Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ


Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Προχθές ήταν η εξεταστική για το Βατοπέδι. Χθες ήταν η εξεταστική για τα δομημένα ομόλογα. Κι αύριο, μεθαύριο, την άλλη εβδομάδα θα είναι κάποια άλλη εξεταστική, θα είναι τελικά όλες οι εξεταστικές. Η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ακολουθεί κατά βήμα τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, αποδεικνύοντας ότι...οι διακηρύξεις του νέου αρχηγού για διαφάνεια έχουν τόση αξία όση και οι ανάλογες διαβεβαιώσεις του προκατόχου του. Και τότε αρνήθηκε και τώρα η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται την ουσιαστική διερεύνηση των σκανδάλων που διαπράχθηκαν στην πενταετία της.


Διότι τελικά περί αυτού πρόκειται. Δεν αρνούνται τη συμμετοχή τους στην έκδοση απόφασης ή στη διατύπωση κατηγορητηρίου. Εκείνο που ξεκάθαρα αρνούνται είναι να προχωρήσει η έρευνα για τις «απλές ενδείξεις εμπλοκής» που προκύπτουν για κάποιους από τις εργασίες των διαφόρων επιτροπών. Αρνούνται δηλαδή τη διαδικασία που αντιστοιχεί στην προκαταρκτική εξέταση της δικαστικής λειτουργίας, που, για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, διατάσσεται από έναν εισαγγελέα με μοναδικό στοιχείο τη διαλαμβανόμενη σ’ ένα απλό δημοσίευμα καταγγελία.


Ακόμη πιο απλά, εκείνο που η κομματική λογική της Νέας Δημοκρατίας αρνείται είναι μια διαδικασία, η οποία τις παραμονές των εκλογών του 2004 είχε φτάσει να αποτελεί καθημερινή πρακτική, αφού, χωρίς καμία προηγούμενη εξέταση ή διερεύνηση, ορισμένοι εισαγγελείς έσπευδαν να ανακοινώνουν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα των τότε αντιπολιτευόμενων την κυβέρνηση Σημίτη μέσων ενημέρωσης.


Φυσικά εκείνο που οπωσδήποτε αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της ΝΔ είναι ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποβαίνει πολιτικά σε βάρος του. Είχε δεσμευτεί ότι η διερεύνηση των σκανδάλων πρέπει να φτάσει «έως το κόκαλο», αλλά σήμερα αρνείται να αποδεχτεί την ίδια διερεύνηση, επειδή προφανώς δεν αντέχει το αποτέλεσμα που γνωρίζει ότι θα προκύψει αν η Βουλή προχωρήσει σε προανακριτικές.


Αυτό, όμως, θα γίνει. Οι προανακριτικές θα προταθούν και θα συγκροτηθούν, και η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να συμμετάσχει, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Τι θα κάνει τότε; Θα αρνηθεί να συμμετάσχει; Είναι κάτι που μένει να το δούμε. Αλλά καλό θα είναι να ξαναδεί κι ο Σαμαράς την πρακτική που έχει υιοθετήσει. Είναι αδιέξοδη.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...