Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ


Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος «EΘΝΟΣ» 2/9

Ούτε υπερβολική, ούτε άδικη είναι η εκτίμηση ότι πολλά θα ήταν διαφορετικά στον τόπο μας αν οι άνθρωποι που μας κυβέρνησαν δεν διακατέχονταν από τον φόβο του πολιτικού κόστους και έπαιρναν έγκαιρα τις αποφάσεις που χρειάζονταν. Απόδειξη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοίμαζε ο Γιαννίτσης. Η κυβέρνηση Σημίτη φοβήθηκε τις αντιδράσεις, υπαναχώρησε και μοιραία φτάσαμε στα ..
χάλια που φτάσαμε.

Αλλά δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί που φοβήθηκαν τότε και υπέκυψαν στη λογική πως «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και δεν κάνει να τον δυσαρεστούμε». Ηταν και οι συνδικαλιστές, που ήξεραν πόσο απαραίτητη ήταν εκείνη η μεταρρύθμιση αλλά την πολέμησαν, γιατί αυτό επέβαλλε το στενό συντεχνιακό συμφέρον τους και ήμασταν κι εμείς, τα μέσα ενημέρωσης, που για λόγους κυκλοφοριακούς, ή τηλεθέασης, ή ακροαματικότητας επιλέξαμε να είμαστε αρεστοί και όχι χρήσιμοι όπως θα έπρεπε.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Παρά τις σημαντικές αδυναμίες και αδικίες της κυβερνητικής πολιτικής και τη δυσφορία που προκαλεί η κρίση μέσα στην οποία βολοδέρνουμε, όλοι έχουμε καταλάβει πού πραγματικά βρισκόμαστε και πόσο αναπόφευκτες είναι οι δοκιμασίες τις οποίες βιώνουμε. Και κυρίως ότι εμείς είμαστε εκείνοι που -με μικρότερο, ή μεγαλύτερο, ή και ελάχιστο μερίδιο ευθύνης ο καθένας μας- φέραμε τα πράγματα εδώ που τα φέραμε.


Αυτό το τελευταίο δεν θα πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ. Καλά κάνουμε και αγανακτούμε με τα μέτρα που μας επιβάλλονται, πολύ σωστά αντιδρούμε στους ασφυκτικούς περιορισμούς της τρόικας και των δανειστών μας, αυτονόητο είναι να διεκδικούμε βελτίωση των όρων δανεισμού, αλλά εκείνο που δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι εμείς -και μόνο εμείς- είμαστε οι υπεύθυνοι για τα σημερινά μας αδιέξοδα. Ούτε ξένα ανθελληνικά κέντρα τα προκάλεσαν, ούτε καμία διεθνής συνωμοσία έχει εξυφανθεί σε βάρος μας.


Υπάρχουν κάποιοι που, θέλοντας να κολακεύσουν το όποιο ακροατήριό τους, προσχωρούν και πάλι στη λογική ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», ότι δεν ευθύνεται ποτέ και για τίποτα και ότι για όλα τα δεινά αυτού του τόπου φταίνε πάντα κάποια ξένα κέντρα εξουσίας και κάποιες διεθνείς συνωμοσίες. Ας σταθεί, τουλάχιστον, η κρίση αυτή αφορμή να πάψουμε ν’ αυταπατώμεθα. Και να κοροϊδευόμαστε.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...