Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Θα γελάγαμε, αν άνοιγε το αλεξίπτωτο...

Του Δημήτρη Μυ
Όλα πάνε καλά: Τα νούμερα τις στατιστικής υπηρεσίας μάς παρουσιάζουν (χώρα και κατοίκους) σε πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Όμως, όπως μας βεβαιώνουν (κυβερνητικοί παράγοντες) βρέθηκε χώρος στη Θεσσαλονίκη όπου τιμής (και επικοινωνιακής ανάγκης) ένεκεν θα συνεδριάσει το ευέλικτο πεντηκονταμελές υπουργικό συμβούλιο της ανασχηματισμένης μας κυβέρνησης. Καθώς δεν υπάρχει άρτος η κυβέρνηση πράγματι, κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει θεάματα. Παραδοσιακά άλλωστε οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να μοιράζουν ό,τι έχουν και κυρίως ό,τι δεν έχουν στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα προσφέρει ...σοβαρότητα.
Σοβαρότητα την οποία αποπνέει αυτό καθ εαυτό το κυβερνητικό σχήμα που καλείται να πραγματοποιήσει το απραγματοποίητο. Να μην μπερδέψει τα μπούτια του με τις αρμοδιότητες (σε κανένα εξάμηνο θα έχει καθοριστεί ακριβώς τι κάνουν οι υπουργοί, τι οι αναπληρωτές και σε ποιον δίνουν λόγο οι υφυπουργοί). Κρίσιμης σημασίας προσπάθεια των μελών της νέας κυβέρνησης, από την οποία πολλά αναμένουν οι γελοιογράφοι και οι σεναριογράφοι των επιθεωρήσεων, είναι η αντιμετώπιση του παραμερισμένου και παραγκωνισμένου Πάγκαλου. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας από τα παιδικά μας χρόνια την καταστροφή που μπορούσε να προκαλέσει ο τσαντισμένος δυνατός της παρέας. Και ο Πάγκαλος, μπορεί ίσως να μην είναι ο δυνατότερος, αλλά σίγουρα είναι ο βαρύτερος (κατά δήλωσή του η σκιά του είναι βαρύτερη του υπερ- υπουργού Ραγκούση) του κυβερνητικού σχήματος. Θα έχει πλάκα λοιπόν, το επόμενο διάστημα να βλέπουμε τις προσπάθειες των συναδέλφων του στην κυβέρνηση και του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, να αποφύγουν την βαριά σκιά του Πάγκαλου...
Κατά τα λοιπά, το κυβερνητικό έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, για κακή τύχη όλων μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της (υπό ευρωπαϊκή εποπτεία) Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας :
◆Πτώση 3,7% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το α΄ φετινό τρίμηνο.
◆Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Στις κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10,6%, στις λοιπές κατασκευές κατά 27% και στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 20,9%.
◆Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση (8,4%) όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση (4,2%).
Αυτά και κάποια ακόμη νούμερα (μείωση εισαγωγών, εξαγωγών, αμοιβών κλπ) περιγράφουν ακριβώς το έργο της νέας 50μελούς κυβέρνησης η οποία ψάχνει τα βρει και να μοιράσει τις αρμοδιότητές μεταξύ των μελών της. Την ίδια ώρα η χώρα, η οικονομία της και οι εργαζόμενοι μοιάζουν να πέφτουν χωρίς αλεξίπτωτο και ενώ φαίνεται το έδαφος να πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα από κάπου ψηλά (τις αίθουσες των υπουργικών συσκέψεων) ακούγεται η διαβεβαίωση των κυβερνητών μας: Όλα πάνε καλά..
.http://www.topontiki.gr/Articles/view/9373

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...