Για την ανάγκη ενός κοινού πολιτικού μετώπου των κομμάτων και των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, στο οποίο ο ρόλος του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ είναι «απολύτως απαραίτητος» και «κομβικός», μιλά ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, μιλώντας για αυτόν τον ενιαίο κεντροαριστερό πόλο, στον οποίο «ο κ. Κουβέλης και ως πρόεδρος κόμματος και ως πολιτικό πρόσωπο είναι απολύτως απαραίτητος», αναφέρει ότι «επειδή έχουμε ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές το Μάιο του 2014, όλα πρέπει να γίνουν Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
Το κάλεσμα που απευθύνατε στις λεγόμενες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς έχει ανταπόκριση;
Ναι. Αλλά υπάρχει ανάγκη για κάποιες ζυμώσεις ακόμη. Άρα, σας ζητώ να μην πούμε ακόμη κάτι περισσότερο επ' αυτού. Η πρότασή μας ήταν απλή: να συμφωνήσουμε, οι σαράντα εννέα βουλευτές της κεντροαριστεράς, ως προς τα βασικά θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος, και έτσι να κάνουμε τα πρώτα βήματα των προγραμματικών συγκλίσεων. Είναι ένα τεστ ειλικρίνειας, σοβαρότητας και πολιτικής εντιμότητας. Αν το περάσουμε με επιτυχία, τότε ανοίγει ο δρόμος για τις προγραμματικές συγκλίσεις με επίκεντρο τον πολίτη, που θα οδηγήσουν σε ένα κοινό πολιτικό μέτωπο των κομμάτων και των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Βασικά θέματα της σύγκλισης είναι οι αλλαγές στη διοίκηση, το τσάκισμα της γραφειοκρατίας, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Οι αλλαγές που αφορούν τον άνθρωπο με όλες του τις ιδιότητες, κι όχι οι αλλαγές που σχετίζονται με τη διάσωση του πολιτικού συστήματος, όπως είναι ο τρόπος που εκλέγονται οι βουλευτές ή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης στην ομιλία του για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά απέρριψε τη συμμετοχή του κ. Κουβέλη στην προσπάθεια συγκρότησης ενιαίου κεντροαριστερού πόλου. Σας βρίσκει σύμφωνο η άποψή του;
Νομίζω πως ο κ. Κουβέλης και ως πρόεδρος κόμματος, αλλά και ως πολιτικό πρόσωπο είναι απολύτως απαραίτητος στην προσπάθεια για την προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς και τη δημιουργία του εκλογικού μετώπου. Ο ρόλος του είναι κομβικός.
Το νέο σχήμα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ μπορεί να γίνει;
Όχι βέβαια. Η ΔΗΜΑΡ,παρόλα τα προβλήματά της, είναι ένα τμήμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, που δεν πάσχει από τα προβλήματα που δημιούργησε η άσκηση εξουσίας. Εδώ έχει πλεονέκτημα. Κι ακόμη, διατυπώνει ορισμένες θέσεις, όπως πχ κάποιες θέσεις της για τα αγροτικά ή για τους αυτοασφαλιζόμενους του ΟΑΕΕ, που είναι άμεσης εφαρμογής.
Χρονοδιάγραμμα για τη συγρότηση αυτού του σχήματος υπάρχει;
Ασφαλώς. Επειδή έχουμε ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014, όλα πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Διότι αν γίνουν παραμονές εκλογών, το κλίμα που θα δημιουργηθεί, θα είναι κλίμα συγκόλισης για τη διάσωση πολιτικών σταδιοδρομιών που κινδυνεύουν κι έτσι η αποτυχία θα είναι δεδομένη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Συμμαχία του 1977, που συνετρίβη, παρά το γεγονός των πολλών προσωπικοτήτων που είχαν συνεργαστεί. Θέλουμε χρόνο για να πείσουμε.
Προτάσσεται κάποιο όνομα;
Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πόλου του κέντρου και της κεντροαριστεράς, που θα διεκδικήσει την τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές. Σήμερα οι πολίτες, δημοσκοπούμενοι, αναδεικνύουν τρεις βασικές δυνάμεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Πρέπει να μπούμε σφήνα σε αυτή τη σειρά, ώστε στις μεθεπόμενες εκλογές, που ούτε αυτές θα αργήσουν, να δημιουργήσουμε νέες και ασφαλείς πολιτικές ισορροπίες στη χώρα μας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αναγκαιότητα για τους πολίτες και την Ελλάδα.
Αποτελεί πρόβλημα για τη συγκρότηση του κεντροαριστερού πόλου η άρνηση του κ. Κουβέλη να συνεργαστεί με το "ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου";
Αποτελεί μία δυσκολία, όχι όμως τη μόνη. Δεν την θεωρώ πάντως ανυπέρβλητη. Επιτρέψτε μου να επιμένω, πως η βασική δυσκολία είναι η διατύπωση πάρα πολύ συγκεκριμένων κοινών προτάσεων για την ύφεση και την ανεργία, καθώς και για τον τρόπο άμεσης εφαρμογής τους. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, δεν μπορεί να περιμένει. Οι πολίτες που υποφέρουν δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Αν εδώ συμπέσουμε, νομίζω πως οι δυνάμεις της ενότητας της Δημοκρατικής Παράταξης θα απελευθερωθούν
Η τρικομματική κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναληφθεί χωρίς εκλογές;
Δεν πρέπει να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς να έχει και πολλές πιθανότητες. Αλλά θα απαιτούσε προσοχή, συμφωνίες και συγκεκριμένη στόχευση. Όχι όπως σήμερα, που έχουμε συγκυβέρνηση δίχως κοινό πρόγραμμα. Δίχως στρατηγική εξόδου από την κρίση. Οι πολίτες ρωτούν στο δρόμο, όποιους θεωρούν πως ίσως ξέρουν κάτι παραπάνω, πολιτικούς, δημοτικούς συμβούλους, ακόμη και δημοσιογράφους, για θέματα που αφορούν τις δουλειές και τις οικογένειές τους, ακριβώς διότι δεν υπάρχει κατεύθυνση από την κυβέρνηση και την πολιτεία. Ούτε όπως τον Ιούνιο του 2012, όπου έγινε ένα τρικομματικό πρόγραμμα αόριστο και βερμπαλιστικό, το οποίο πετάχτηκε αμέσως στα σκουπίδια.
Υπάρχουν πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία θα μπορούσατε να μπείτε σε διάλογο στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά από εκλογές, όπως έχει περιγραφεί στον διεθνή Τύπο;
Ναι, αλλά είναι μειοψηφία και δεν επηρεάζουν τις θέσεις του. Οι θέσεις του κόμματος αυτού είναι χειρότερες από τις καταγγελίες του. Ενώ η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω καχυποψίας απέναντι στην οικονομία, προτείνει επιπρόσθετες θεσμικές ψευδοεγγυήσεις, που οδηγούν σε χειροτέρευση της γραφειοκρατίας και σε περαιτέρω καθυστέρηση της λήψης των αποφάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επι της ουσίας εχθρός της πραγματικής οικονομίας. Η πολυσυλλεκτικότητα που σήμερα του φέρνει ψήφους, επειδή χρήματα για να αγοράσει πολιτική επιρροή δεν υπάρχουν, όταν και εάν γίνει κυβέρνηση, θα μετατραπεί σε ασήκωτο βαρίδι και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε σκάφος που μπάζει νερά από παντού.
Ο χειρισμός της κρίσης στη Συρία από πλευράς του κ. Βενιζέλου σας ικανοποίησε;
Η κυβέρνηση δυστυχώς στο ζήτημα της Συρίας εμφανίστηκε με δύο γραμμές. Προφανώς δεν συνεννοούνται, ούτε για τα θέματα αυτά. Επειδή όμως τα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών θέλουν προσοχή, ειδικά όταν είναι τόσο κρίσιμα, όπως το συγκεκριμένο της Συρίας, δεν θέλω να πω περισσότερα. Αλλωστε, η έκβαση του θέματος δεν είναι δεδομένη, αφού οι εξελίξεις διαφοροποιούνται από μέρα σε μέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !