούμενων Κυβερνήσεων, δείχνει να πετυχαίνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα μας δώσει και όπλα διαπραγμάτευσης. Αποτυγχάνει όμως κατά τρόπο καθοριστικό στη μάχη κατά της ύφεσης και της ανεργίας. Επιδίδεται σε μια μάχη οπισθοφυλακής, με επικοινωνιακά τερτίπια και παλαιοκομματική διαχείριση κι αυτό κοστίζει ακριβά στο μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

10. Εάν ένα κόμμα της κεντροαριστεράς βγει τρίτο κόμμα μετά από εθνικές εκλογές, θα συνεργαστεί τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η συζήτηση είναι άκαιρη. Η «εκλογολογία» χωρίς εκλογές βλάπτει τον τόπο. Γι' αυτό στην πρότασή μας για το νέο Σύνταγμα η θητεία της Βουλής είναι υποχρεωτικά τετραετής κι αν διαλυθεί πρόωρα οι εκλογές γινονται για να συμπληρωθεί το υπόλοιπο της τετραετίας. Πάντως το κέντρο και η κεντροαριστερά, ως τρίτος πόλος, θα αποτελέσει εγγύηση σταθερότητας για τον τόπο.

11. Πολλοί εκφράζουν τον φόβο ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να βγει ακόμη και δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Εσείς συμφωνείτε ότι μπορεί να συμβεί;

Τη σειρά ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΧΑ θα την ανατρέψουμε εμείς, ο τρίτος πόλος. Στην πολιτική δεν είμαστε για να φοβόμαστε, αλλά για να παίρνουμε με θάρρος τις αναγκαίες αποφάσεις. Η πρωτοβουλία μας, που καρποφορεί, θα αναδείξει μια μεγάλη πολιτική δύναμη.

12 Μετά από το τραγικό γεγονός της δολοφονίας στο Κερατσινι πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Δημοκρατίας και ότι η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως εγκληματική οργάνωση και να τεθεί εκτός νόμου;

Η Δημοκρατία, εφόσον λειτουργεί κανονικά, μπορεί και πρέπει να προστατεύεται, γι’ αυτό και πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζει έμπρακτα στους πολίτες της πως υπερέχει από κάθε άλλη πρόταση. Άρα πρέπει να είναι και αποτελεσματική. Δεν μας λείπει το ποινικό οπλοστάσιο. Κι όπου η πράξη απέδειξε πως χρειάζεται συμπλήρωση, ας πάρει πρωτοβουλία ο υπουργός Δικαιοσύνης. Λείπει όμως η αποφασιστικότητα και η απαρέγκλιτη, χωρίς καμία εξαίρεση, τήρησή του! Στο Κερατσίνι, σε μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία, χέρια οπλισμένα από ναζιστικό μίσος διέπραξαν ένα στυγερό έγκλημα εν ψυχρώ. Πού θέλουν να μας γυρίσουν οι κήρυκες του μίσους; Στη μετεμφυλιακή περίοδο; Ας ακούσουν λίγο Μίκη Θεοδωράκη κι ας διαβάσουν Γιάννη Ρίτσο. Κι εμείς οι πολιτικοί ας δώσουμε κοινό μήνυμα καταλλαγής και υπευθυνότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...